Peter Aalbæk Jensen er enig med kulturministeren: »Det ville være forfriskende med en positiv film fra Lars von Trier«

Kulturminister Mette Bock har på Twitter efterlyst, at Lars von Trier laver en film, der munder ud i håb, glæde og hyldest til livet. Er ministeren dermed kommet til at lave en såkaldt spoiler på Lars von Triers nye film?

Filmproducent Peter Aalbæk Jensen: »I mine ører lyder det som, at ministeren er en person er et engageret menneske, der føler noget og oplever noget«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

På torsdag er der premiere på Lars von Triers film »The House that Jack Built« med Matt Dillon i hovedrollen som en arkitekt, der får smag for at myrde – massemyrde. Filmen, der havde verdenspremiere i maj under filmfestivalen i Cannes, er blevet omtalt som en af instruktørens mest grumme, og den fik mange blandt publikum til at udvandre under premieren.

Og nu har filmen også fået kulturminister Mette Bock til at reagere. Kulturministeren har nemlig tweetet, at hun drømmer om, at den berømte danske instruktør ville udfordre sig selv og lave en film, der hyldede livet.

»Jeg har en drøm – tænk, hvis Lars von Trier ville udfordre sig selv og lave en film, der mundede ud i håb, glæde og hyldest til livet. En opbyggelig film om alt det smukke, som livet også består af. Kom nu, Lars – jeg ved, at du kan,« skriver kulturministeren, der runder sit tweet af med en hjerte-emoji.

Spørgsmålet er dermed, om kulturministeren er kommet til at afsløre slutningen på filmen, måske den værste synd, man kan begå som filmanmelder, og som i nyere tid har fået betegnelsen »at lave en spoiler«. Ved at efterlyse en film fra instruktøren »der munder ud i håb glæde og hyldest til livet«, kunne man nemlig godt argumentere for, at hun indirekte afslører, at »The House That Jack Built« munder ud i det modsatte.

Zentropa-direktør og producent bag alle Lars von Triers film, Peter Aalbæk Jensen, er selv for nogle år tilbage i et interview kommet til at afsløre slutningen på en Lars von Trier-film, nemlig »Antichrist«, hvilket resulterede i, at instruktøren skrev slutningen om og lagde sin ven og filmproducent på is gennem en længere periode.

Ikke desto mindre er Peter Aalbæk Jensen enig med kulturministeren i, at han gerne så en mere optimistisk film fra Lars von Trier.

»Jeg er fuldstændig enig i kulturministerens synspunkt. Nu har vi i »The House That Jack Built« fået slået alt og alle ihjel og skåret dem i små stykker, så det kunne være forfriskende,« siger Peter Aalbæk Jensen til Berlingske.

Kommer ministeren til at spoile filmen ved at afsløre, at den ender negativt?

»Rent statistisk plejer det jo at ende med undergangen, når det er Lars von Triers film, så der er nok ikke så mange af hans publikummer, der vil være meget overraskede,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Er der tale om en form for brud med armslængdeprincippet, når en kulturminister efterlyser en anden slags film fra landet mest kendte filminstruktør?

»Nej, i mine ører lyder det som, at ministeren er en person er et engageret menneske, der føler noget og oplever noget,« siger Peter Aalbæk Jensen.

»The House That Jack Built« har premiere på torsdag.