Pædofilianklaget instruktør boykottet ved Golden Globes

Den amerikanske filmpresse har særligt hæftet sig ved Netflix-sejre ved Golden Globes og udeladelsen af navnet på en instruktør, der er blevet beskyldt for pædofilt overgreb.

Bedste film blev »Bohemian Rhapsody«, og det blev filmens producer Graham King (th.), Queen-medlemmet Brian May (tv.) og skuespilleren Rami Malek, der tog imod prisen. Rami Malek fik desuden prisen for Bedste Skuespiller. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON/AFP/Ritzau Scanpix

Den 76. uddeling af filmprisen Golden Globes blev domineret af streamingtjenesten Netflix, der har stået bag fem af de vindende film og serier, heriblandt prisen for Bedste Ikkeengelsksprogede film til Alfonso Cuaróns selvbiografiske film »Roma« og prisen for Bedste TV-komedie til »The Kominsky Method«. En anden pris til Netflix gik til den britiske krimiserie »Bodyguard«, der indkasserede en pris for Bedste TV-skuespiller til hovedrolleindehaver Richard Madden.

Samtidig hæfter flere brancheblade sig ved, at instruktøren Bryan Singer, der teknisk set skal have æren for »Bohemian Rhapsody«, ikke blev nævnt med et ord, da filmen vandt prisen som Årets Bedste Film. Det skyldes ifølge brancheblade stadigt verserende rygter om overgreb begået af instruktøren på en mindreårig.

Netflix-priserne ved Golden Globes fulgte efter et år, hvor Netflix også gjorde sig bemærket ved store festivaler som Venedig Film Festival og blev emnet, som flere amerikanske filmbranchemedier koncentrerede sig om efter uddelingen søndag aften.

»Netflix’ imponerende aften signalerer, at der er et kursskifte på vej i Hollywood, og viser, at de gamle selskaber bliver udfordret af streaminggiganter,« skriver branchebladet Variety.

Filmredaktør på Dagbladet Information, Christian Monggaard, siger, at det med de fem Golden Globes-priser til Netflix for alvor er lykkedes streamingtjenesten at få bevist sin seriøsitet som filmproducent i en filmbranche, der har været skeptisk indstillet.

»Netflix producerede omkring 80 film sidste år, men de fleste af dem var dårlige eller ligegyldige. Pludselig har Netflix så fået instruktører som Susanne Bier, Coen-brødrene, Alfonso Cuarón og Martin Scorsese i folden og får en favnfuld priser, og dermed er det blevet betydeligt sværere at underkende dem som en faktor, man skal regne med på filmfronten,« siger Christian Monggaard.

Den tre en halv timer lange prisuddeling bød på flere overraskelser, heriblandt at »Bohemian Rhapsody« vandt over favoritten »A Star Is Born«, mens Viggo Mortensen-filmen »Green Book« vandt over filmen om vicepræsident Cheney »Vice« i komediekategorien.

»A Star Is Born«, der var blevet nomineret til fem priser, fik kun en pris for bedste sang, der blev givet til Lady Gaga for sangen »Shallow«.

Sejren til »Bohemian Rhapsody« fik vrede kommentarer fra Twitter-brugere, der hellere havde set »A Star Is Born« som vinder. Andre luftede deres vrede som følge af den beskyldning om pædofili, som »Bohemian Rhapsody«-instruktøren Bryan Singer har haft siddende på sig siden december 2017. Da beskyldte den i dag 32-årige skuespiller Cesar Sanchez-Guzman instruktøren for at have tvunget ham til sex 15 år tidligere.

Singer har afvist alle anklager, og beskyldningen ventes prøvet ved en retssag.

Ifølge Variety er det teknisk set Bryan Singer, der bør have æren for »Bohemian Rhapsody«, selv om instruktøren forlod produktionen efter et slagsmål med filmens produktionsselskab. Instruktøren Dexter Fletcher blev derefter hyret til at færdiggøre filmen.

Golden Globes uddeles af udenlandske journalister i Hollywood og regnes for at være et vigtigt pejlemærke for næste måneds Oscar-uddeling.