Opvokset bag en tobaksfabrik og adlet af dronningen: Mønsterbryderen med de enorme ambitioner fik Frankensteins brud og det halve kongerige

60 år torsdag: Fra Belfast til Buckingham – med sikker hånd har arbejderdrengen Kenneth Branagh arbejdet sig op til at blive en af verdens bedste Shakespeare-fortolkere. Men hans kommende projekt tager os med tilbage til barndommens Belfast.

»Shakespeares stykker er som et stort stykke musik, som man hører på en ny måde hver gang. Hans værker er som en vidunderlig hund, der giver én mere, end man nogensinde selv vil give den,« siger skuespiller og filminstruktør Kenneth Branagh, der fylder 60 år torsdag 10. december. Gennem de seneste 40 år er han blevet en af verdens største fortolkere af den britiske dramatiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: John MacDougall/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få mennesker er født med så store ambitioner som Kenneth Branagh. Færre af dem kommer fra fattige irske kår og et barndomshjem med udsigt til den lokale tobaksfabrik.

Fra begyndelsen af karrieren har Kenneth Branagh stolet så meget på egne evner, at han med sikker hånd har gjort sig selv til en af verdens mest kendte fortolkere af den nok mest kendte dramatiker, nemlig William Shakespeare. Det siger en del om Branagh, at han skrev sin første selvbiografi som 28-årig, fordi han på det tidspunkt også »havde held med så meget andet«, han havde foretaget sig.

Først som medlem af The Royal Shakespeare Company i 1980erne og senere som både skuespiller og instruktør.

Kenneth Branagh og skuespillerinden Emma Thompson ankommer til premieren på »Stor ståhej for ingenting« i maj 1993. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gerard Julien/AFP/Ritzau Scanpix.

Et eksempel på hvor meget af hans passion, der ligger i netop Shakespeare-fortolkningerne, finder man i et citat, der ofte bliver delt online:

»Jeg er ikke specielt troende, men jeg finder en enorm inspiration i Shakespeares værker. Jeg har aldrig stået i en situation, der ikke er blevet beskrevet i et af hans stykker. De er som et stort stykke musik, som man hører på en ny måde hver gang. Hans værker er som en vidunderlig hund, der giver én mere, end man nogensinde selv vil give den.«

Datidens Romeo med Frankensteins brud

Fascinationen af Shakespeare kom tidligt. Som 23-årig blev Kenneth Branagh del af The Royal Shakespeare Company og fik hovedrollen som først Henry V og siden Hamlet. Især den sidste rolle gav ham prædikatet »den nye Laurence Olivier« – en hæder, der blev modtaget med sindsro.

»Enhver er den nye Olivier på et eller andet tidspunkt,« som Branagh senere sagde til avisen The Guardian.

I 1989 vendte Branagh tilbage til rollen som Henry V i filmen af samme navn, der gav ham to Oscar-nomineringer, en for skuespillet, en for instruktionen. I 1993 fik han endnu en gang mulighed for at folde Shakespeare ud med store armbevægelser, da han instruerede »Stor ståhej for ingenting« med nogle af tidens største stjerner – blandt andre Denzel Washington, Michael Keaton og Emma Thompson, som han var gift med på det tidspunkt.

Kenneth Branagh, skuespiller og instruktør

»Jeg har aldrig stået i en situation, der ikke er blevet beskrevet i et af Shakespeares stykker. Hans værker er som en vidunderlig hund, der giver én mere, end man nogensinde selv vil give den.«


I 1994 satte han sig for at filmatisere en anden klassiker, nemlig Mary Shelleys »Frankenstein« med Robert De Niro som monsteret og Helena Bonham Carter i rollen som Frankensteins udkårne Elizabeth. Branagh og Carter blev siden et celebert romantisk par, 90ernes Romeo og Julie, tilsat britisk accent og flagrende hår. De blev filmet på diverse røde løbere, indtil forholdet sluttede i 1999.

15 år senere instruerede Kenneth Branagh hende i en genindspilning af »Askepot«.

Med mor hos præsidenten

Men selvom Branagh har prøvet kræfter med filmgiganter som Disney og Marvel samt roller som blandt andre Kurt Wallander, Hercule Poirot og Harry Potter-karakteren Glitterik Smørhår ændrer det ikke på, at hans ansigtstræk for længst er knyttet til de største af Shakespeares helte og skurke.

I 2012 blev han adlet af den engelske dronning, og han var blandt gæsterne, da prins Charles blev gift med Camilla Parker-Bowles. Han har en stribe af anerkendelser og priser bag sig. Irlænderne har for længst kåret ham som en af deres 20 bedste skuespillere.

»Min definition af succes er kontrol,« har Branagh sagt med mønsterbryderens ukuelighed og den sikkerhed, der kommer af at blive elsket af det halve kongerige.

Men visse ting kan ikke styres. Inden Kenneth Branaghs forældre døde, nåede de at møde den daværende amerikanske præsident Bill Clinton ved en middag, der blev holdt efter premieren på Branaghs filmiske version af »Hamlet«.

Branagh og Carter var et celebert romantisk par, 90ernes Romeo og Julie, tilsat britisk accent og flagrende hår. De blev fotograferet på diverse røde løbere, indtil forholdet sluttede i 1999. Her er de fotograferet ved en premiere i Los Angeles i 1998. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Prouser/AP/Ritzau Scanpix.

Da Clinton gav Branagh hånden og tilstod, at han elskede hans film, kiggede instruktøren sig over skulderen og så sine forældre.

»Jeg troede, at de ville falde om. Og da vi gik gennem den næste dør, kastede min mor sig om halsen på Goldie Hawn og sagde: »Ved du, hvad præsidenten lige sagde til min søn?«

Visse ting kan man styre, visse ting må man bare lade ske. Og måske føles det hele lidt stærkere, når man er født bag en tobaksfabrik. Med ordene fra den såkaldte The St. Crispin's days tale i »Henry V«, der er krigsherrens påmindelse om, at der er en særlig ære til de få, der står tilbage på slagmarken:

»We few. We happy few / We band of brothers.«

Måske bliver den følelse udfoldet i Kenneth Branaghs kommende projekt – en film om at vokse op i 1960ernes Belfast.