Heksen fra Hogwarts

Den engelske skuespiller Helena Bonham Carter er ikke mindst kendt fra Harry Potterfilmene og som den krigeriske dronning i »Alice i Eventyrland«. 26. maj fylder hun 50 år.

Helena Bonham Carter fylder 50 år 26. maj. Foto: AFP/Max Nash Fold sammen
Læs mere

Hun kunne aldrig finde på at udsætte sine tænder for en tandblegning, som mange skuespillere gør. Hendes hår ligner ofte en høstak, og for det meste lader hendes tøj – ifølge britiske aviser – en del tilbage at ønske.

Da hun havde født sit første barn, blev hun fotograferet skubbende af sted med barnevognen og lignede selv en, der lige var stået op. Altså som de fleste andre førstegangsmødre, men ikke som en stor skuespiller.

Sådan er Helena Bonham Carter. Fordi hun er befriende ligeglad med, hvordan hun ser ud til daglig, og hendes tøjsmag blev heller ikke væsentligt forbedret i de år, hun levede sammen med instruktøren Tim Burton. Da fik de begge skylden for at ligne noget fra goth-miljøet med deres sorte tøj og uglede hår. Alligevel endte hun på et tidspunkt på listen over de bedst klædte i verden.

Derfor kan det næppe overraske, at Carters vej til at blive en af Storbritanniens største skuespillere ikke var den slagne. I en alder af 13 år ringede hun til en agent og spurgte, om han kunne skaffe hende roller, og senere brugte hun præmien fra en konkurrence til at komme ind i en fortegnelse over skuespillere.

Vanskelig barndom

Første rolle kom, da hun var 16 år, i en TV-reklame, første biograffilm var »Lady Jane« i 1985, tre år senere. Rigtig berømmelse nåede hun dog først med »A Room with a View« nogenlunde samtidigt.

Om de første svære år har hun bl.a. fortalt i et interview med den britiske avis The Guardian. Hun var genert, og når hun spillede sammen med berømte skuespillere som Judi Dench og Maggie Smith, følte hun sig som en snyder, fordi hun ikke, som de, havde nogen form for skuespiller-uddannelse. Men det lykkedes, for – som hun også har sagt – spiller man ofte klogere, end man er, og bliver ofte også smukkere på film, end man er i virkeligheden.

Barndommen var en vanskelig tid. Moderen var i tre år under behandling for et nervesammenbrud, senere blev faderen alvorligt syg. Det fik den unge Helena Bonham Carter til at føle sig voksen meget tidligt. Men lige så voksen, hun var som barn, lige så længe vedblev hun med at være barn. Hun flyttede først hjemmefra, da hun var 30 år. Det betød ikke, at hun ikke havde forhold, men hun flyttede ikke sammen med nogen. Det gjorde hun heller ikke, da hun havde et længerevarende forhold til skuespilleren og instruktøren, Kenneth Branagh. Men under nyindspilningen af »Abernes Planet« mødte hun den amerikanske instruktør, Tim Burton. De blev kærester, og her kom Carters tættest-på-at-bo-sammen-forhold. For hun havde et hus i Hampstead, og han købte huset ved siden af. Et tredje hus kom til, da de fik børn – så far boede i et hus, mor i det andet og børnene og deres nanny i det tredje. Forholdet varede i 13 år til 2014, hvor parret gik fra hinanden i en fredelig skilsmisse.

Bellatrix LeStrange i Harry Potter

Sammen med Burton har Helena Bonham Carter lavet film i Burtons specielle lukkede, fantasifulde univers, f.eks. »Alice in Wonderland«, hvor Carter spiller ond dronning, eller »Charlie og chokoladefabrikken«. Men hun har også arbejdet med mere skæve instruktører som Woody Allen, mens Lars von Trier var for mærkelig til, at hun mente, det kunne føre til noget frugtbart at spille hovedrollen i »Breaking the Waves«. Mange husker hende til gengæld som den onde heks, Bellatrix LeStrange, i fire af Harry Potter-filmene.

I filmen »Suffragette« om britiske kvinders kamp for stemmeret, rettigheder og frigørelse, spiller Bonham Carter med. Filmen foregår i 1912, hvor Herbert Asquith var premierminister og en stærk modstander af stemmeret til kvinder. Carter er hans oldebarn.