Ny DR-serie vil sætte fokus på Frederik IX: »Dronningen fik helt tårer i øjnene«

Seere af verdens dyreste TV-serie, »The Crown«, kan glæde sig. Fra årsskiftet byder DR på en ny serie, der handler om den danske konge, Frederik IX. Serien er lavet med stor velvilje fra hoffet – men en ting fik man nej til.

Mathias Flint spiller Kong Frederik IX i en ny, stor søndagsserie på DR. Fold sammen
Læs mere

En ny stor serie fra DR1 vil komme bag om den danske konge, Frederik IX.

Serien, der er en dramatisering af kongens liv i årene fra 1912 til 1972, består både af historiske genfortællinger, hvor kongen bliver spillet af fire forskellige skuespillere, og af interview med blandt andre Hendes Majestæt, Dronning Margrethe II.

»Frederik IXs historie er spændende, fordi han levede i en periode, hvor demokratiet voksede, og monarkiet fik mindre betydning. Han blev den første konge, der måtte affinde sig med, at hans rolle var meget lidt politisk, men i stedet handlede om at give danskerne en rollemodel og en familie, de kunne spejle sig i,« fortæller seriens producent, Dorthe Gad Thuemoes, der tidligere har lavet »Historien om Danmark«.

Undet det forløb opdagede hun, hvor mange gode historier der lå i starten af 1900-tallet. Heriblandt historien om Kong Frederik og den grundlovsændring, der gjorde det muligt at lade hans datter, Margrethe, overtage tronen efter hans død.

»Det var bestemt ikke en idé, der kom fra ham men fra politikerne.  Han var jo en traditionel mand, der nok også havde indstillet sig på, at det var hans brors slægt., der ville føre det videre,« siger Dorthe Gad Thuemoes, der fortæller, at holdet bag serien fik stor adgang til steder, hvor der ellers ikke må filmes. Blandt andet Riddersalen på Amalienborg, Tronsalen på Christiansborg samt Kongelogen.

Derudover stillede Dronningen selv op til fire interview.

Artiklen fortsætter under boksen:

»Hun var utrolig veloplagt og meget glad for at fortælle, Og da det kom til episoden, hvor det stod klart, at hun ville blive landets næste regent, og hendes far gav hende en lille broche, der ligner en hestesko, fik hun helt tårer i øjnene,« fortæller Dorthe Gad Thuremose.

Den eneste gang, der blev nedlagt veto, var, da holdet ville op på balkonen foran Tronsalen på Amalienborg, hvor Kong Christian X blev udråbt som konge. Her blev der sagt stop, hvilket betød, at holdet måtte stå på en kran ved siden af balkonen under indspilningen.

»Til gengæld fik jeg anledning til at køre i kongens originale Bentley​,« fortæller Kasper Leisner, der spiller Frederik IX i hans senere år. Den yngre konge bliver spillet af to børneskuespillere samt af Mathias Flint, der blandt andet er kendt fra »Herrens Veje«.

Kasper Leisner spiller den ældre Frederik IX i serien om den tidligere konge. Fold sammen
Læs mere

»Det har både været sjovt og en kæmpe ære at spille med her. Frederik IX var godt nok en sømand med mange tatoveringer, men han havde også en stor kærlighed til sin familie. Det var ikke helt enkelt at skulle leve op til rollen som konge,« fortæller Mathias Flint, der sammenligner »Frederik IX« med den populære Netflix-serie »The Crown«.

Serien, der følger den britiske dronning Elizabeth II, belyser blandt andet den vanskelige balancegang, det er at være monark i et demokrati, hvor offentligheden står parat til at slå ned på selv den mindste fejltagelse.

»Der er utroligt mange situationer, hvor de kongelige er klemt mellem det, de selv har lyst til og det, der passer sig for dem. Af samme grund har det været både spændende og en kæmpe gave at være med til at give et bud på, hvordan det er at leve bag slottets mure,« siger Mathias Flint.

»Frederik IX« vises på DR1 1. januar kl. 20.00 og de efterfølgende fire søndage.