Ny DR-serie deler anmelderne

Første afsnit af »Herrens veje« gør flere anmeldere glade, men der falder også knubbede ord. Ikke mindst om manuskriptet.

Lars Mikkelsen begejstrer anmelderne som præsten Johannes i »Herrens veje«. Foto: Tine Harden Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen, der er helt oppe at ringe. Ingen, der vender tommelfingeren nedad.

Anmelderne har generelt meget godt at sige om DRs nye store dramaserie, »Herrens veje«, men ubetinget jubel over hele linjen er der ikke tale om efter premieren søndag aften.

Til de meget positive hører Ekstra Bladets Henrik Queitsch, der, ligesom Kristian Lindberg og gæsteanmelder Sørine Gotfredsen i Berlingske, kvitterer med fem stjerneraf seks mulige.

»«Herrens veje« er som bekendt uransagelige, men DRs nye serie virker i den grad værd at afsætte søndagene til,« skriver Henrik Queitsch.

»Lars Mikkelsen leverer som altid en fremragende præstation, men også nyere navne som Simon Sears og Morten Hee Andersen fik tegnet omridset af nogle mennesker, hvis skæbner man har lyst til at dykke ned i. Ann Eleonora Jørgensen fik ikke mange scener at gøre godt med her i indledningen, men mon ikke hun får lov til at fylde lidt mere i billedet fremover? Man har da lov til at håbe.«

Også BT deler fem stjerner ud i en anmeldelse, hvor Michael Lind ikke mindst er begejstret for for tiden allestedsnærværende Lars Mikkelsen i den store rolle som præsten Johannes.

»Få kan som Lars Mikkelsen uden ord formidabelt vise et sindsstemningsskift. Hans ansigt går smukt fra sikker sejr til lidende nederlag,« skriver Michael Lind og konkluderer:

»Der er lagt godt i ovnen til en rigtig spændende fortælling om familiehemmeligheder, faderens dominans og psykiske balance - samt brødrenes valg.«

I Information, der ikke deler stjerner ud, skriver Lone Nikolajsen, at »familiedramaet i »Herrens veje« er så klassisk, at det tangerer sæbeoperaen«, og at familien Kroghs konflikter skriver sig »ind i en større samfundsmæssig diskussion om folkekirkens eksistensberettigelse. Heldigt for dem og ærgerligt for serien, som ville fremstå mere plotmæssigt opfindsom, hvis ikke den lagde op til at fortælle tre sideløbende historier om kvinder, der redder mænd fra dem selv og deres faderkomplekser.«

Lone Nikolajsen skriver videre, at »med »Herrens veje« indtager DR Drama nyt tematisk territorium«, og iscenesættelsen af dramaet på præstegården er ifølge hende »sikker og visuelt vellykket.«

Også Niels Lillelund i Jyllands-Posten har sine forbehold. Ifølge ham er »Herrens veje« »først og fremmest et meget tidstypisk produkt«. Herrens veje er uransagelige, fastslår Niels Lillelund, »men det er ærlig talt mere, end man kan sige om dette stykke drama, for både familiehemmeligheder og følelser (STORE følelser) bankes ind med brolæggerhammer«.

Søren Pilmark er ifølge Niels Lillelund glimrende som døende og dødsangst mand, der opsøger præsten, og Lars Mikkelsens figur »bliver ikke helt ligegyldig at følge. Vi slider hårdt på vort begrænsede talent her i landet, derfor spiller Lars Mikkelsen alting hele tiden, men han er også virkelig fremragende i rollen som præst, og han kommer til at bære serien«. Facit: fire stjerner fra Niels Lillelund. Samme antal, som Politikens Henrik Palle synes, at første afsnit var værd.

»Det er måske den største svaghed ved Adam Prices på mange måder glimrende nye serie: At dens præmis er forudsigelig,« skriver Henrik Palle.

»Personerne, præsten Johannes, hans hustru, Elisabeth, hans drenge, August og Christian, skal have en ordentlig tur i tilværelsens manege, udsættes for lidt af hvert og måske overvinde de stød, verden giver. Sådan er livets lod, og det er en fin naturlig historie, men man savner et klarere anslag i forhold til, hvad den egentlige fortælling er over for den generelle skildring af menneskelivets tyngde: Hvorfor er lykken så lunefuld, og hvorfor er glæden så kort, ak, ofte er livet så meningsløst hårdt?«

Men heldigvis er der også en masse godt at sige om «Herrens veje«, fortsætter Henrik Palle.

»Håndværksmæssigt er den fra første sekund en demonstration af, hvor suveræn en maskine dansk TV-dramaproduktion har udviklet sig til at være. Produktionsdesignet er så lækkert som en international biografreklame.«

Kristeligt Dagblads Karen Dyssel tildeler fem stjerner til et drama med »komplekse mennesker og ikke karikaturer.« »Det er public service i sin reneste form. Og det er ikke, hvad vi gennem de seneste år har været vant til at få serveret søndag aften på DR 1,« mener Karen Dyssel.

I Nordjyske lander Max Melgaard ligesom sine københavnske kolleger på fire stjerner, også selv om skeletterne efter hans mening i al for høj grad vælter ud af skabene:

»Det er faktisk utroligt, så mange skeletter, der falder ud. Især i betragtning af, at den første halve time af afsnittet ikke er videre godt. Det er gabende kedsommeligt.

Og der er mange ting, som virkede grundløse og dårligt fortalte,« mener Max Melgaard, der til gengæld, som alle anmelderne, er meget glad for Lars Mikkelsens præstation.

» ... han spiller aldeles formidabelt. Ja - måske ikke i den første halve time - som jo var kedelig.

Men da dramaet gik i gang, så fik han da godt nok spillet på alle tangenter.«