Ny dansk fantasyfilm har intet at skamme sig over

Opfølgeren til den første filmatisering af Lene Kaaberbøls spændende succesfulde bøger om Skammerens datter er en ferm og fejende fortælling.

Dina (Rebecca Emilie Sattrup) må lære mørkets kræfter at kende for at redde sin bror og Nicodemus, den rette fyrste af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Julie Vrabelova

Pas på, pas på i den mørke skov… man ved aldrig, hvad eller hvem man finder.

Fra første scene er man suget ind i de grønne øjne, og den færd, som Dina (Rebecca Emilie Sattrup) tvinges på af den mystiske mand, der forfølger hende. En skrøbelig fred skærmer indtil videre folkene i landet mod den lede dragefyrste Drakan (Mikkel Arndt) og hans onde mor Dama Lizea (Stine Ekblad i storform). De to skyr ingen midler for at komme til at herske over alle klanerne. Da den retmæssige fyrste Nicodemus (Jakob Oftebro) og Dinas bror Davin (Allan Hyde) tages til fange, er Nico og Dina nødt til at se ind i sig selv… og gå ind i mørket.

»Skammerens Datter II - Slangens Gave« er på alle måder voldsommere end den første. Mere dyster, mere dyb. Og flottere. Uden at ryste på hånden tager Ask Hasselbalch over fra Kenneth Kainz, der instruerede den første film. Hasselbalch tilføjer større landskaber (hurra for Østeuropas vilde skove!), og mere rum til skuespillerne, der får plads til ikke blot at reagere, men reflektere.

Rebecca Emilie Sattrup var både fortryllende og øretæveindbydende i etteren, og her vokser hun nærmest op foran kameraet. En trodsig teen, følsom og fornuftig, der forliges med sine kræfter og med sig selv. For hvor første del af historien udspiller sig på baggrund af Skammeren, Dinas mor, så er det naturligvis Dinas ukendte far, der besidder Slangens Gave, der driver Dina mod hendes skæbne.

Dejan Cukic er Sortemesteren, der med glødende øjne danser på det knivsblad, der adskiller »faderlig« og »farlig«. En stærk præstation i en film, hvor birollerne alle er godt besat, særligt Kristian Høgh Jeppesen som Dragekaptajn. Fy for den.

Det er distraherende, at vigtige figurer pludseligt spilles af andre, men selv om Drakan lige pludselig ser ud til at være blevet et hoved eller to mindre, så tilføjer Mikkel Arndt nye og finere facetter til figuren. Fornemt.

»Skammerens Datter II - Slangens Gave«. Instruktør: Ask Hasselbalch. Medvirkende: Rebecca Emilie Sattrup, Dejan Cukic, Jakob Oftebro med flere