Nationalmuseet fyrer 44 og lukker Brede Værk

Fyringerne er led i en årlig besparelse på 30,6 mio. kroner, som skal ruste museet til de kommende års udfordringer. »Hovedformålet er, at vi ikke skal have flere fyringsrunder frem mod 2022,« siger museumsdirektør Rane Willerslev.

Besparelserne rammer også besøgscentret Brede Værk i Lyngby, som lukkes. Årsagen er bl.a., at centret har haft drastisk faldende besøgstal siden 2009, forklarer museumsdirektør Rane Willerslev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anker Tideman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

34 medarbejdere på Nationalmuseet fik torsdag besked om, at de står til fyring som led i en samlet besparelse på 30,6 mio. kroner fra 2019. Af de 34 får tre dog tilbudt at fortsætte på nedsat tid.

Yderligere otte medarbejdere har indgået aftale om frivillig fratrædelse, mens to lederstillinger nedlægges, og en tredje reduceres til deltid.

»Det er en umådelig trist dag for Nationalmuseet, og jeg er personligt meget berørt over at skulle tage afsked med så mange af vores dygtige medarbejdere,« siger museumsdirektør Rane Willerslev, som dog glæder sig over, at det er lykkedes at finde besparelser på driften, som har nedbragt antallet af afskedigelser.

Fyringsvarslerne er fordelt således på museets forskellige områder:

Fire medarbejdere i den nye udviklingsafdeling på Nationalmuseet i København. Fire medarbejdere på besøgssteder uden for selve Nationalmuseet. 20 medarbejdere i afdelingen Forskning, Samling og Bevaring, heraf 6,5 forskerstillinger. Samt seks medarbejdere i drift og administration.

Desuden er det besluttet at nedlægge udstillingscentret Brede Værk, og at Nationalmuseets møntsamling, som af sikkerhedsmæssige årsager har været lukket siden 2014, ikke genåbner. Mønter fra samlingen vil dog fortsat indgå i andre udstillinger og være tilgængelige til forskningsformål.

Det er ikke mindst regeringens omprioriteringsbidrag på to procent årligt, der presser museet økonomisk, men også udgifterne til en ny magasinbygning og til omlægninger af fjernvarme og IT. Og selvom publikum har taget godt imod museets nye tiltag, blandt andet den berømte »kedsomhedsknap«, har billetsalget ikke kunnet opveje de manglende millioner.

Publikum svigtede Brede

Besparelserne og afskedigelserne vil få en række konsekvenser også for publikum, konstaterer Rane Willerslev. Først og fremmest selvfølgelig lukningen af Brede Værk i Lyngby.

»Vi har truffet beslutningen, fordi der har været et enormt fald i besøgstallet – fra over 40.000 i 2009 til bare 2.183 sidste år. Det er synd, for det er en virkelig god udstilling, men vi har haft utrolige problemer med at få folk derud, og det vil kræve flere millioner i markedsføringsudgifter at udbrede kendskabet,« siger han, men lover, at selve området fortsat vil være åbent for publikum. Desuden forhandles p.t. med Danmarks Industrimuseum i Horsens om at overtage dele af udstillingen.

»Spørgsmål fra publikum optager helt op til 20 procent af visse forskeres tid, og det er klart, at når vi bliver færre, må vi prioritere,« siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Nedskæringen i antallet af forskerstillinger kommer til at betyde, at der bliver mindre tid til at besvare de mange spørgsmål, som danskerne i en løbende strøm sender til museet.

»Spørgsmål fra publikum optager helt op til 20 procent af visse forskeres tid, og det er klart, at når vi bliver færre, må vi prioritere,« siger Rane Willerslev. Nationalmuseet vil dog fortsat have cirka 50 forskere ansat, inklusive løstansatte.

Endelig vil åbningstiden blive indskrænket på nogle af Nationalmuseets besøgssteder ude i landet – hvilke ligger endnu ikke fast.

Ikke flere fyringer frem mod 2022

Rane Willerslev erkender, at torsdagens fyringer har været en ordentlig mundfuld, men forventer til gengæld, at Nationalmuseet dermed er tilstrækkeligt rustet til de kommende års udfordringer.

»Hovedformålet er, at vi ikke skal have flere fyringsrunder frem mod 2022,« siger han.

Hvad der sker derefter, hvis regeringen fastholder kravet om et årligt omprioriteringsbidrag på to procent, kan han ikke sige.

»Jeg håber meget, at pengene fra 2022 bliver på kulturområdet, sådan som regeringen har lovet. Det er svært at forestille sig, hvordan vi skal klare en omgang mere som den, vi netop har været igennem,« siger han.

Nationalmuseet har i dag cirka 700 medarbejdere. Torsdagens fyringer beskærer medarbejderstaben med omkring seks procent.

Berlingske har forgæves søgt at få en kommentar til fyringerne fra fællestillidsrepræsentant John Lund.