»Når jeg bliver tilpas irriteret, lyder hendes stemme som negle på en tavle«. Film og serier sætter fokus på den svære kærlighed

Guide: Man siger, at gyserfilm kan gøre os bedre til at håndtere modgang. Måske kan film om par, der skændes, kæmper og keder sig, gøre det samme for vores evne til elske. I så fald er der masser af hente lige nu, hvor streamingtjenesterne bugner med film om par, der af forskellige grunde er isolerede og kæmper med den besværlige kærlighed.

Har Malcolm baseret sin succes på Marie? Har hun svært ved at mærke hans kærlighed, fordi hun ikke elsker sig selv? Netflixs nye »Malcolm og Marie« er et kammerspil af de giftige. Og dermed ret symptomatisk for mange af de forhold, man kan se i tidens film og serier Fold sammen
Læs mere
Foto: @netflix 2021 NETFLIX © 2021
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anne Hathaway går til Zoom-møder – og i hundene – i HBOs coronakomedie »Locked Down« Fold sammen
Læs mere
Foto: HBO Press SUSAN. ALLNUTT@BTINTER.

Covid-19-presset kærlighed

Få film er så 1:1 til virkeligheden som dagens premierefilm, HBOs »Locked Down«, hvori parret Linda (Anne Hathaway) og Paxton (Chiwetel Ejiofor) sidder i covid-19-karantæne, mens de læner sig op ad en kommende skilsmisse. Den dårlige stemning bliver kun dårligt skjult af den kridhvide habitjakke, hun tager på til sine Zoom-møder, mens han er sendt på ufrivillig orlov, som han bruger tiden på natlige gåture, hvor han reciterer digte »til de andre indsatte«, som han kalder naboerne.

Covid-19-aggressionen er genkendelig for de fleste. »Til sidst kan man ikke skelne sin egen krop fra møblerne,« som Paxton siger, mens han kigger ud på de mennesketomme gader. »Locked Down« er i den grad en komedie til tiden, hvis man ellers er så meget i overskud, at man kan grine af vores hverdag uden at tænke over de mere dystre bevæggrunde bag nedlukningen.

Handlingen tager dog et voldsomt skift, da parret beslutter sig for at begå et kup. Her skal det umage par samarbejde, hvilket kaster en del (nemme) jokes af sig. Er det sjovt? Ikke for alvor. Filmskaberne skulle måske have skelet midre til »Ocean 11« og fokuseret mere på at få noget sjovt og vedkommede ud af den aktuelle situation. Men både Hathaway og Ejoifor er så charmerende, at man ender med at håbe på, at både de – og deres forhold – overlever corona.

»Locked Down«. Spillefilm. Instruktør: Doug Liman. Medvirkende: Anne Hathaway, Chiwetel Ejiofor, Ben Stiller, Ben Kingsley m.fl. Premiere på HBO 5. februar. Varighed: 1 time og 53 minutter.
★★★☆☆☆

Har Malcolm baseret sin succes på Marie? Har hun svært ved at mærke hans kærlighed, fordi hun ikke elsker sig selv? Netflixs nye »Malcolm og Marie« er et kammerspil af de giftige. Og dermed ret symptomatisk for mange af de forhold, man kan se i tidens film og serier Fold sammen
Læs mere
Foto: @netflix 2021 NETFLIX © 2021.

Sexede skænderier i sort/hvid

Der er ingen umiddelbar parallel mellem coronanedlukning og Netflix’ nye sort-hvide kammerspil »Malcolm og Marie« – og dog. Hele filmen foregår i den luksusvilla, hvor filminstruktøren Malcolm (John David Washington) og kæresten Marie (Disney-stjernen Zendaya) tilbringer aftenen efter en prisfest. Stemningen er fortættet, han glemte at nævne hende i takketalen, måske glemmer han hende faktisk lidt for ofte.

Selv i lækre omgivelser og blandt smukke mennesker kradser kærligheden, og den sandhed får fuld skrue i »Malcolm og Marie«, der er én lang, skiftende dialog mellem to dygtige skuespillere. Nøjagtigt som et virkeligt skænderi, men både smukkere og dybere eksekveret. Instruktøren Sam Levinson, der også stod bag TV-serien »Euphoria«, har lavet en moderne »Hvem er bange for Virginia Woolf?«, hvor vores sympati hele tiden skifter. Først virker hun skrøbelig, derefter led. Først virker han sympatisk, så ædende ond.

Det er en magtdemonstration af de to skuespillere og en af den slags film, man skal se uden at have tankerne et andet sted, for svinerne og kærlighedserklæringerne falder hurtigt. Zendaya har været nævnt som en oplagt Oscar-vinder for rollen, men John David Washington er mindst lige så god, som den selvoptagede instruktør, der vil forstås og elskes  – men kun på den måde, han selv finder rigtig.

»Malcolm og Marie«. Spillefilm. Instruktør: Sam Levinson. Medvirkende: Zendaya og John David Washington. Premiere på Netflix 5. februar.
★★★★☆☆

Annie kigger på sin mand gennem 23 år, Mau, der gerne vil have sine behov opfyldt uden at sætte ord på dem. Parret er del af »Parterapi – elsker du mig stadig«, der kan ses på DR TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Fjernsyn, der gør dig til en bedre kæreste

»I årevis har vi haft problemer, når vi var adskilte. Nu er vi pludselig tvunget til at være sammen konstant,« siger Trey og tilføjer: »Man skal passe på, hvad man ønsker sig«. Trey og hans kone, Lara, er et af de par, der deltager i realityserien Parterapi – elsker du mig stadig, der er et tankevækkende og interessant indblik i de problemer, mennesker befinder sig i, når de skal leve tæt sammen. I slutningen af sæsonen rammer coronanedlukningen New York, hvilket sætter forholdene endnu mere på prøve.Som James, der næsten ikke kan sidde i samme sofa som sin kone efter de første ugers isolation: »Selvom vi elsker hinanden, er vi trætte af at se på hinanden. Når jeg bliver tilpas irriteret, lyder hendes stemme som negle på en tavle«.

Doktor Orna Guralnik er seriens medfølende, men også professionelle, zenit. Mens man selv får lyst til at råbe ad klienternes selvretfærdighed, formår hun at få folk til at sætte ord på de barndomssvigt, traumer og mønstre, de har slæbt ind i deres parforhold. »Folk har en tendens til at bebrejde dem, der er tæt på dem. Selvom det er dybe og foruroligende ting, som ryster os alle,« som Guralnik siger i en af de sessioner, hvor hun lufter sin egen tvivl og tanker med fortrolige kollegaer.

Hvis du hører til dem, der mener, at reality-tv er fordummende tv, bør du se denne serie. Når andre menneskers historier bruges rigtigt, kan det ende med fjernsyn, der er både forløsende, spændende og tankevækkende. Og det kan sige en masse om alt det, vi bærer indeni og kan have så svært ved at udtrykke. »Parterapi - elsker du mig stadig« er stærk underholding - muligvis af den slags, der kan gøre os bedre, eller i det mindste mere velovervejede, kærester.

»Parterapi – elsker du mig stadig? Dokumentarserie. DR 1. Skabt af: Josh Kriegman, Elyse Steinberg og Eli B. Despres. USA 2020. Ti episoder. Kan ses på DR TV.
★★★★★☆

Jonas og Nadja, mens alt stadig er godt i den svenske vildmarksgyser »Red Dot,« der kan ses på Netflix fra næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: NETFLIX © 2021.

Parforholdet som en gyser

Der er en særlig niche for film, hvor et par befinder sig midt i kaos og kun kan overleve, hvis de holder sammen. Sådan er det for Jonas og Nadja i Netflix’ kommende vildmarksgyser »Red Dot«. Halvandet år efter hans frieri befinder parret sig midt i en dødssyg stockholmer-hverdag, hvor de skændes om, hvem der skal reparere vaskemaskinen. Hans løsning er en tur på fjeldet, helt derud, hvor der ikke er andet end tåge og sne og mærkelige mennesker, der ser skævt til fremmede, især dem, der som Nadja kommer med en mørkere hudfarve. Det lyder som en dårlig idé – og det er lige præcis, hvad det er.

Turens oprindelige romantiske intention bliver vekslet til et mareridt, da en rød prik fra et laserlys peger mod deres teltdug og hendes gravide mave. Pludselig kæmper Nadja og Jonas for deres liv og forhold i den svenske ødemark. Der er ingen videre eftertænksomhed i filmen, og hvis man leder efter karakterer, der foretager fornuftige valg og opfører sig logisk, skal man nok gå et andet sted hen. Men hvis man har brug for en nem aften under sofaens varme tæppe, kan »Red dot« godt fungere.

»Red Dot«. Spillefilm. Instruktør: Alain Darborg. Medvirkende. Nanna Blondell, Anastasios Soulis, Tomas Bergström og Kalled Mustonen. Premiere 11. februar på Netflix. Varighed: 90 minutter.
★★☆☆☆☆

Brick (Paul Newman) var engang en stor fodboldspiller. Nu drikker han for meget og svigter sin kærlighedssyge hustru, Maggie (Elizabeth Taylor) i klassikeren »Kat på et varmt bliktag«. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED PROUSER.

En krads klassiker

Det er svært at lave en guide til gode parforholdsfilm uden at nævne en klassiker som det dampende sydstatsdrama »Kat på et varmt bliktag«, der får gnisterne til at flyve mellem Brick (Paul Newman) og Maggie (Elizabeth Taylor). Richard Brooks instruerede filmudgaven af Tennessee Williams’ skuespil, hvilket gjorde dramatikeren så vred, at han udtalte, at filmen ville sætte Hollywoods udvikling tilbage med 50 år. Mindst. Sådan gik det ikke. Filmen blev en kæmpe succes, den blev nomineret til alle de centrale Oscars, nemlig i kategorierne for bedste film, bedste instruktion, bedste manuskript, bedste fotograf og naturligvis bedste skuespillere.

Filmen kredser om familien, der samles til Big Daddys fødselsdag, hvor alle forsøger at få det bedste ud af festen. Men som ved mange filmiske familiesammenkomster bliver festen kun en tynd fernis over de indbyrdes konflikter, jalousien, skyldfølelsen, vreden og fortielserne. »Hvad kan en kat gøre på et varmt bliktag?,« spørger Brick sin kone. Der svarer: »Holde det ud, så længe hun magter«.

»Kat på et varmt bliktag«. Instruktør: Richard Brooks. Medvirkende: Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives m.fl. USA 1958. Kan ses på Blockbuster. Varighed: 1 time og 45 minutter.
★★★★★★