Museerne er hårdt pressede: »Det sagde bang, og så var her tomt«

Sommeren var god for en lang række danske museer, mens de museer, der er afhængige af udenlandske turister er økonomisk trængte. »80 procent af vores gæster er fra udlandet, så det er klart, at vi er hårdt ramt,« siger museumsdirektør.

Rosenborg Slot er et af de danske museer, der er hårdt ramt af turisttørke. Nu vil museet i højere grad tiltrække et dansk publikum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står skidt til på en lang række af landets museer.

Trods sommerens hjælpepakker, der blandt andet halverede entrépriserne, og meldinger om rekordmange besøgende, er hvert sjette danske museum hårdt presset og har brug for yderligere økonomisk hjælp, hvis de skal få det til at kunne løbe rundt. Det viser en undersøgelse blandt Organisationen Danske Museers medlemmer.

De høje besøgstal over sommeren reddede langtfra alle. Medlemmerne melder om stor økonomisk usikkerhed, og det er altså hvert sjette museum, der melder om likviditetsproblemer i løbet af den nære fremtid.

»For hvert sjette museum er situationen virkelig tilspidset,« lyder det fra direktør i Danske Museer Nils M. Jensen.

Torben Grøngaard Jeppesen, museumsdirektør, H.C. Andersen Museum, Odense

»Hjælpepakkerne har hjulpet os frem til nu. Nu står vi med håret i postkassen, og kan kun håbe på en ny hjælpepakke.«


Han anerkender, at der har været mange gæster i sommeren, men at den gode sommer måske også »har slugt« en stor andel af de gæster, der ville være kommet i efteråret. Han er ikke enig i, at det ikke er alarmerende, at det kun er hver sjette, der er i store økonomiske problemer. Han mener, det er et højt tal, og at der er stærkt brug for hjælp.

»Dem der er hårdest ramt, de er en del af kulturarven. Museer er jo ikke en handelsvare, det er kultur. Det vil være katastrofalt, hvis nogle museer bliver pillet ud af ligningen. Derfor er der brug for hjælp. Det er ikke en kapitalvare, der kan frasælges, hvis det ikke går godt,« siger han.

Nils M. Jensen understreger desuden, at undersøgelsen blev afsluttet lige efter sommerferien, og at han oplever »bekymringer hele vejen rundt«.

»Museerne har en skrap efterårssæson foran sig. Jeg håber ikke, at politikerne glemmer os. Der er brug for en hjælpepakke, der kan kompensere for tabt indtjening, hvis man skal undgå fyringer,« siger han.

Nedgang på 75 procent

Museerne, der er hårdest ramt, er institutioner, hvor størstedelen af de besøgende er udenlandske turister.

Et af disse er Kongernes Samling i København, der består af Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet. Her oplever de en massiv tilbagegang af udenlandske turister.

»80 procent af vores gæster er fra udlandet, så det er klart, at vi er hårdt ramt,« siger museumsdirektør Thomas Thulstrup.

I 2019 havde Kongernes Samling et besøgstal på 560.000 gæster, og i år forventer de en samlet tilbagegang på 75 procent, når 2020 er omme. Det forventes, trods en sommer med udsolgte billetter, at der på grund af coronarestriktioner, kun har været plads til 500 gæster om dagen på Rosenborg Slot, hvor der normalt er plads til 2.000.

»Det gør rigtigt ondt, så vi har været glade for hjælpepakker. Vi er vant til at tjene størstedelen af vores egne penge, og vi vil gøre, hvad der skal til for at få de penge ind igen,« siger han.

H.C. Andersen Museum i Odense er afhængigt af udenlandske turister, og dem er der nærmest ingen af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odense Bys Museer.

Trods de faldende indtægter, er der optimisme at spore. De kan fortsat kigge langt efter de oversøiske turister, og derfor sigter de nu hårdt efter et dansk publikum.

»På Rosenborg har vi ikke haft særudstillinger i mange år, men det genintroducerer vi, og det vil tiltrække et nationalt publikum. Vi kan godt overleve uden de udenlandske turister, men det kræver, at vi udvikler initiativer og får fokus på et nationalt publikum,« lyder det.

Thomas Thulstrup kalder det en sund proces, at museet har været nødt til at »dreje skibet lidt« og justere fokus generelt. På spørgsmålet om, hvorvidt Kongernes Samling allerede inden coronakrisen burde have satset på de danske besøgende, lyder svaret:

»Det kunne vi nok godt, men 20 procent af vores gæster er i forvejen danskere, så vi har faktisk flere danske gæster end mange andre danske museer,« lyder det.

Tabt fem millioner i entré

Kigger man lidt længere mod øst, oplever Odense Bys Museer, hvor blandt andet H.C. Andersen Museum hører under, en markant tilbagegang.

Her er 70 procent af gæsterne langdistanceturister fra lande som Kina, Japan og Korea. I Odense oplevede de også en god sommer, da juli bød på »godt museumsvejr«. Da kalenderen sagde skolestart og hedebølge, sluttede dette dog brat.

»Det sagde bang, og så var her tomt. Vi har haft overraskende mange danske gæster, men nu er vi tilbage ved virkeligheden,« siger museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen.

Normalt er august og september store måneder for H.C Andersen Museum, men sådan bliver det ikke i år. Efter kompensationsordninger og hjælpepakker, er det estimeret, at alene fem millioner kroner er tabt på mistede entréindtægter. Selv om det er trængt, ser det ikke dog ud til, at museet kommer ud af 2020 med et dundrende underskud.

»Hjælpepakkerne har hjulpet os frem til nu. Nu står vi med håret i postkassen, og kan kun håbe på en ny hjælpepakke. Vi har ikke afskediget nogen endnu, da vi har kunnet få det til at holde sammen. Vi trækker på reserverne i pengekassen. Vi kan halte os igennem, men vil være en svækket organisation i 2021,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Trods den økonomisk usikkerhed er Torben Grøngaard Jeppesen optimistisk i forhold til 2021, hvor der åbner et nyt H.C. Andersen Museum i byen. Det, forventer han, bliver et nationalt trækplaster, for der er ingen forhåbninger om, at de udenlandske turister vender tilbage foreløbigt.

»Vi får en udfordring i 2021 og næppe megen international turisme. Vi ser frem mod 2022 og 2023, hvor de internationale gæster forhåbentlig vender tilbage,« siger han.