Med Riel ved trommerne er alle glade

80 år søndag. Alex Riel har været omkring alle retninger i rytmisk musik.

Alex Riel har spilllet med næsten alt, hvad der er værd at nævne af musikere i Danmark. Arkivfoto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NF

»Alex kan noget, meget få kan, og jeg kender ikke ordet.«

Egentlig er det en præcis karakteristik, som sangeren Hanne Boel med denne formulering har leveret om den internationalt kendte, danske trommeslager i bogen »Alex Riel – manden bag trommerne«, der blev udgivet i anledning af hans 70 års dag.

Nu, ti år senere, er det stadig svært at sætte fingeren nøjagtig på, hvad musikeren med det drengede smil formår, når han har sat sig bag trommesættet i alle tænkelige musikalske sammenhænge. Ét er i alt fald sikkert: Der bliver både lagt bund under melodierne og tilført dynamik til spillet, når Riel, som 13. september fylder 80 år, håndterer stikkerne.

Og så skulle han oprindelig have gået en helt anden vej. Alex Riel blev uddannet damefrisør, inden han som delvis selvlært trommeslager besluttede sig for at vandre ad professionelle musikalske stier. I begyndelsen af 1960erne blev han en del af den faste besætning på Jazzhus Montmartre i København, hvor han – ofte i selskab med en anden berømt, dansk musiker, bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen – akkompagnerede navne som Dexter Gordon, Stuff Smith og Ben Webster. Medlemskab af Radiojazzgruppen blev det også til, og Riel turnerede med den amerikanske pianist Bill Evans.

Rockband

Et sporskift fandt sted 1968, da Alex Riel sammen med bl.a. sangeren Annisette plus brødrene Anders og Thomas Koppel var med til at stifte rockgruppen Savage Rose. Det varede til 1971, da Koppel-delen af bandet begyndte at bevæge sig i mere politisk retning, og Riel fandt andre græsgange.

I de år dukkede et nyt navn op på den danske scene – sangeren og komponisten Sebastian, med hvem Riel har haft et langt og frugtbart samarbejde på plader såvel som på turneer.

Stort set alle navne af kvalitet i dansk rytmisk musik har haft glæde af Riels både kontante og legende spil på trommerne. Internationalt kan nævnes samarbejde med bl.a. Gary Burton, David Sanborn og Pat Metheny. Dertil har Alex Riel adskillige udgivelser under eget navn bag sig.

Flere hædersbevisninger har han også kunnet rose sig af, herunder Dansk Musiker Forbunds Hæderspris 1995, Jazzhus Montmartre Legend Lifetime Achievement Award 2010 og Leo Mathisen Prisen 2016.

Alex Riel er fortsat aktiv på musikscenen. I forbindelse med 80 års dagen skulle han have stået for en koncertrække på Jazzhus Montmartre. Den har måttet aflyses på grund af dels covid19, dels lukningen af spillestedet.