Kunstnere smider Frederik V i Københavns Havn i protest: Politiker raser og kalder det vanvid og vandalisme

En gruppe anonyme billedkunstnere har stjålet en buste fra Festsalen på Det Danske Kunstakademi og smidt den i havnen. »Det er på alle måder absurd,« lyder kritikken fra politiker.

»Ud over tabet af det konkrete værk fører vandalisering til ringere muligheder for at analysere den fortid, som genstandene repræsenterer. I kølvandet af debatten bliver vi derfor dummere,« skriver Rane Willerslev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En buste af Det Danske Kunstakademis grundlægger, Frederik V, ligger lige nu på bunden af Københavns Havn.

Hvorfor gør den det, kan man spørge sig selv. Det vender vi tilbage til.

Weekendavisen kan denne fredag berette om nærmest kaotiske tilstande på Det Danske Kunstakademi. Torsdag kom det frem, at en række professorer og lærere har sendt et brev til Kulturministeriet, hvor man udtrykker mistillid til Kunstakademiets rektor, Kirsten Langkilde. Årsagen til mistilliden skal blandt andet findes i en lang række identitetspolitiske sager og det, brevskriverne betegner som en »djøfisering« af skolen.

I samme artikel kommer det frem, at en gipsbuste af akademiets grundlægger, Frederik V, er blevet fjernet fra sit podie i Festsalen på Kunstakademiet. Ifølge Weekendavisen er busten fra 1754, skabt af billedhugger Jacques Saly som et forstudie til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads.

Nikolaj Bøgh (K), rådmand på Frederiksberg

»Jeg synes, det er vanvittigt. Der er tale om et hovedværk i dansk og europæisk kunst.«


Og det er den stjålne buste, der lige nu befinder sig på bunden af Københavns Havn.

En gruppe, der underskriver sig som Anonyme Billedkunstnere, har i – hvad der må antages at være en kunsthappening – skruet busten fri fra sin plads for efterfølgende at smide den i kanalen bag Charlottenborg Slot. Det fremgår ikke af videoen, om det er elever fra skolen, der har stjålet busten.

Hele seancen er blevet optaget og er publiceret på Idoart.dk, hvor man kan se hele videoen.

På Idoart.dk lyder forklaringen fra kunstnerne:

»Ved at synke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inden og uden for Kunstakademiet. Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar, ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder, hvorpå kolonialismen stadig er aktiv i dag.«

Det er ren vandalisme

Den druknede buste vækker langtfra begejstring hos politiker Nikolaj Bøgh (K). Han er rådmand og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune.

»Jeg synes, det er vanvittigt. Der er tale om et hovedværk i dansk og europæisk kunst. Der er tale om grundlæggeren af den skole, som de her mennesker går på. Det er på alle måder absurd,« siger han til Berlingske og tøver ikke med at kalde det vandalisme.

Nikolaj Bøgh mener, at aktionen er en nedgørelse af kunsten og den institution, eleverne går på, selv om det endnu ikke vides, om det er elever på akademiet, der har fjernet busten.

»Det er en identitetspolitisk happening, der minder om det, vi har set i USA med ødelæggelser af historiske monumenter af personer, som man er uenige med. Det skal vi ikke acceptere i Danmark. Man kan ikke lave om på historien, og det bliver ikke gjort om ved, at man smider et kunstværk i havnen.«

Aktionen kommer ifølge Nikolaj Bøgh i kølvandet på en periode med problemer på akademiet med blandt andet identitetspolitik. Han mener, at det nu er kulturminister Joy Mogensens (S) opgave at få ryddet op.

»Man må fyre de ansvarlige og reorganisere akademiet, så det ikke kan finde sted igen,« mener han.

»Det her er klimaks på hele den udvikling, der har været. Akademiet er nok den uddannelsesinstitution, hvor den her bølge af identitetspolitik er kommet længst. Den buste skal fiskes op så hurtigt som muligt,« siger han.