Kulturordfører om Joy Mogensens fejl: »Nu må de få styr på deres sager«

Biograferne kunne have været inkluderet i sommerpakke, siger Joy Mogensen. »Det her er meget mere end en fodfejl,« lyder kritikken fra de Konservative.

Kulturminister Joy Mogensen vil nu alligevel hjælpe biograferne med økonomisk støtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften kom det frem, at Kulturministeriet har arbejdet med en forkert tolkning af støttereglerne i forhold til biografer, og derfor kunne biograferne have været en del af sommerpakken.

I sommerpakken kunne eksempelvis museer få støtte til at tilbyde halv pris på entré, hvilke biograferne ikke var en del af.

»Regeringens indstilling har hele tiden været, at man skulle hjælpe de danske biografer, det har alene været et spørgsmål om hvordan. Den oprindelige vurdering viser sig nu formentlig at være forkert,« skriver Joy Mogensen til Ritzau.

Hun understreger, at biografer bør have støtte i de igangværende forhandlinger om en økonomisk håndsrækning til kulturlivet. Tidligere har det også været meldt ud, at biografer ikke længere hører under Kulturministeriet.

Kulturordfører for De Konservative Birgitte Bergman kalder det »rigtig uheldigt«, at Kulturministeriet har tolket støttereglerne forkert.

»Det må ikke ske. Vi har en branche, der er i knæ, og jeg forventer at ministeriet har styr på sine sager og på, hvem der kan blive dækket af de forskellige pakker. Det her er meget mere end en fodfejl. Nu må de få styr på deres sager i det ministerium,« siger hun.

Om det skal være en efterårspakke til biograferne eller noget helt andet, der skal hjælpe de trængte biografer, ved Birgitte Bergman ikke, men hun mener »bestemt, at biograferne er en kulturinstitution«.

»Jeg synes, vi skal få rettet op på det, og få det med i de nuværende forhandlinger, for det nytter ikke noget at sige undskyld, og at det var en fejl,« siger hun.

Hos Radikale Venstre er kulturordfører Zenia Stampe glad for, at Kulturministeriet er kommet på andre tanker.

»Det er vi rigtig glade for. Det er fint at Kulturministeriet indrømmer, at de tog fejl, og at de nu lægger sig fladt ned og sørger for, at biograferne får hjælp,« siger hun.

Samtidig kalder Zenia Stampe det for »ærgerligt«, at man har foretaget en forkert vurdering.

»Vi er glade for, at der er en anden vurdering nu, så biograferne kan komme med. Set i bagklogskabens klare lys, havde det været det rigtige at have dem med i sommerpakken, for det var en sløj sommer for biograferne,« siger hun.

»Se på vejrets effekt på museerne, der har haft mange besøgende. Det skulle de have haft i biograferne. Nu har vi alle et ansvar for at bakke op om hjælp i forhandlingerne,« siger hun.

Hos Venstre hilser kulturordfører Britt Bager også Kulturministerens ændrede tilgang til biograferne velkommen.

»I Venstre har vi hele tiden ment, at biograferne skulle omfattes. Det mener vi stadig. Ligesom vi mener, at de danske sommer/forlystelsesparker burde omfattes. Så det er positivt, hvis ministeren er enig med Venstre. Jeg ser frem til at høre hendes løsningsforslag til forhandlingerne tirsdag,« siger Britt Bager.