Kulturlivet glæder sig over millionhjælp: »Jeg håber, alle politikere har forstået, at det er penge, der skal hurtigt ud at arbejde«

En ny politisk aftale sikrer, at en lang række kompensationsordninger og hjælpepakker på kulturområdet bliver forlænget. »Vi ser det som en anerkendelse af, at kulturen er ekstremt vigtig for danskerne,« lyder det fra brancheorganisation.

Sune Lind Thomsen ejer Gentofte Kino. Han glæder sig over, at der nu kommer en specifik pulje målrettet biografer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent tirsdag aften blev et bredt flertal i Folketinget enigt om en ny, udvidet hjælpepakke til erhvervs- og kulturlivet.

En lang række kompensationsordninger og hjælpepakker bliver nu forlænget på kulturområdet, og der bliver samtidig etableret en række nye.

Af nye tiltag kan blandt andet nævnes en særskilt pulje til biograferne. Især biograferne har haft et hårdt politisk forløb under coronakrisen, da kulturminister Joy Mogensen (S) i sommer meddelte, at biografer ikke er kultur, men hører under Erhvervsministeriet.

Det nye tiltag glæder Sune Lind Thomsen, der ejer Gentofte Kino.

»Det er fantastisk, at biograferne bliver nævnt helt specifikt. 15 millioner kroner er ikke meget i det store billede, men jeg hæfter mig ved, at der også er forlængelser af andre hjælpepakker. Biograferne er kulturbærende i det danske samfund med den udbredelse, vi har over hele landet,« siger Sune Lind Thomsen til Berlingske.

Også de danske teatre er hårdt pressede af coronarestriktionerne. Direktøren i brancheorganisationen Dansk Teater, Peter Mark Lundberg, hilser den nye aftale velkommen.

»Vi er på teatrene ekstremt glade for, at de har landet en aftale, der gør, at der er råd til at spille forestillinger i en mørk tid. Vi oplever, at der har været vilje til at hjælpe kulturlivet, og vi ser det som en anerkendelse af, at kulturen er ekstremt vigtig for danskerne. Jeg håber, at det er et punktum for en tid i dansk kulturpolitik, hvor vi har skullet forsvare vores værd,« siger Peter Mark Lundberg.

Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny-T, er også glad for den nye aftale, selvom han understreger, at han endnu ikke kender den ned i mindste detalje. Han glæder sig over, at »kulturen er prioriteret på samme niveau som andre erhverv.«

»Sidst kom kulturområdet dumpende senere, så det er et stort fremskridt. Det er dejligt, at man anerkender, at kulturlivet er hårdt ramt af denne anden bølge af coronakrisen.«

Nyt genstartsteam

Et af de nye elementer i aftalen er en pulje på 50 millioner kroner til et såkaldt genstartsteam, der skal understøtte nye, kreative løsninger i kultur-, idræts- og foreningslivet inden for rammerne af de gældende restriktioner. Og den aftale er ifølge Peter Mark Lundberg særdeles vigtig.

»Selvom vi er afhængige af hjælpepakker, ville det være dejligt, at vi på et tidspunkt kunne komme ud på den anden side med mere bæredygtige forretningsmodeller. Men det kræver udviklingsmidler for at finde nye løsninger, og det kommer der her.«

Peter Mark Lundberg siger dog, at der skal handles hurtigt.

»Jeg håber, at alle politikere har forstået, at det er penge, der skal hurtigt ud at arbejde, og at det kommer til at ske på en måde, hvor det er de brancheforeninger, der taler på vegne af mange, der kommer med forslag til, hvordan de skal bruges. Der er på kulturområdet en tendens til at enkeltprojekter bliver fremhævet,« siger han.

Hos Dansk Live, der er interesseorganisation for de danske festivaler og spillesteder, ser man også positivt på aftalen.

»Spillestederne kan nu fortsætte det arbejde, de har lavet de seneste to måneder. Det giver noget ro i den næste tid,« siger sekretariatschef Esben Marcher.

Han finder ligeledes puljen til genstartsteams positiv, men et forhold ærgrer ham dog.

»Vi hæfter os ved, at det i første omgang er intentionen, at man skal arbejde på løsninger, der kan passe ind i de nuværende restriktioner. Vi havde gerne set, at man satte sig for at arbejde for større begivenheder, for det er fuldstændig nødvendigt for festivalerne at kunne samle mange mennesker,« siger han.

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet er med i aftalen.

Også kulturminister Joy Mogensen (S) glæder sig over aftalen.

»Danmark er hårdt ramt af corona, og derfor vil kulturlivet, idrætten og foreningslivet også i den kommende tid opleve restriktioner, der gør det svært at afvikle aktiviteter, som de plejer. Meget er stadig åbent, men vi går en svær tid i møde. Med den nye politiske aftale holder vi hånden under de økonomisk pressede kulturinstitutioner, foreningslivet og idrætsaktørerne rundt omkring i landet, så de fortsat kan holde hjulene i gang,« lyder det fra ministeren.