Kulturkommentar: Stik dog Joys spindoktor Kasper Fogh Hansen et kommunikationskursus!

Joy Mogensen havde historisk succes og vælgertække som borgmester i Roskilde. I dag er hun den mest udskældte kulturminister i nyere tid, hvilket ikke siger så lidt. Til gengæld siger det meget om Kasper Fogh, hendes spindoktor, skriver Lasse Marker i denne kulturkommentar.

»Forventningerne var tårnhøje. Men på under to år er Joy Mogensen (S) blevet forvandlet fra populær bydronning i kulturbyen Roskilde til udskældt kulturminister,« skriver Berlingskes klummeskribent. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2019 fik Danmark den første socialdemokratiske kulturminister i et kvart århundrede. Forventningerne var tårnhøje. Men på under to år er Joy Mogensen (S) blevet forvandlet fra populær bydronning i kulturbyen Roskilde til udskældt kulturminister.

Den ene kommunikationsskandale har afløst den anden, og selvom Joy Mogensen i sidste ende selv er ansvarlig for de problemer, hun er endt i, så er det ikke meget hjælp, hun har fået fra sin særlige rådgiver, Kasper Fogh Hansen, der trænger til et kommunikationskursus.

»I dag er hun den mest udskældte kulturminister i nyere tid, hvilket ikke siger så lidt. Det bemærkelsesværdige er, at det ikke er politiske udmeldinger, der spænder ben for hende.«


I sidste uge var Joy Mogensen til premieren på Odense Sommerrevy og skrev efterfølgende på Facebook: »Det bliver en god sommer«. Dagen forinden havde regeringens coronarestriktioner aflyst samtlige større festivaler, hvilket ministeren åbenbart havde glemt. Opslaget udløste massiv kritik fra landets festivaler og er siden blevet ændret til »Det bliver godt igen«.

Glæden sprudlede let under teltdugen til Odense Sommerrevys premiere i aften, hvor skuespillerne med musik og humor tog...

Slået op af Joy MogensenTorsdag den 6. maj 2021

Sagen er blot den sidste i en lang række af brølere. Lad os for en god ordens skyld opsummere dem her:

Joy Mogensen var den sidste minister, der gav et tiltrædelsesinterview, efter at hun overtog ministerposten. Hele 11 uger skulle der gå, før hun var parat til at tale med pressen. Den lange ventetid lagde en dæmper på den medvind, som hun ellers var blevet mødt med fra et forventningsfuldt kulturliv.

I efteråret 2019 ville kulturministeren ikke garantere en fjernelse af det udskældte omprioriteringsbidrag, hvilket Socialdemokratiet ellers havde lovet under valgkampen. Det turde De Radikale til gengæld godt. Da omprioriteringsbidraget blev fjernet på finansloven, var det derfor De Radikale, der kom til at stå som sejrherrerne. Det, der kunne have været en nem sejr for Joy Mogensen, blev i stedet til en månedlang diskussion om løftebrud.

Værre gik det, da coronakrisen lukkede Danmark, og Joy Mogensen leverede et citat, som siden har forfulgt hende: »Jeg ville føle det upassende at tale om kultur lige nu«. De Radikale og Venstre truede efterfølgende med at fjerne ministeren fra forhandlingerne om hjælpepakker til kulturlivet, hvilket sendte hende ud i den værste krise i nyere tid for en siddende kulturminister.

Bedre blev det ikke, da musikmagasinet Gaffa i april 2020 spurgte Joy Mogensen, hvad der er hendes yndlingsplade. »Absolute Music 2«, lød svaret, hvilket udløste en shitstorm af orkanstyrke. »Ville man acceptere en fødevareminister, der tror, at et æg kommer fra en ko?« spurgte Berlingskes litteraturredaktør Søren Jacobsen Damm retorisk.

Vi skruer tiden frem til april i år. Danmark vinder to Oscar-statuetter for bedste udenlandske film og bedste redigering. Kulturministeren lykønsker vinderne i et Facebook-opslag, men kommer til at forveksle filmklipperen Mikkel E.G. Nielsen med håndboldspilleren Mikkel Hansen. Næsten 15 timer skulle der går, inden ministerens kommunikationsfolk opdagede og rettede fejlen.

En Oscar er en kæmpe hæder, og i nat fik Danmark hele to af slagsen. Det er næsten ikke muligt at overvurdere...

Slået op af Joy MogensenMandag den 26. april 2021

Joy Mogensen havde historisk succes og vælgertække som borgmester i Roskilde. I dag er hun den mest udskældte kulturminister i nyere tid, hvilket ikke siger så lidt. Det bemærkelsesværdige er, at det ikke er politiske udmeldinger, der spænder ben for hende. I stedet er det banale kommunikationsfejl, som burde have været undgået, hvis hun havde haft de rette folk omkring sig.

Så stik dog Joy Mogensens spindoktor et kommunikationskursus!