Kultserie vender tilbage, men én ting skuffer: »Det virker som sex uden kemi, som cosmopolitans uden vodka«

MEDIEKOMMENTAR: Mere end 20 år efter den første »Sex and the City«-episode ramte skærmen, er serien om fire kvinders singleliv i New York tilbage. Serien, der revolutionerede vores forhold til kærlighed, sex og kvinders selvrespekt, mangler dog den afgørende hovedperson. Måske kan det give mere plads til en af de andre – og mere moderne – karakterer.

»Sex and the City« er tilbage med tre af de oprindelige navne: Sarah Jessica Parker, Kristin Davis og Cynthia Nixon. Den 64-årige britiske skuespiller Kim Cattrall har dog valgt at trække sig, så den nye serie må undvære sin faste maneater Samantha (nummer tre fra venstre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Deme/EPA/Ritzau Scanpix

Selvfølgelig skal det ske. Nyheden om, at »Sex and the City« genopstår, ramte internettet mandag som en sjælden solstråle midt i januars gråmelerede hverdag. Serien, der lærte kvinder at tale om sex, er tilbage, denne gang på HBO Max og under en lidt anden titel – »And Just Like That...«.

Intet kunne give bedre mening.

»Sex and the City« har altid været forud for sin tid. I 90ernes evige hav af mandeserier var her noget så skelsættende som en kvindeserie med fokus på selvforsørgende damer, der satte lige meget pris på orgasmer som på cosmopolitans – og man skulle være fremme i stiletterne for at følge med.

Dialogen i de første sæsoner var sylespids, vittig – og fræk. Der var masser af gode læresætninger for singlerne og de barnløse. Carrie åbnede vores øjne for, at det ikke altid er de smukkeste mænd, der er de bedste elskere, fordi de aldrig har haft brug for at gøre sig umage.

Samantha lærte os, at man gerne må elske sig selv med levereglen: »I love you, but I love me more«. Her var hjerte og smerte og stil. Det kan godt være, at kvinderne gav fingeren til samfundets seksualmoral, men det var altid en velplejet negl, der sad på den.

Serien var en hyldest til livsglæde, til at have det sjovt, til at forfølge sit potentiale og købe så mange fantastiske Manolo Blahnik-sko, som man overhovedet kan få plads til inden i og uden for skabet. At de to senere spillefilm ikke helt ramte seriens niveau, tripper vi elegant henover – tidsånden virker som skabt til en fortsættelse af »Sex and the City«.

Kvinder, især de modne af slagsen, er endelig kommet frem i lyset. Sjældent har der været så mange spændende og mangefacetterede kvinderoller på skærmen. I litteraturen pibler det frem med modne kvinders historier. Selv kunstverdenen er kommet med. En artikel på Artsy.net fortæller, at der – endelig – er stigende efterspørgsel på værker skabt af ældre, kvindelige kunstnere.

Samtidig er tiden nostalgisk. Gamle klassikere bliver gensendt på streamingtjenester, gamle hits får ny interesse. HBO Max har varslet en fortsættelse af serien »Gossip Girl« samt en reunion special af »Friends«.

Skuffende mangel

Af samme grund er det så meget desto mere skuffende, at en af de fire oprindelige medvirkende mangler. Kim Cattrall, der spillede seriens maneater, Samantha, har ikke haft lyst til at gentage rollen, vistnok på grund af uoverensstemmelser med Sarah Jessica Parker, der er tilbage som den klummeskrivende newyorker Carrie Bradshaw.

Cattrall, eller rettere Samantha, gav serien gnist og liv. I modsætning til de andre var hun helt uden skam og dermed en gave til en moderne, kvindelig selvopfattelse. En serie uden hende virker som sex uden kemi, som cosmopolitans uden vodka.

Cattrall, der i dag er 64 år, ville også kunne slå et slag for en aldersgruppe, der stadig er mest usynlig (lad os bare være ærlige, når vi taler om, at modne kvinder er moderne, er det stadig primært dem under 55 år, der får opmærksomheden). Hun ville kunne sætte nye standarder ved (stadig) at tale om sex og selvværd.

Nu må man bare glæde sig over, at HBO Max ikke har forsøgt at erstatte hende med en bleg efterligning. Alle ville alligevel sidde og sammenligne. I stedet river man plastret af.

Tilbage er så bare at se, hvad der vokser frem under sårskorpen. Mange har allerede nævnt, at det snehvide univers bør følge tidsånden og åbne for andre hudfarver end den kridhvide. »Sex and the City« har aldrig været specielt optaget af inklusion – på trods af at den foregår i en af verdens mest internationale og farverige byer.

Mit personlige håb er, at man også tør give mere plads til Miranda. I de gamle serier stod den rødhårede advokat altid lige i skyggen af både Carrie og Samantha, men med tiden er det blevet tydeligt, at Miranda var den modigste. Kvinden, der fik barn alene, som udlevede sin karrieredrøm, og som i endnu højere grad end i hvert fald Carrie forstod, at kærlighed er andet og mere end at følge den tjekliste over den perfekte partner, man er sendt i byen med.

Det kan godt være, at det er over 20 år siden, at »Sex and the City« blev sendt første gang. Men med det rette fokus og et modigt manuskript kan det måske stadig være sandhed at hente på bunden af seriens mange kulørte cocktails.

»Sex and the City« varede i seks sæsoner, vandt syv Emmy-priser og otte Golden Globe-awards. Serien byggede på en bog af Candace Bushnell. Den nye serie vil bestå af ti afsnit, der vil kunne ses på HBO Max. Optagelserne begynder i New York til foråret.