Kommune vil genrejse det konkursramte Fredericia Teater

I marts bukkede Fredericia Teater under og indgav efter flere måneders økonomiske kvaler konkursbegæring. Nu håber byens rådhus at genrejse teatret, som har produceret nogle af landets mest succesfulde musicalforestillinger – og borgmesteren har allerede rakt hånden ud mod kulturministeren.

Fredericia Kommune med borgmester Jacob Bjerregaard (S) i spidsen ønsker at genrejse det konkursramte Fredericia Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

I et brev til kulturminister Joy Mogensen (S) skriver Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S), at kommunens byråd vil genetablere det konkursramte Fredericia Teater.

Kommunen selv har afsat 11 millioner kroner årligt til teatret, hvilket svarer til det beløb, kommunen afsatte til teatret før dets konkurs. Men for at kunne genrejse teatret kræver kommunen hjælp og ikke mindst kolde kontanter i form af statsstøtte. I brevet understreger borgmesteren, at projektet er afhængigt af de 8,6 millioner kroner, som staten tidligere har budt ind med.

»Fredericia Kommune er klar til at genoptage samarbejdet med Kulturministeriet og Folketinget om at genskabe hele Danmarks Musicalteater, både når det handler om økonomisk støtte til teateret og et fortsat højt kunstnerisk niveau,« skriver borgmesteren i brevet og henviser samtidig til, at kommunen ejer bygningen, inventar, kostumer såvel som »rammer for at teaterproduktion og forestillinger kan fortsætte«.

Fredericia Teater har opsat en lang række musicals – både i Fredericia og i andre byer. De tidligere opsætninger tæller blandt andet »Klokkeren fra Notre Dame«, »Seebach«, »Tarzan«, »Prinsen af Egypten«, »My Fair Lady« og »Cabaret«.

Det er den såkaldte paragraf 5-teaterordning, som Fredericia Kommune ønsker at få del i – for her er teatre garanteret et større tilskud fra staten.

Ifølge Jyllands-Posten er egnsteatret Baggårdteatret i Svendborg interesseret i den bevilling, som Fredericia Kommune nu også bejler til.

»Covid-19 sætter selvfølgelig sine begrænsninger, men vi mærker tydeligt, at byen har savnet deres kulturinstitution, og der er blevet taget godt imod genåbningen,« skriver Jacob Bjerregaard.

»Flere vil knække nakken. Selv dem, der overlever, vil være meget alvorligt mærket af corona,« sagde den tidligere teaterchef Søren Møller til Berlingske i marts, da teatret indgav konkursbegæring. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR/Søren Malmose.

»Flere vil knække nakken«

Det var i marts, at Fredericia Teater gik konkurs efter at have kæmpet med økonomiske problemer på flere fronter.

Billetindtægter svigtede, og allerede i januar lød beskeden fra teatret, at der var et tocifret millionunderskud, og hver fjerde medarbejder blev opsagt.

Da coronabølgen skyllede ind over landet, måtte Fredericia Teater aflyse en stor forestilling, »Shu-bi-dua – The Musical 2.0«.

Teatrets forhenværende direktør Søren Møller opsagde sin stilling i februar, efter at han havde brugt et klækkeligt beløb på markedsføring, som teatrets bestyrelse ikke havde blåstemplet.

Han er siden blevet pålagt et erstatningsansvar.

»Vores problemer begyndte i 2019, hvor markedet blev overmættet i København. Vi solgte godt i Fredericia og Aarhus, men vi stod med to store forestillinger, der slet ikke solgte det, de skulle i København. Når du står med så store forestillinger, går det hurtigt ned ad bakke. Af samme grund frygter jeg også for mine kollegaer i branchen og tror, at flere vil knække nakken. Selv dem, der overlever, vil være meget alvorligt mærket af corona,« sagde Søren Møller til Berlingske i marts, da teatret smed håndklædet i ringen.