Klumme: Hej racist! Skal du med til Bimbambusse-fest, skal vi lige arbejde med din hvidhed

Er du hvid og skal du til fest med »Bibimbatty« i Folkets Hus på Nørrebro, er din bedste strategi - som intersektionel og identitespolistisk frontkæmper - ikke at møde om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Kære læser

Hvis jeg siger »QTIBIPOC!«, hvad tænker De så på - en Aztekisk slangegud? Forkert! Tænk ikke længere, men prøv nu at følge godt med. Se nu hvordan identitetspolitiken rykker tættere på at kollapse til et begsort hul af meningsløs gestik og kaudervælsk, pseudo-akademisk griselatin.

Den 12. august lagde organisationen Konfront en sælsomt tekst på nettet med titlen: »Opråb: Et hvidt tryghedshold kalder den hvide del af venstrefløjen ind«. Skriftet var underskrevet af: »Nogen fra tryghedsholdet 1. maj«.

Konfront erklærer, at de »udspringer af og eksisterer i og for den radikale venstrefløj«. Quelle surprise!

Den esoteriske overskrift tog udgangspunkt i en nyligt overstået fest i Folkets Hus på Nørrebro afholdt af »Bibimbatty«, der betegner sig selv om et »Queer collective«.

Til festen havde der været en oplevelse af, at flere hvide mennesker med deres adfærd havde skabt utryghed for bl.a. QTIBIPOC’s, hvilket ikke er navnet på en sjælden Pokémon-figur, men dækker over en alenlang række minoritetsgrupperinger (queer, trans, intersex, black/indigenous/people of color).

Hvordan skabte de hvide deltagere så utryghed til festen? Lange passager i teksten er helt meningsløse at prøve at forstå for rationelt tænkende mennesker. Et af de mere gennemskuelige eksempler der dog kan fremdrages i denne intersektionelle Mosebog om hvidhedens uhyrligheder er, at flere hvide mennesker til festen havde valgt at optage plads på dansegulvet.

Dansetyranniet havde åbenbart skabt stor »utryghed« blandt de resterende såkaldte BIPOC’s (black/indigenous/people of color). Jeg er med på, at hvide mennesker på et dansegulv sjældent er et beroligende syn, men at disse specifikke hvide dansere var så elendige genererer alligvel en vis ærefrygt.

Desuden opfordres hvide mennesker til at afholde sig fra at ‘minorisere’ sig selv for at øge deres egen berettigelse til rummet. Det gør de f.eks. ved at fortælle om deres voldsomme oplevelser som rødhårede (Det står der!).

Skulle man f.eks. få lyst til at komplimentere en afrikansk persons hår, så er der, oplyser Konfront, overraskende nok ikke tale om »anerkendelse«, men en »eksotering« af BIPOC’s. Hvordan forfatterne af teksten kan kende ens reelle sindelag til alle tider, er mindre klart.

Men burde Konfront ikke gå meget længere? Hvis endemålet - som det umiddelbart virker - er en komplet adskillelse af folk baseret på deres etnicitet og seksuelle orientering er her et par ekstra regler organisationen bør overveje at implementere til den næste BimBamBusse-fest:

1. Ser du en farvet person (BIPOC) blive kørt over af en bus, bør du ikke hjælpe ham/hende/hen/bum - da det reelt ikke hjælp, men faktisk »whitewashing« af din ubevidst formørkede, hvide, kolonistiske samvittighed.
2. Er du hvid er du racist. Altid. Tænkt Martin Luther. Tænk på din racisme som en slags ubrydelig, medfødt arvesynd.
3. Dreadlocks og kimono er naturligvis no go. Men hvorfor stoppe der? Arkæologiske fund tyder på at bukser stammer fra Kina. Mon ikke du skulle få dem af i en fart, dit hvide kulturapproprierende røvhul?
4. Som Konfront skriver til hvide der skaber »utryghed« til fester: »Nogle gange er den bedste handling ikke at være der.« Altså måske bør du, hvis selv er hvid, helt undgå alle mennesker der ikke også er kridhvide. Altså hold dig udelukkende til dine egne. Det har historien jo vist er vejen frem.