Kan du begynde på denne serie uden at junke hele sæsonen på én gang, har du mere viljestyrke end de fleste

Svenske »Snabba Cash« handler om moralske anløbne eller decideret kriminelle skæbner – alligevel kan man som helt almindelig middelklasseborger spejle sig i jagten på et bedre liv. Og hvordan enhver handling har en konsekvens.

Salim har grundlæggende ikke psyken til at være gangster, men har svært ved at finde vej ud af ghettoen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix

En grundtanke i eksistentialismen er, at mennesker er subjekter i et univers, hvor der ikke er nogen Gud og ikke nogen åbenlys mening med livet. Meningen med tilværelsen kan kun skabes som følge af de valg, vi hver især træffer.

Og ethvert valg og handling er med til at forme vores identitet, ligesom man selv er ansvarlig for alle valg, man træffer. Et forkert valg er helt og holdent egen skyld.

Hvis man nogensinde skulle få brug for at konkretisere den flagrende teoretiske tanke, kan man se den svenske thrillerserie »Snabba Cash«, der i sjælden grad handler om de valg, mennesker træffer, og hvilke vidtrækkende konsekvenser valgene kan få.

Lyder »Snabba Cash« bekendt, er det formentlig, fordi det er titlen på en roman af Jens Lapidus, som har kastet hele tre spillefilm af sig – en filmserie, der gjorde Joel Kinnaman til international stjerne. Og så skulle man måske tro, at dette univers var malket, men det er slet, slet ikke tilfældet. Serien foregår i samme miljø og har samme temaer, men introducerer et nyt persongalleri.

Følsom gangster

Vi følger primært fire karakterer. Leya, en ambitiøs enlig mor, der forsøger at arbejde sig ud af ghettoen som IT-iværksætter og i den anledning må forsøge at slippe fri af sin fortid og håndtere en hovedrig forretningsmand, der er som alle »Løvens hule«-investorer kogt ned til en bouillonterning af businessbullshit.

Salim, en bryllupssanger og gangster, der grundlæggende er alt for følsom til ghettolivet og hver nat må selvmedicinere sig med narko for at kunne sove.

»Der er tale om en af de serier, hvor man sent på aftenen kigger på uret og vurderer, om man lige kan tage et afsnit mere.«


Revy, narkohandler og Salims boss, der i modsætning til Salim har affundet sig med sin skæbne og logisk argumenterer for at myrde sine konkurrenter med ordene: »Jeg vil hellere have, at deres mødre græder end vores.«

Og så er der Tim, en teenager, der for alt i verden ikke vil være en tøsedreng og ikke tænker særlig langt og derfor havner et sted, hvor han slet ikke kan bunde.

De fire skæbner bliver selvfølgelig – men elegant – flettet ind i hinanden.

Jagten på hurtige penge

Fælles for de fire karakterer er, at de alle, som titlen antyder, er på jagt efter hurtige penge, og at de derfor træffer valg, der får alvorlige konsekvenser, som igen kræver nye valg, som fører til endnu mere uoverskuelige konsekvenser og så videre.

Serien minder om alt fra britiske »Top Boy« og italienske »Gomorrah« til amerikanske »The Wire« og danske »Bedrag«, men har trods den kendte tematik meget at byde på.

Selvom man ikke nødvendigvis færdes hjemmevant i den kriminelle underverden eller i serieiværksætteres glasklædte bestyrelseslokaler, er det nemt at identificere sig med jagten på et liv, der bare lige er lidt bedre end det, man lever nu. Eller den konstante tanke om, at hvis man lige kan få fikset det og det, så bliver alt godt – selvom dette sjældent er rigtigt.

Evin Ahmad som den ambitiøse enlige mor Leya er noget af det bedste ved »Snabba Cash«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Det er i sig selv en udmærket grund til at se »Snabba Cash«, en anden kunne være, at karaktererne er ekstremt velskrevne og på en eller anden måde alle er om ikke sympatiske, så i hvert fald relaterbare, selvom de som minimum er moralsk anløbne, hvis ikke bundkriminelle.

En tredje grund kunne bare være, at »Snabba Cash« helt elementært er vildt nervepirrende. Der er tale om en af de serier, hvor man sent på aftenen kigger på uret og vurderer, at hvis man lige tager et afsnit mere, så kan man nogenlunde nå en ordentlig nattesøvn – hvorefter man hæmningsløst junker sig gennem hele sæsonen i én køre.

Især i de to sidste afsnit er der skruet helt op for spændingsniveauet, og kan du holde pause mellem de to afsnit, er du formentlig et af de mennesker, der kan åbne en pose ostepops og ikke spise hele posen på en gang. Med andre ord: Utroligt sjælden.

»Snabba Cash«. Thrillerserie, Seks afsnit à 38 til 51 minutter. Skabere: Jens Lapidus, Oskar Söderlund, Jesper Ganslandt. Med: Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ali Alarik med flere. Ude nu på Netflix.