Jytte Abildstrøm fylder 85: Alternativ ildsjæl og flyvende farmor

»Man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger,« er et af Jytte Abildstrøms mottoer. Den leveregel har hun haft med sig både som teaterleder og miljøforkæmper. Senest som God Karma-ambassadør og parti-fe for Alternativet.

Jytte Abildstrøm har været helt sin egen i dansk teaterliv. Foto: Kim Haugaard / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Hvis man er på udkig efter hele teatrets poesi, behøver man ikke at lede længe. Øjeblikket er heldigvis bevaret, for det år Jytte Abildstrøm til manges glædelige overraskelse modtog Hædersprisen ved uddelingen af Årets Reumert, kvitterede hun for æren ved at spille på sav. Hun akkompagnerede sangerinden Lulu Ziegler, som foredrog en gammel vise fra ghettoblasteren. Et mageløst rørende øjeblik, der rummede meget af det, der har været Abildstrøms kunstneriske evangelium gennem de mange år, hun havde været aktiv i dansk teater. Den poetiske dimension, den skæve humor, fantasien, forståelsen for det, der har været, for mennesket og naturen, udvekslingen og forbindelsen mellem aktørerne på scenen og os dernede på bænkerækkerne.

Jytte Abildstrøm startede med at spille dukketeater hjemme i stuen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K. Rasmussen.

Sådan har det også været ude på det frederiksbergske teater, som Jytte Abildstrøm i mange år stod i spidsen for. Den lille oase Riddersalen – sideløbende også Jytte Abildstrøms Teater – stod usvigeligt og ufravigeligt på det sjove og det skæve, det finurlige og det fornøjelige. Men mere end det: Det var – og er stadig, for Abildstrøms ånd hviler over stedet – en oase med et stort, humanistisk bankende hjerte, der insisterer på at prædike alt det, som forener menensker, snarere end det, der skiller os ad.

Havemuld, ja!

Man lagde første gang mærke til den skægge, langlemmede pige med den barokke humor – ingen kan vifte så underfundigt med vipperne – da hun optrådte i Studenterrevyen. Springet over til de professionelles rækker lå lige for. Men det var på en rejse til London i 1962, at hun købte ti bøger om Østens teatertraditioner, lavede de første hånddukker selv og begyndte med at spille hjemme i sin egen stue. To år senere grundlagde hun Jytte Abildstrøms Børneteater. Hun fik også succes med voksenrevyen »Kameldamen« i selskab med Jesper Klein på det lille Bristol.

I clinch med veninden og kollegaen Bodil udsen i lattersuccesen "Svend, Knud og Valdemar". Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Kort efter, i 1979,  lejede hun sig ind i teatret Riddersalen for at spille den gamle travestifarce »Svend, Knud og Valdemar«. Men resten blev historie, for den næsten hysteriske succes – TV forevigede også udskejelserne – førte til forlængelse og til, at Jytte Abildstrøm drev teater på adressen de næste fire årtier, efterhånden også med offentligt tilskud. Noget af en bedrift med tanke på, at ingen af hendes forgængere havde holdt mere end fire sæsoner på samme plads.

Teatret forvandlede hun til en slags teatermagiens skramlede og opbyggelige holdeplads, hvor hun i ledtog med legekammerater som forfatterne Elsa Gress og Jytte Hauch-Fausbøll, skuespilleren Daimi Gentle og dukkemageren Dan Voigt Lønholdt satsede både på de store og de små. På turné landet over eller hjemme på det Riddersalen, hvor den økologiske tankegang – »Havemuld, ja!« – også fik lov til at gennemsyre trosbekendelsen.

Her har man gennem alle årene spillet teater under mottoet »Som man råber i skoven, får man ansvar«. Med sit børneteater, som med jævne mellemrum også har henvendt sig til de voksne børn, har dynamoen og tornadoen Jytte Abildstrøm utrætteligt forfulgt sine ideer med ligesindede mennesker og dukker, hvad enten det var i Riddersalen eller på turneer rundt i hele landet.

Norma fra Saxogade

Ved siden af blev hun naturligvis siden folkeeje og noget nær national helligdom som den lårkorte, enlige mor til »Sonja fra Saxogade«, Norma med franskbrødsfrisuren – serien har lige fejret 50 års fødselsdag. Og hun fortsatte sin fantasileg i børnefjernsynets »Tylleføllebølleby« op gennem 1970erne. En ny generation lærte hende at kende som filmmagerne Wikke og Rasmussens eventyroptimisitiske »Flyvende farmor« i filmen af samme navn.

Fælles arvegods for flere generationer: »Sonja fra Saxogade« med Jytte Abildstrøm som den forvirrede mor,  Freddy Fræk som vennen Frede og Sonja Sander Jacobsen som Sonja. Her har alletiders TV-familie forladt Vesterbro for at tage på ferie på Bornholm i »Sonja på Bornholm«.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Kurt Petersen.

Fra sit økologiske bofællesskab ved Roskilde henter Jytte Abildstrøm – stadig lige så farverig udenpå som indeni, stadig med en latter, der smitter som ingen anden – fortsat sin næring i naturen, musikken, de gode fortællinger, billeder og familien, herunder sønnen Peter Mygind, som hun også har optrådt med ved mange lejligheder. På det seneste har man kunnet opleve hende som medlem af partiet Alternativet. Hun har kronet 25 års kamp for miljø og klima med en status som såkaldt God Karma Ambassadør og parti-fe for Alternativet, og mange løftede øjenbrynene, da Jytte Abildstrøm dukkede op med sang og klappeleg mod »forbrug, vækst og konkurrence« under et valg-interview med partileder Uffe Elbæk.

»Skeptikere gør mig ikke forskrækket,« sagde hun for et par år siden til Politiken.

»Dem har jeg mødt inden for alle fag, men man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger. For når skeptikerne på egen krop mærker for eksempel de klimaforandringer, som de ikke mener, at mennesker har skabt, så vil de se anderledes på det.«

Jytte Abildstrøm fylder 85 år mandag 25. marts.

Jytte Abildstrømspiller på sav som tak for Hædersprisen ved Årets Reumert i 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.