Daimi er stadig helt sin egen

I knap 60 år har Daimi Gentle spillet op til dans og sang som skuespiller og sangerinde. Den 75-årige fødselar har medvirket i en lang række film, optrådt i Cirkusrevyen og stået bag nogle af 60erne og 70ernes største danske hits.

Daimi til Bent Fabricius Bjerres 90 års fødselsdag 2014 i Musikkens Hus i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Få kunstnere kan prale af at have sat sig præg på dansk kulturliv i mere end 50 år, men det kan sangerinde og skuespiller Daimi Gentle. I dag fylder den hun 75.

Daimi er født i København i 1944 under det borgerlige navn Daimi Augusta Larsen. Hun fik sin debut som blot 17-årig, da hun deltog i DRs første talentkonkurrence »Vi Unge«, hvor hun optrådte med nummeret »Travelling Light«. Nummeret blev et hit, og hun turnerede landet rundt i forsamlingshuse, tivolier og til byfester.

»Daimis blanding af koket sødme og bramfri charme gjorde hende til en af 60ernes og 70ernes største stjerner.«


Hendes blanding af koket sødme og bramfri charme gjorde Daimi til en af 60ernes største stjerner. Op gennem 60erne udsendte hun en række populære albums, både sammen med Jørn Grauengaards Orkester, Bent Fabricius-Bjerre og i eget navn. Hun fik en række hits med »Skandale i Familien« og hendes signatursang »Jeg sætter min hat som jeg vil« fra musicalfilmen »Jeg er sgu min egen«, som Klaus Rifbjerg skrev teksten og Bent Fabricius-Bjerre musikken til.

Spillede overfor Passer og Kaas

Daimi fik også stor succes som skuespillerinde i en læng række danske film som »Pigen og greven« (1966) og »Det var en lørdag aften« (1968), men også med sine roller på ABC Teatret og i Cirkusrevyen, hvor hun bl.a. spillede overfor Preben Kaas og Dirch Passer.
Hun fik et stort hit sammen med netop Dirch med sangen »Kysset i din gadedør« i 1967.

Daimi sammen med Jørgen Grauengård i 1965. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hans Petersen.

I 1968 var hun med til at udgive en af 60ernes mest populære popplader, »Daimi synger Rifbjerg«, som Bent Fabricius-Bjerre skrev musikken til. Fra midten af 70'erne var Daimi Gentle ansat på Jytte Abildstrøms Teater på Riddersalen, hvor hun medvirkede i en lang række forestillinger.

Hun udgav desuden flere albums i eget navn, der musikalsk spænder fra viser over countryrock til julesalmer. Især albummet »Balladen om Klante Kofoed« (1973) resulterede i flere hit som »Chug-A-Lug« og den – for sin tid ret bramfrie »Jeg Kommer« med omkvædet:

Ååååhhhh/ Jeg kommer/ Mine hænder ryster, min krop er varm, mit hjerte banker/ Ååååhhhh/ Jeg kommer/ Mine knæ er bløde, min hals er tør, mit hjerte slår

Stadig på scenen

Daimi har også spillet med en række jazzbands – bl.a. Louisiana Jazzband og Kansas City Stompers. I 2001 medvirkede hun i Wikke  & Rasmussens kultfilm »Flyvende Farmor« og samme år udsendte hun en 40-års jubilæums-cd med sine største hit.

Daimi sammen med Trine Dyrholm og Jytte Abildstrøm i Wikke & Rasmussens film "Der var engang en dreng som fik en lillesøster med vinger". Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Græsted Film & Fjernsyn F.

Siden starten af 60erne har Daimi været et af de varmeste bekendtskaber i dansk showbiz. Derfor gav det perfekt mening, at hun i 2006 spillede kokkepigen Laura i musicalopsætningen af »Matador« i Operahuset.

Hun er dog langt fra gået på pension – i 2012 medvirkede hun i DRs julekalender »Julestjerner«, og hun spiller stadigvæk live en gang i mellem.

Daimi har været sin helt egen i en farverig branche i knap 60 år. Tillykke til en af de store personligheder i dansk kulturliv.