Ja, der findes kvinder, der bliver usynlige med alderen. Men er hun en af dem?

FILMANMELDELSE: Juliette Binoche lyser og funkler i rollen som en fransk kvinde, der indfanger yngre mænd via Facebook. Filmen prikker til vores forestilling om, at mænd bliver bedre med alderen, mens kvinder bare falmer.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikere og journalister har længe sukket efter roller til modne skuespillerinder, der ofte ender med at spille nogens mor – eller bedstemor – i samme øjeblik, de runder 40 år.

Det bliver der gjort op med i disse år, hvor det endelig spirer frem med kvinderoller, der bryder med den velkendte skabelon. Tænk på den danske komedie »Ninna« eller sidste års »Dronningen«, hvor Trine Dyrholm kedede sig så gudsjammerligt i sin bløde, midaldrende lykke, at hun overskred alle regler.

Nu kommer en fransk pendant. Den er væsentligt mindre grænseoverskridende i det seksuelle indhold. Til gengæld viser den endnu en kvinde, der nægter at pakke begæret væk – og som kommer galt af sted i sit forsøg på at undgå hårnettet og den uundgåelige alderdom.

Forholdet til en ung mand

Franske Juliette Binoche har rollen som den 50-årige universitetslærer Claire, der hader sin eksmand, kun er mildt interesseret i sine børn og hellere vil på Facebook end hjælpe den ældste med lektierne.

Hun indleder et forhold til den yngre Ludo, der dog mest er interesseret i den pirrende aldersforskel i soveværelset, og da forholdet forliser, opretter Claire en falsk profil på Facebook, hvor hun lyver sig yngre og indleder et forhold til Ludos ven, Alex, der kunne være hendes søn.

Claire vil nemlig ikke kun have sex, hun vil også have kærlighed og det får hun – selv om manden, der elsker hende, hverken kender aldersforskellen eller sandheden.

Juliette Binoche lyser og funkler – her i genspejlet fra sin computer – i den franske film »Forført«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film.

»Man kan være lille i alle aldre,« som Claire betror sin psykiater (gode Nicole Garcia) i samtalerne, der bliver filmens skelet. Her viser Claire sig hurtigt at være lige så utroværdig, som hun er på Facebook, og filmen bliver derfor en gætteleg i, hvornår hun taler sandt. Det er ikke for ingenting, vi hører hende undervise i den franske brevroman »Les Liaisons dangereuses«, der også handler om de skjulte spil og intriger i det erotiske spil. Hvem taler egentlig sandt, når mange har fordel af løgnen?

Et menneske på kanten

Det er det, der optager filmens instruktør, Safy Nebbou, der bruger Facebook som arena for de identiteter, som det moderne kærlighedsliv og diverse datingportaler lader os lege med. Nogle vil være klogere, andre smukkere, Claire vil være ung. Så ung, at hun – i fantasien eller virkeligheden – leger fangeleg med sin elsker (!) Andre gange dyrker hun dampende telefonsex i en parkeret bil.

Mod slutningen er man næsten i tvivl om, hvad der sket, og hvad Claire har opdigtet i sit eget forsøg på at komme væk fra sin triste hverdag. Filmen er instrueret let og dansende som den drøm, det hele måske foregår i.

Man hører tit modne kvinder fortælle om at blive usynlige, både seksuelt og kulturelt. Det gælder næppe Juliette Binoche, der lyser og funkler hele filmen igennem. Hun er måske ikke det oplagte valg til en rolle som usynlig, ikke-begæret akademiker, men hun er til gengæld glimrende til at fortælle en væsentlig historie om et menneske, der står på kanten mellem to faser af sit liv – og som selv skal finde vejen videre.

Forført

Instruktør: Safy Nebbou. Medvirkende: Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil, Guillaume Gouix. Varighed: 101 min.