I ny serie går skoleelev efter at være USAs præsident: »Her er en stærkt underholdende satirisk soap over en vanvittig tid«

Netflix-serien »The Politician« er en stærkt underholdende satirisk soap om den politiske virkelighed i en forvirrende, beskidt tid.

Broadway-stjernen og Tony-vinderen Ben Platt er det højst aparte midtpunkt i »The Politician«. Hvad er der indenunder? Et menneske? Eller kun en politiker? Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix

»Auraen af uopnåelighed er blevet fjernet.«

Sådan siger highschool-eleven og rigmandssønnen Payton om det embede, der er hans altfortærende ambition at opnå: Han vil være USAs præsident. Og alt, hvad han gør, handler om at fuldføre sit mål. Første skridt på vejen er at komme ind på Harvard og vinde det studentervalg, som hele første sæson af serien »The Politcian« på Netflix handler om.

»Og serien går velgørende i flæsket på den political correctness, der har indtaget både skoleregler og realpolitik i USA. Når man kan gøre grin med den, er der håb.«


I mikroformat og karikeret form får vi kastet alt det i hovedet, vi mere end fornemmer også gælder på Capitol Hill, hvor præsident Trump, nærmest valgt ved et uheld, og Demokraterne i virkelighedens verden kaster med mindst lige så meget undergravende smuds. Hvor selv den mindste sag kan eksplodere og skygge for alt det, vi troede, var vigtigt i politik. Og får os allesammen til at tænke over, hvorvidt det at tilrane sig og beholde magten for enhver pris er blevet vigtigere, end hvad man vil med den.

Fræsende handling

Serien er en vildtvoksende, fræsende handling, der kaster både alvor og fjollerier, groftskårne menneskeparodier, følsom musicalsang og spark til samtidens spindoctor-styrede politiske realitet og tvivlsomme medievirkelighed ind i fortælling, der griber ud efter alt muligt med alle arme og kaster stjerner som Gwyneth Paltrow, Bette Midler, Jessica Lange, January Jones og tilmed tennisikonet Martina Navratilova ind i biroller. Nogen vil givetvis finde det hele irriterende og ufokuseret. Noget rod? Det er den politiske situation også, kan man svare. Og her er en stærkt underholdende satirisk soap over en vanvittig tid.

Hovedpersonen, suverænt spillet af Ben Platt mellem skarpskåret ambition og plaget følsomhed, er muligvis en tom, sociopatisk skal, der har håndkvalt sine følelser i gold ambition, men han er også plaget af eksistentiel tvivl? Kan man gøre gode gerninger, til trods for, at  man ikke selv er god? Eller er der blot tale om krokodilletårer? Vi tvivler på ham, på samme måde, som vi tvivler på vores politikere.

»The Politician«: Uskyld eller pilrådden? Eller begge dele? Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Den amerikanske, politiske virkelighed udstilles vildt underholdende: Fra Paytons kæreste, en iskold first lady in spe, over panikken, der kan opstå, når modkandidatens vicepræsidentkandidat pludselig er en sort, lesbisk pige. Et højdepunkt er vælgerskarens ligegyldighed – her en bumset, liderlig tenenagedreng – over for magtelitens forsøg på at vinde den. Og serien går velgørende i flæsket på den political correctness, der har indtaget både skoleregler og realpolitik i USA. Når man kan gøre grin med den, er der håb.

Den stærkt produktive, amerikanske serieskaber Ryan Murphy, der står bag serien, er en af en ny TV-generations magtfaktorer. Han er, om nogen, eksemplet på, at det er dem, der har ideerne – forfatterne – der har det sidste ord i den ny TV-virkelighed. Det er dem, der kører showet, i bogstaveligste forstand. Han har haft en enestående evne til at forny formater og lade sine kulørte, stærkt underholdende serier – ofte balancerende på kanten af kitsch og camp – til vigtige og væsentlige samfundskommentarer, der taler direkte ind i moderne, amerikanske temaer – fra »Glee« over »American Horror Story« til »American Crime Story«. Nu har Murphy så underskrevet en aftale med Netflix om en strøm af serier. Prisen? Et rekordstort beløb, 300 mio. dollars.

Indtil videre er pengene givet godt ud. Næste sæson rykker Payton videre i sit mål mod det højeste embede i USA. Hvis Trump kan, kan han også.

Ambitiøse Payton begynder sin politiske karriere på highschool-niveau – men i de følgende sæsoner rejser han tilsyneladende opad i de politiske hierarkier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.