Det er en ny ide at gå rundt med jadeæg i underlivet - og det er både dyrt, dumt og farligt

Det er modsat påstande på mange »helse-sider« ikke en oldgammel kinesisk skik at stoppe jadeæg op i underlivet. Det viser en gennemgang af arkæologiske jadegenstande.

Gwyneth Paltrow ved premieren i Los Angeles i april på filmen »Avengers: Infinity Wars«. Hendes personlige formue anslås at være over en milliard kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Nylig er Gwyneth Paltrows sundheds-site Goop idømt en bøde på knap en million kroner for at påstå, at det er gavnligt for helbredet at gå rundt med æg-formede sten stoppet op i underlivet.

Det er tværtimod både usundt og potentielt livsfarligt, skrev den amerikanske gynækolog Jennifer Gunter i et åbent brev , der nu har ført til anmeldelse og dom for falsk markedsføring.

»Jeg ser i min praksis, hvordan alt for entusiastiske eller forkert udførte bækkenbundsøvelser giver kvinder smerter i underlivet og under sex. Forestil dig, hvordan dine muskler i overarmen, dine skuldre og din ryg ville få det, hvis du gik rundt hele dagen og løftede håndvægte. Nej, vel? Så forestil dig, at du gør det med din bækkenbund,« skrev hun i brevet, der var inspireret af en artikel på Goop, hvor Gwyneth Paltrows »beauty guru/healer/inspiration/friend« Shiva Rosa i høje toner priste de såkaldte »yoni-æg« af jade.

Goop sælger stadig æggene for 430 kroner stykket, men artiklen er taget væk nu, og beskrivelsen i butikken lover heller ikke længere, at ægget vil »øge den vaginale muskulatur, hormonbalancen og den feminine energi i det hele taget«.

Væk er også den endnu mere kuriøse anvisning af, at hvis man ikke mærker effekt af ægget, kan man »oplade dets energi i fuldmånens skær, ligesom man gør med krystaller«. Dette sidste er vanskeligt at efterprøve, for som Goop så rigtigt angiver, kan videnskaben (endnu) ikke måle feminin energi. Derfor står der også stadig, at hvis man vælger et æg af rosakvarts, vil energien være mere positiv og inderlig, mens et æg af jade giver en seksuel og lystfyldt energi.

Jadeæggene kan ofte fås i flere størrelser og det anbefales at sætte en snor i, så man kan få det ud igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wikimedia Commons.

Hvad æggene bruges til i soveværelset - eller uden for det - til seksuelle oplevelser er heller ikke andres sag, men lægevidenskaben ved positivt, at selvom man godt kan få mere ud af knibeøvelserne ved at bruge vægte i skeden, så er det decideret usundt at rende rundt og knibe sammen hele dagen. Og da jade desuden har en porøs overflade, er der en risiko for infektion og deraf følgende toksisk chok, som også kendes fra tamponer.

Og nu er endnu en påstand om jadeæggene blevet pillet fra hinanden: I artiklen med Shiva Rose var også anført, at brugen af jadeæg i skeden var en »utrolig og hemmelig praksis« blandt konkubinerne i de kinesiske templer - »en tradition så gammel som tiden selv.«

Det er en næsten lige så gammel tradition at argumentere for helsebringende produkter med, at det er »traditionel kinesisk medicin«. Det har endda en forkortelse, TCM.  Historien byder dog på så mange eksempler på horrible helbredelses-teknikker, at årtusinders erfaring ikke i sig selv burde være et argument for, at en urtemedicin eller en praksis er gavnlig eller blot uskadelig. Og i dette tilfælde er det ikke engang sandt.

Kinesiske kvinder har ikke gået rundt med jadeæg i underlivet. Det viser en gennemgang af mere end 5.000 arkæologiske fund af jadeobjekter fra Kina. Ikke et eneste af dem understøtter påstanden om, at det er en »ældgammel praksis i Kina«.

Undersøgelsen er foretaget af gynækolog Jennifer Gunter, der blev rasende over Goops påstande sidste år, og af PhD-studerende ved Alabamas universitet i Birmingham, Sarah Parcak. Artiklen »Vaginal Jade Eggs: Ancient Chinese Practice or Modern Marketing Myth?« er netop blevet bragt i de amerikanske urologer og gynækologers tiddskrift.