Hvorfor skal personer med Downs fremstilles som menneskelige pandabjørne?

Folk med synlige, fysiske handicaps skal stadig fremstilles som menneskelige pandabjørne. Søde, skægge men også helt særlige. TV 2s aktuelle »Et ægte par« falder i samme fælde – trods to dejlige hovedpersoner.

Sidsel og Christian, der begge er født med Downs Syndrom, skal giftes i serien »Et ægte par«. Det bliver sand kærlighed, ligesom i Disneyfilm, som Sidsel siger. Fold sammen
Læs mere

Sidsel og Christian skal giftes. Hun drømmer om en fin fest med »fransk buffet og en stor gris«. Han er hendes kærligheds blomst, en landmandsprins i store, grønne gummistøvler. Derudover er han født med Downs syndrom ligesom Sidsel.

De to er hovedpersoner i TV 2s nye dokumentarserie »Et ægte par«, der med instruktørens ord skal »vise at udviklingshæmmede og mennesker med Downs syndrom kan have lige så komplekse følelser, ønsker og drømme som alle os andre«.

En temmelig banal tese. Hvem har nogensinde påstået, at folk, der er født med Downs ikke kan drømme om en stor, romantisk brudekjole? Hvis den tanke fandtes, blev den vel allerede skudt ned i 1991, da journalisten Nick Horup fulgte Morten og Peter i »Er jeg gak, mor«.

Programmerne om Martin Jørgensen og Peter Palland fik for alvor sat Downs Syndrom på dagsordenen i 90erne. Her ses de med det store idol, fodboldspilleren Martin Jørgensen, der inviterede dem til Udine for at besøge hans fodboldklub. Fold sammen
Læs mere
Foto: NILS MEILVANG.

Siden har programmer om folk med synlige, fysiske handicaps været ret begrænset, og de følger ofte samme læst: Det er altid de manglende færdigheder, der er i fokus. Gerne klistret sammen med en pointe om, at vi allesammen er lige gode af den grund.

På den måde ender altruismen med at spænde ben for sig selv: Man viser folk i den bedste mening men ender alligevel med at udstille dem som en slags menneskelige pandabjørne. Søde og sjove og ufarlige. Og meget anderledes end alle andre.

Dette er på ingen måde en kritik af Sidsel og Christian, der er lige så rørende som andre nyforelskede par, når de rødkindede og spændte drømmer om en kærlighed, der er »lige så virkelig som i Disney-filmene« for at bruge en af Sidsels formuleringer.

Det er tonaliteten i tilrettelæggelsen, der virker så grænseoverskridende, fordi den træder hen over seerens ret til at tænke selv. Af samme grund bliver »Et ægte par« bedst, når programmerne tør gå længere end til at vise et forelsket par med Downs og i stedet stiller skarpt på deres drøm om at få et fælles barn.

Hér er der virkelig noget på spil. Noget som er langt vigtigere end at grine af drømmen om en kongelig buffet på Fyn.

»Et ægte par«. Instruktør: Emil Langballe. Første del har premiere på TV 2 klokken 20.50 i aften. De næste to afsnit sendes de efterfølgende tirsdage.