Hun ændrede amerikansk lov, men filmen om hende er alt for pæn

Trods en eminent indsats fra Felicity Jones, tager »On the Basis of Sex« om Ruth Bader Ginsberg ikke rigtig fat. Det er typisk, når sympatiske og nulevende personer med ikonstatus skal portrætteres. Desværre.

Felicity Jones er fin og stærk som Ruth Bader Ginsburg, men filmen tør ikke helt give los. Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg er med rette blevet et ikon, men filmen om hendes unge år er lige lovlig fersk til for alvor at gribe fat om hjertestrengene. Måske fordi vi aldrig helt får fortalt, hvorfra vor hovedperson henter sin ildhu. Det brænder på, men aldrig helt igennem.

Vi begynder, naturligvis, med første dag på jurastudiet på Harvard, hvor den lille og nette dame er ved at drukne i et hav af renskurede unge mænd i jakkesæt. Hvis man nu håber på sexistiske udfald og dernæst retfærdig oprejsning i lovens navn, hvor heltinden knuser misogyni og til sidst knejser stolt på magtens tinde som forbillede, ja, så bør man måske gense »Blondinens Hævn«, der også foregår på Harvard.

»Selv når verden går Ruth imod, så fremstår hun mere glat end gal i skralden. «


For vist indeholder »On the basis of sex« alle de klassiske greb, vi forventer, men de små hverdagssexistiske optrin er netop det, små.

Og selv når verden går vor Ruth imod, så fremstår hun alt i alt mere glat end gal i skralden. Måske fordi følelser var, og stadig er, for mange kvinder et underminerende kontroltab, der udhuler egen autoritet. Og måske også, fordi de samme uretfærdigheder netop er skildret i mange nylige film og serier, som foregår i samme periode. Se bare »Mad Men«, »The Marvelous Mrs. Maisel«, se »Hidden Figures«. Vi ved jo, at det er blevet bedre. Vi ved jo, at meget ikke har ændret sig.

Ferskheden er dog ikke ikke Felicity Jones’ skyld, for som altid spiller hun eminent. Der er måske bare ikke gravet dybt nok i manuskriptet? Måske er RBG i virkeligheden så privat, at der ikke er mere bag spadseredragten? Næppe. Men folk tager ofte fløjlshandskerne på, når sympatiske og nulevende personer med ikonstatus portrætteres med fiktionsgreb. Og det er synd, når RBG godt kan tåle det.

»On the basis of sex« er sine steder dog ganske rørende og stærk, fordi præstationerne er det. Forholdet mellem mand og kone, regelrytter-mor og bevidstgjort datter er ømt beskrevet, og tidsbilledet er ramt godt. De flippede jurastuderende, hun underviser, har langt mere krudt end 10.000 tilknappede Harvard-mænd. Sagen, der ændrer hendes kurs, er lille, men får store konsekvenser. Gid det hele var bare lidt mere inspirerende fortalt.

»On the Basis of Sex«,
Amerikansk film. Instruktør Mimi Leder. Medvirkende: Felicity Jones, Armia Hammer, Justin Theroux.