Hollywood finder de moralske tøjler frem: Stjernernes privatliv fører til fyringer

Efter #metoo kan stjerners privatliv i højere grad føre til, at de ryger ud, mener ekspert. Sager om hustruvold eller dårlig opførsel kan få store konsekvenser. Hvad man gør er kontroversielt – det samme gælder alt det, man ikke gør.

Efter at have tabt en sag mod tabloidavisen The Sun er Johnny Depp blevet bedt om at forlade optagelserne til den kommende stofilm »Fantastiske Skabninger 3«. Men den amerikanske skuespiller er ikke den eneste, der har fået faglige problemer pga sit privatliv Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Hollywoods store filmselskaber er i stigende grad bange for at falde i unåde, og det kan få betydning for fremtidige valg af skuespillere.

Det mener flere eksperter, efter at den amerikanske skuespiller Johnny Depp er ude af den kommende storfilm »Fantastiske skabninger – og hvor de findes«.

Depp blev opfordret til at forlade filmen af filmselskabet Warner Bros, efter at skuespilleren tabte en retssag mod den britiske tabloidavis The Sun, der fik medhold i, at der var dækning for at kalde Johnny Depp en »wife-beater«.

Afgørelsen er den foreløbige kulmination i sagen mellem Johnny Depp og ekskonen, Amber Heard, der har anklaget ham for 14 tilfælde af overgreb.

Stjernernes holdninger overvåges


»Der er helt sikkert sket en kæmpe forandring i kølvandet på #metoo. Historisk set blev skuespillere oftere fyret, hvis de drak sig fulde, råbte højt eller opførte sig dumt på settet, men nu kan de ryge ud, hvis de har gjort noget dumt i privatlivet,« forklarer filmredaktør Jacob Ludvigsen fra Soundvenue. Han nævner sagerne mod Louis C.K. og Kevin Spacey som nogle af eksemplerne fra den tidligere bølge af #metoo.

Efter anklager om upassende opførsel mistede Louis C.K., der indtil #metoo-anklagen var USAs mest succesfulde standupper, sin kontrakt med HBO TV-selskabet FX Network. Desuden blev udsendelsen af hans dengang netop færdiggjorte film, »I Love You, Daddy«, sløjfet. Kevin Spacey, der blev anklaget for overgreb, røg ud af Netflix-serien »House of Cards«.

Jacob Ludvigsen, filmredaktør Soundvenue

»Historisk set blev skuespillere oftere fyret, hvis de drak sig fulde, råbte højt eller opførte sig dumt på settet, men nu kan de ryge ud, hvis de har gjort noget dumt i privatlivet.«


Tendensen til at inddrage filmstjerners privatliv i vurderingen af deres karrierer er blevet langt mere markant i løbet af de seneste par år, siger chefredaktør på filmsitet Filmz.dk Morten Vejlgaard Just. Han peger blandt andet på den måde, hvorpå stjerners politiske holdninger bliver overvåget af brugere på sociale medier.

»Tidligere var der måske lidt diskussion af stjernernes udtalelser ved Oscar-uddelingen. Nu er det året rundt, at stjernernes private holdninger er til debat,« siger Morten Vejlgaard Just.

Et nyligt eksempel er den offentlige udskamning af skuespilleren Chris Pratt, der har en fremtrædende rolle i Disneys og Marvels kolossalt succesfulde filmfranchise »The Avengers«. Hvor de øvrige Avengers-stjerner, som det meste af Hollywood, aktivt støttede Demokraterne med fundraising og udtalelser, var tilhængere begyndt at bide mærke i, at Chris Pratt ikke havde udtalt sig tydeligt til fordel for nogen af de to præsidentkandidater. Det var nok til, at Chris Pratt blev udsat for heftig kritik på de sociale medier.

»Det blev kædet sammen med, at han er kristen, og det blev i anden ombæring til, at han var imod LGBT-bevægelsen. Det endte med, at de øvrige Avengers-stjerner som Robert Downey jr. og Mark Ruffalo måtte komme ham til undsætning med støtteerklæringer,« forklarer Morten Vejlgaard Just.

Penge, før moral

At stjernerne bliver kritiseret og i visse tilfælde må forlade film er ikke ensbetydende med, at det store Hollywood-apparat har fundet frem til en bedre moralsk dømmekraft. Ifølge Jakob Ludvigsen ser selskaberne primært på indtjeningen.

»Man skal ikke være naiv og tro andet. De store filmselskaber er bange for at havne i en shitstorm, og i øjeblikket harmonerer det bare dårligt at lave en familiefilm, hvor ham, der spiller en af de bærende roller, har slået sin kone,« siger Jacob Ludvigsen.

Han mener ikke, at man kan undervurdere, hvor besværligt og omfattende det er at trække Johnny Depp ud af produktionen på »Fantastiske skabninger – og hvor de findes«.

»Enten skal hele manuskriptet skrives om, eller også skal man finde en anden, der kan spille Johnny Depps altafgørende skurkerolle.«

At Hollywood bliver et kedeligere sted, når stjernernes privatliv bliver holdt i stramme, moralske tøjler, mener Jacob Ludvigsen nu ikke:

»Vi er jo vant til, at Hollywood-stjerner opfører sig anderledes end de ideelle mennesker, der spiller på skærmen. Der er masser af store navne, som Brad Pitt og Ben Affleck, der har talt om misbrug, og som er blevet tilgivet. Der er forskel på at være alkoholiker og på at slå sin kone – jeg tror ikke, at filmbyen bliver værre af, at folk behandler deres koner ordentligt.«