#MeToo-anklaget komikers retur til scenen mødt med klapsalver og vrede reaktioner

Mange er utilfredse med, at den #MeToo-anklagede standupkomiker Louis C.K. mandag aften optrådte i en comedy-klub i New York, ti måneder efter at han trak sig tilbage på grund af beskyldninger om upassende seksuel opførsel.

Den #MeToo-anklagede Louis C.K. er vendt tilbage på scenen, og det er ikke alle der griner. Fold sammen
Læs mere

Næst efter filmproducenten Harvey Weinstein og skuespilleren Kevin Spacey har standupperen Louis C.K. været blandt de mest omtalte af de anklagede mænd i #MeToo-bølgen. I modsætning til Spacey ser det nu ud til, at Louis C.K. har tænkt sig at forsøge et seriøst comeback.

Flere amerikanske aviser skriver, at komikeren sent mandag aften optrådte på en scene for første gang siden november sidste år, da fem forskellige kvinder beskyldte ham for upassende seksuel adfærd, herunder at have onaneret foran dem. Komikerens genkomst har allerede vakt meget vrede på de sociale medier.

Louis C.K., der indtil #MeToo-anklagen var USAs mest succesfulde standupper, gik på scenen omkring klokken 23 i sin foretrukne klub, Comedy Cellar i New York. Ifølge klubbens ejer, Noam Dworman, optrådte han i 15 minutter med et show, der handlede om racisme, servitricer og parader – men ikke indeholdt et ord om #MeToo-sagen.

»Det lød, som om han afprøvede nyt materiale, omtrent ligesom han har gjort det gennem de sidste ti år, når han var i gang med et nyt show,« sagde Dworman til The New York Times.

Til avisen sagde Dworman, at Louis C.K.s anmodning om at optræde havde stillet ham i en vanskelig situation, da han vidste, at komikerens genkomst ville vække vrede, men på den anden side var han af den overbevisning, at alle før eller siden må have lov til at få tilgivelse.

Ifølge en anden komiker, der optrådte samme aften, var der ingen af de øvrige optrædende, som vidste, at Louis C.K. ville optræde den aften. Han sagde, at komikerens materiale var »virkelig godt,« og at Louis C.K. havde fået en stående ovation fra publikummet i klubben.

I november sidste år stod fem kvinder frem og fortalte om upassende adfærd fra Louis C.K., heriblandt tilfælde, hvor de ufrivilligt havde været vidne til, at han havde onaneret foran dem.

Kort efter indrømmede Louis C.K. at beskyldningerne var sande, hvilket førte til, at komikerens kontrakt med TV-selskabet FX Networks blev aflyst. Desuden blev udsendelsen af hans da netop færdiggjorte film »I Love You, Daddy« sløjfet, ligesom hans aftaler med HBO opsagt, og siden har han holdt lav profil.

På Twitter har Louis C.K.s optræden fået stor opmærksomhed, hvor langt de fleste kommentarer har været vrede og sarkastiske.

»Louis C.K. vender tilbage til at masturbere foran kvinder,« lyder en tweet, hvilket kan forstås som en kommentar til Louis C.K.s normalt grænseoverskridende materiale.

Andre opfordrede til boykot:

Et mindretal af kommentatorer har bifaldet komikerens opdukken, heriblandt en, der påpeger, at man bør skelne mellem kunstnerens person og kunstnernes kunst: