Her er 9 ting du kan lave med ungerne i vinterferien

Vinterferien er skudt i gang. Skiferien er aflyst og langt de fleste indendørs aktiviteter er coronalukkede. Har du ikke fået booket et sommerhus, er her en række ideer til, hvad du kan lave med ungerne i uge syv – både ude og inde.

CopenHill skibakken uden sne. Den kan besøges i vinterferien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Morin/AFP/Ritzau Scanpix

Stå på ski

Det kan godt være du ikke skal til Ischgl og blæse i en fløjte til afterski i år, men derfor kan du godt spænde brædder under fødderne. Du kan for så vidt smutte direkte ud i naturen, men skal der lidt mere hældning på er Copenhill eller Amager Bakke åben hele vinteren. Bjarke Ingels Copenhill er netop blevet nomineret til arkitekturens svar på en Oscar.

Man kan både stå på ski og snowboard, og har man de helt små med, kan man også kælke. Det er gratis at gå op på toppen af bakken. Hvis man virkelig savner afterski er der også  en to-go bar på toppen, hvor man kan købe kolde og varme drikkevarer. Der tages højde for coronaafstand, men man skal booke tid.

CopenHill skibakken uden sne. Den kan besøges i vinterferien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Morin/AFP/Ritzau Scanpix.

Se kortfilm med de yngste

Det Danske filminstitut har sendt deres koncept børnebiffen online. Derfor kan man hjemmefra streame en lang række kortfilm for børn. Filmene er primært for aldersgruppen 3-6 år. I filmsamlingen er der både danske film men også film fra Tyskland, Rusland, New Zealand og Australien. Børnebiffen har eksisteret i mere end 25 år, og koster normalt penge. Men under nedlukningen har filminstituttet valgt at gøre et større udvalg af film gratis, og de kan streames via filmcentralen. Man kan finde film for børn over tre år og film for børn over fem år.

Film de voksne også orker

Skal filmen være lidt længere, så anbefaler Berlingskes filmanmelder Kristian Lindberg, at man ser eller genser Disney-hittet »Inderst inde«, som han tildelte seks stjerner i 2015. Der er pointer og morskab at finde for både store og små. Uddrag fra anmeldelsen:

»Ens egne følelser for filmen drejer som en vejrhane fra stille beundring til høj latter og tilbage igen, og det er næsten umuligt at følge Rileys opvækst uden at sammenligne med ens egen dannelseshistorie. Latteren er det nok så vigtigt at fremhæve, for denne animationsfilm er stort set fri for de mængder af flade popkultur-referencer, der hyppigt tynger moderne animationsfilm.« Kan streames på Disney+.

Se lyset

Hvis sengetiden sidder lidt løsere i vinterferien, så kan det anbefales at gå en tur i Københavns gader efter mørkets frembrud. Copenhagen Light Festival har efterhånden en del år på bagen, men det er imidlertid, som om det først er under en coronanedlukning at københavnerne for alvor har fået øjnene op for festivalen. En lang række lysværker er placeret over hele byen, og lyset i mørket kan sagtens betage både små og store øjne. Berlingskes arkitekturanmelder Holger Dahl har anmeldt festivaloplevelsen til fem stjerner. Her et uddrag fra anmeldelsen:

»Lys er taknemmeligt, fordi det på samme måde som fyrværkeri rummer en automatisk wow-effekt. Udfordringen for lysmagerne er at skabe noget, der rækker ud over »næææ« og »åååhh«-stadiet, og på en havnevandring gennem byen får man bekræftet, at det ikke altid er så nemt«. Copenhagen Light Festival kan opleves frem til 27. februar og installationerne er tændt frem til kl. 22.30.

Værket »Dichroic Sphere« ved BLOX er blevet et vartegn for festivalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christoffer Askman, KongshaugTV, CLF.

Leg og kunst

Når nu museerne holder lukket, kan man ikke pode poderne med moderne kunst inden døre. Dog er der masser af kunst, der kan nydes på gadeplan og i parker. Et af de steder man kan kigge på kunst – og lege samtidig – er i Kunstpark og Kunstlegeplads Ordrupgaard. Museet er stadig under ombygning, men Kunstparken er åben. Her kan man se en række forskellige værker, der er baseret på naturens grundelementer som lys, spejlinger og vand – som nok i denne tid nærmere er sne eller is. Der er gratis adgang.

Ordrupgaard bringer kunsten ud under åben himmel. Her er Kunstparken i sommerklæder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld navntoft/Ritzau Scanpix.

Varmt bad

En vinterferieklassiker er en tur i svømmehallen, men det rimer heller ikke på corona. Men der er alligevel mulighed for at bade. Vil man ikke byde ungerne en vinterbadetur i havnen, kan man alligevel komme i bad under åben himmel. Hos Copenhot på Refshaleøen kan man booke sig et varmt vildmarksbad, hvor man kan lade sig omslutte af det varme vand, mens man kigger ud over den iskolde havn. Der kan bookes op til fem personer ad gangen og man skal booke 24 timer i forvejen. Der er åbent onsdag til søndag. Man skal som minimum være seks år gammel for at kunne bade.

Copenhot udendørsspa i København, hvor man bader i opvarmet havvand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Film i bilen

Biografen er ofte også et yndet udflugtsmål, i børnenes ferier. Men det er også et no-go i år. Men pakker man sin egen bil med popcorn og slik og smutter en tur til Drive in Bio i Lynge, så kan hele familie se film i drive-in-bio. Her kan man hele vinterferien se film fra sin egen bil. På programmet er en række voksenfilm til den sene forestilling, men der er også to børnefilm på programmet i uge syv. Her kan man se filmene »Croods – en ny tid« og »Operation Nordpolen – Tjep på sneeventyr«. Alle film starter 17.30 eller 17.45. Porten åbner en time før filmen starter.

Drive in Bio i Lynge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix.

De skrå brædder hjemmefra

Det Kongelige Teater har skabt et onlinetilbud til både børn og voksne kaldet Xtra. Her kan man blandt andet streame tidligere forestillinger. Vil man se en forestilling, kan man blandt andet se balletterne »Prinsessen på Ærten« og »Askepot«. Man kan også finde sange fra tidligere forestillinger, der kan synges med på, og man kan printe billeder af scenografier, som man selv kan farvelægge. Et af de nye tiltag for børn er en kort serie på seks afsnit ved navn »Hobitten – En magisk teaterrejse«. Efter planen skal Det Kongelige Teater opføre Hobitten i Dyrehaven til sommer, og det er på baggrund af den forestilling, at serien er skabt. Serien byder op til masser af kreativitet hos børnene, der til hvert afsnit skal bruge en række remedier til et kreativt værk. Der er tale om helt basale ting som pap, maling og pensler, så det er ikke et uoverskueligt udstyrsstykke der venter.

Det Kongelige Teater opfører efter planen »Hobbitten« i Dyrehaven til sommer. Mens der er coronanedlukning i Danmark kan man være kreativ med papir og saks efter »Hobittens« opskrift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

 

Historisk skattejagt for de ældste

For de lidt ældre børn kan en skattejagt på Kastellet være en idé. Her bliver historien leget ind, og man skal i fællesskab løse en gåde om spioner og hemmelige agenter. Det anbefales at man er over 12 år for at deltage i en såkaldt Mystery Hunt. For at løse gåderne får man udleveret en boks, der indeholder alt materialet, der skal bruges undervejs blandt andet en række kuverter, hvori man finder opgaverne. Man skal booke tid online, og så afhenter man sit materiale tæt ved Kastellet. Der er åbent alle dage.

Kastellet i København byder på skattejagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

OBS: Denne guide havde tidligere 10 ideer, men er nu rettet til kun at indeholde ni, da punktet skøjteløb er taget ud. Københavns Kommune har onsdag meddelt at det på grund af vejrskifte er ulovligt at gå ud på isen på alle søer i Københavns Kommune.