Hænger du med mulen? Disse 50 ting kan måske gøre dig lidt gladere midt i coronakrisen

De fleste af os går derhjemme med en bekymring for fremtiden. Det er der ikke meget at sige til. AOKs redaktion foreslår 50 ting, der måske kan få dig i lidt bedre humør – trods alt.

Der var engang, hvor vi sejlede op ad åen sammen. Lige nu sejler vi mest vores egen sø – men bare rolig. AOK bringer her en guide til 50 ting, der kan gøre dig glad lige nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

1. Lyt til Stephen Sondheim. Den begavede amerikanske komponist og tekstforfatter fylder 90 den 22. marts. Hans sang »Being Alive« rummer denne linje, som minder om alt det, der er vigtigt i livet: »But alone is alone, not alive«.

2. Bestil helt uden varsel fem mejsekasser på nettet. På den ene side fungerer det som en slags sonoffer til naturen. Måske vil den så lade os være i fred? På den anden side skaber de tryghed for andre, når du nu ikke føler den selv.

3. Køb den hundehvalp, du længe har gået rundt om. Er der noget som nyt liv, der kan give en optimismen tilbage? Desværre går der tre måneder, før den er født og kan tages fra moren. Men hey, måske sidder vi her endnu til den tid?

Gene Kelly havde feber, da han dansede til den berømteste sang fra »Singin' in the Rain«. Her er han med Debbie Reynolds. Fold sammen
Læs mere
Foto: TMZ/AFP/Ritzau Scanpix.

4. Se »Singin’ in the Rain«. Når mennesker er allermest glade, danser de, og musicalklassikeren gør alle glade i låget, med mindre de er gjort af kapok. I øvrigt havde Gene Kelly 40 i feber, da han indspillede nummeret, hvor han danser i regnen. Så det skal nok gå.

5. Hjælp din gamle mor på 81 med at installere MobilePay, så hun kan betale madleverandøren. Du vil opleve, at I kan gøre det via Facetime – for en gangs skyld uden at nogen smækker røret på i rødglødende vrede.

6. Lær at hente kaffe til andre end dig selv, selv om du før ikke kunne drømme om det. Spærret inde med hinanden er vi nødt til at få det til at glide. Måske kan det ligefrem blive en ny vane?

7. Lyt til lærken. Jo, den er her og basker febrilsk over markerne og kæfter op. Drøm dig til at være ligeså dum og glad som den. Det skal nok komme igen en dag.

8. Syng morgensang og få løftet humøret. Phillip Faber synger for på dr.dk hver dag kl. 9. Han er altid pæn i tøjet, og der står anemoner på hans klaver.

9. Gå på kunstmuseum, det er godt for din sjæl. I meget ensom majestæt pryder Joana Vasconcelos’ Valkyrie museet – gør hende selskab digitalt.

10. Læs David Grossmans »Kvinde på flugt fra meddelelse«. Et portræt af en helt særlig kvindes helt særlige måde at håndtere den måske største frygt: Frygten for at miste sit barn. Dramatisk, men også humoristisk, og trods det dystre tema overraskende opmuntrende.

11. Hvis du stadig har poser af dybfrosne bær fra sidste års høst gemt i fryseren, så er det nu, de skal forvandles til dejligt syltetøj eller marmelade. Der er ikke noget, der kan jage triste tanker på flugt, som at røre i gryder, koge op, skumme af, vaske og skolde glas, skrive etiketter og så videre. Og til sidst belønnes med – især i disse hamstringstider – en dejligt rig fornemmelse ved synet af de fyldte glas i skabet.

12. Hvis du har egen have, så kig ud til rabarberbedet. Det første røde stængler med grønne topblade skyder allerede i vejret. Det kan ikke vare længe, før man kan høste spæde rabarber til trifli, is og kager. Glæd dig.

Sovjetiskfødte Rudolf Nureyev danser her med Ghislaine Thesmar i »En Fauns Eftermiddag«. Se filmen om hans liv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominique Faget/AFP/Ritzau Scanpix.

13. Fik du ikke set spillefilmen »The White Crow« om balletverdenens største stjerne, russeren Rudolf Nureyev, der i 1961 hoppede af, da hans balletkompagni fra Sankt Petersborg var på gæstespil i Paris, så se den nu på YouSee. Filmen, der havde premiere sidste år, men kun i kort tid kunne ses i danske biografer, er instrueret af den suveræne Ralph Fiennes, der samtidig spiller danserens tætte russisktalende (!) ven og danselærer. En på alle måder stærk og rørende historie – både på det menneskelige og politiske plan.

14. Lyt til verdens bedste cellist, Pablo Casals’, indspilninger af Bachs cellosuiter, fordi det er det smukkeste, der nogensinde er skrevet for et soloinstrument, og det giver ro i sjælen, mens hjertet svulmer.

Lav simreretter – det er godt for sjælen. Og vi kan sende et venligt nik til elskelige Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix.

15. Lav ossobuco, fordi det er en meditativ øvelse at lave simreretter og hakke grøntsager, og der breder sig en duft af elskelige Italien i hele rummet.

16. Læs »Hamlet« – aldrig har så få sider rummet så meget om the human condition. Og ud over at været skrevet af historiens største skriverkarl, er værket overrumplende morsomt.

17. Se Akira Kurosawas »De syv samuraier«, fordi det er en film, der kræver ro og koncentration, hvilket belønnes i sjælden grad. Og så er det et værk, der blotlægger en væsensforskellig mentalitet end den, vi vimser rundt med i Vesten.

»36. Lav en baby. Længere leveringstid end hundehvalp, men et godt fællesprojekt, der også optager husstandens anden beboer.«


18. Kig i kogebøger – og lav så noget, du aldrig har prøvet før, fordi man altid bliver – ikke nødvendigvis lykkeligere – men klogere af at smage noget nyt. Når dine smagsløg vokser, så vokser dit sind.

20. Ryd op i gamle papirer. Smid alt det overflødige og de dårlige minder ud! Det letter ikke bare dine skabe, men også hjertet. Ud med lortet!

21. Ring til en gammel ven, du ikke har talt med i årevis, fordi gammelt venskab skal ej forgå. Og fordi I er sammen i det her liv og har fulgtes ad, og måske er det tid til at gøre det igen.

Vent på det store øjeblik! Den amerikanske pianist Dave Brubeck spiller her i 1999 til jazzfestival in Antibes-Juan-les-Pins i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vanina Lucchesi/AFP/Ritzau Scanpix.

22. Lyt til Dave Brubeck, fordi det er sofistikeret og gør dig i godt humør. Bemærk særligt øjeblikket omkring 0:40, i »Koto Song«, hvor Paul Desmond kommer ind på sax, det er måske jazzhistoriens mest elegante øjeblik.

23. Drik champagne, fordi …

24. Læs »Det værste og det bedste«, fordi Søren Ulrik Thomsen ikke altid har ret, men det, han skriver, er altid mest sandt.

25. Sæt fotos i album. Nu er måske tiden til at rydde ud i den million fotos, der ligger på mobilen, eller som du har lagt op i en sky, som sikkert bliver hacket nu, hvor verden alligevel er af lave – så hvorfor ikke bruge tiden på at få billeder sat fint i orden? Der er masser af steder på nettet, der gør det for dig.

26. Lug ud i kontakterne. Nu forårsrengøringen er i gang, kan du passende gennemgå de navne, du har i dit mobilkartotek. Slet alle dem, du ikke husker, hvem er, men som blev skrevet ind efter en samtale, som sluttede med, »Vi burde drikke en kaffe en dag«. »Ja, klart, klart, hvad er dit nummer? Jeg ringer i næste uge«: Det er tid til dybde frem for overflade.

27. Sæt selverkendelse frem for selfies. Hvor mange af dine apps kan du passende slette? Facetune – helt ærligt! Vi har drømmen om, hvem vi gerne vil være, og så har vi dem, vi er. Indse det nu!

28. Se en serie om nogen, der har det ligesom dig, bare på en mere cool måde. En app, du ikke må slette når du gør forårsrent på mobilen, er Vimeo. Det var her, verden først stiftede bekendtskab med »High Maintenance«, serien om et pot-bud i New York, som på sin vej møder en masse ensomme mennesker, som drømmer om at blive elsket for dem, de er.

29. Skriv et brev: Find glæden når du åbner postkassen og får skriftligt nærvær. Er du mere modig, så start et kædebrev og send det i alle mulige tilfældige retninger. Alle mennesker har en historie at fortælle, måske får du noget helt unikt retur.

Posten bliver stadig omdelt. Så udnyt tiden, og send et håndskrevet brev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix.

30. Dans: Hvor tit danser du alene i dit hjem? På med de røvballede hits, for der er ingen, der dømmer dig. Dans alene, med din partner eller dine børn. Smil er uundgåelige, når man danser, og smil er der brug for.

31. Nyd tiden med dine børn. Selvom de er eksperter i at forhindre hjemmearbejde, så er de ukuelige optimister. Og hæft dig ved et af hitsene fra årets børne-MGP hvor Julie synger »Det skal noooook gåååå«. For det gør det.

32. Lav mad, der tager over 30 minutter. Intet virker stresslindrende som at lave og spise mad, der har taget mere end fire timer at lave. Langtidsmarinér, kys din surdej eller lav ti små retter i stedet for én stor, der kun smager at rutine.

33. Skriv dagbog. Tøm hovedet for tanker, selv de grimme tanker er kønne nok til at blive nedskrevet i dagbog. Og tænk: Du har måske endda begyndelsen på en halvdårlig roman – eller stof at videreformidle til børnebørnene.

34. Vis samfundssind – brug penge. Aldrig før har det at bruge penge været så godt for andre som nu. Derfor – find alle de små butikker på nettet og køb deres ting. Og vid, at det ikke er kun er dig, der smiler, når et par hundedyre stiletter eller et par nye øreringe lander på din dørmåtte

35. Vær klogere, når du går, end da du kom. Læs en klassiker. Ja, »Lykke-Per« er på mere end 800 sider. Men du kommer også til at sidde derhjemme længe endnu.

36. Lav en baby. Længere leveringstid end hundehvalpe, men et godt fællesprojekt, der også optager husstandens anden beboer.

37. Lav en liste over guilty pleasures – og dyrk dem. Normalt kan det være svært at finde en god grund til at sætte Simply Red på anlægget. Hør den musik, der gør dig allermest glad. Ingen har alligevel tid til at dømme dig.

Simply Red og Mick Hucknall skal nok få dig i godt humør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen/Ritzau Scanpix.

38. Hold en onlinefest. Inviter de bedste venner til et glas over chat. Husk – I må gerne være mere end ti personer. Eller hvad med en fælles online-middag? Følg den samme opskrift i de små hjem, dæk et pænt bord og tænd for Skype.

39. Gå i vinkælderen hver aften. Find en ny spændende flaske, du havde glemt, at du havde, og drik den. Nu, hvor du har tiden til det.

40. Gå ud i naturen og sank – det smitter ikke. Pluk ramsløg, løgkarse og alt det andet, som pibler op lige nu. Blend urterne med mayo, brug dem i en sauce eller som topping på tatar eller salat.

FInd masser af ramsløg i naturen. Det giver også god motion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

41. Anskaf en dejlig notesbog at skrive i, eksempelvis en rød Moleskine, der ikke bliver så nemt væk. Gå hver dag en tur og skriv så en haiku, når du kommer hjem. Haiku er en japansk digtform, der består af 17 stavelser fordelt på tre linjer, fem i første og sidste og syv stavelser i den mellemste. Traditionel haiku handler om naturen og årstidernes skiften og skærper ens blik for samme.

42. Find din barndoms bøger frem. Indholdet vil minde dig om tidlige møder med verden uden for hjem og skole. De få helte, de mange skurke, de fantasiløse voksne, landene østen for solen og vesten for månen.

43. Find noget af Mozart på internettet. Det kan være alt fra »Eine kleine Nachtmusik« til »Requiem«. Nyd hans muntre melodier og tjekkede brug af instrumenter og sangere. Og tænk så på manden selv som melankoliker og hans musik som smil gennem tårer.

44. Find de gamle udsendelser med Sister Wendy Beckett på YouTube. Den britiske nonne blev et hit på BBC i 1990erne med store omvisninger på alverdens museer. Hendes ordensdragt i sort og hvidt og hendes blik for kunstens sanselige sider føles som kærlighed.

45. Find den store pengepung frem, og køb en sort trøffel eller to. Hvis du ikke har prøvet den slags før, kan du muligvis ikke smage noget som helst. Men brug dem helt enkelt over noget pasta eller bare på et spejlæg, og mærk duften af menneske.

Sorte trøfler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gent Shkullaku/Ritzau Scanpix.

46. Find din tro. Også selv om det måtte være en tvivl. Livet kan sommetider virke som en alt for kort chance mellem to tomheder. Men dine forestillinger om livets mening vil altid være bedre end ingen forestilling – og aldrig helt så fattig som en forklaring med kaos og tilfældighed i spil.

47. Syng de to første strofer af Tom Kristensens »Asiatisk i vælde er angsten« på melodien til »Når jeg ser et rødt flag smælde« – så forsvinder al frygt og mismod som dug for morgensolen.

48. Tag ind til Amalienborg Slotsplads med behørig afstand til andre og kig ordentligt på Salys rytterstatue af Frederik V. Det er et lille stykke evighed: Verdens flotteste rytterstatue på en af verdens smukkeste pladser – og så lige midt i København.

Rytterstatuen af Frederik V på Amalienborg Slotsplads. Statuen er lavet af den franske kunstner J.F.J. Saly. Frederik V var konge af Danmark og Norge 1746-1766. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Stæhr/Ritzau Scanpix.

49. Tag de gamle vinylplader frem og hør »Rabalderstræde« som om det var første gang. Aldrig er nogen dansk LP startet bedre – og du kan ikke lade være med at spille luftguitar.

50. Sig »edderkoppeløgner« på engelsk – så kan du ikke undgå at smile.