Fornem hæder til Tammi Øst

Skuespilleren Tammi Øst er den første til at modtage en af dansk teaters fineste udmærkelser, Teaterpokalen, mere en én gang.

BM
Skuespilleren Tammi Øst kunne forlade Folketeatret med både Teaterpokal og 50.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Som den første nogensinde har skuespilleren Tammi Øst modtaget den fornemme teaterpris Teaterpokalen to gange. Det skete ved en prisuddeling på Folketeatret – traditionen tro på Holbergs fødselsdag, 3. december.

Foreningen Danske Teaterjournalister, der overvejende består af de danske teaterkritikere, har uddelt prisen siden 1934, men prisen er aldrig tidligere tilfaldet en modtager mere end én gang. Tammi Øst får prisen for sin indsats på Husets Teater, hvor hun i efteråret spillede Shakespeares »Richard III« for fulde huse og med en lang række rosende ord fra anmelderne i kølvandet på premieren. Dem fik hun endnu flere af ved prisoverrækkelsen:

»Men i baghovedet og hukommelsen ligger tillige alt det, der er sket i de mellemliggende år,« sagde foreningens formand,  Berlingskes teaterredaktør, Jakob Steen Olsen, i sin motiveringstale.

»På enestående og uforfængelig vis har du stillet dig selv og dit formidbale følelsesapparat, din sceniske fantasi og dit dristige og undertiden drastiske vovemod til rådighed i alt, hvad du er indgået i – og det er ikke så lidt«.

Fut i foretagendet

Forinden havde han karakteriseret Tammi Østs enestående vovemod og energi på en teaterscene:
»Der er noget pågående, insisterende, nærmest aggressivt utålmodigt i Tammi Østs talent. En evne til at sætte fut i foretagendet, tage føringen, drive videre, presse på, manifestere sig, som er livgivende i de sammenhænge, hun indgår i.«

Med prisen følger 50.000 kr., som er tilvejebragt af Kulturministeriet via Udlodningsmidlerne, mens selve pokalen er en smuk sølvskål af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Jakob Steen Olsen

»Der er noget pågående, insisterende, nærmest aggressivt utålmodigt i Tammi Østs talent.«


Ved prisoverrækkelsen var der også hæder til sceneinstruktøren Shagun Oshana, som især har udmærket sig med en række moderne iscenesættelser på Aarhus Teater. Han modtog instruktørprisen Teaterkatten og 25.000 kr. Og der var mere ros til netop den jyske landsdelsscene. Teaterchef Trine Holm Thomsen kunne tage imod Initiativprisen og 15.000 kr. på sit teaters vegne for at have moderniseret både teatrets repertoire og arbejdet med at få publikum på tilskuerrækkerne i det gamle teater på Bispetorv.

Gennem årene er Danske Teaterjournalisters priser gået til en lang række teatermennesker. For eksempel er Teaterpokalen tildelt så forskellige notabiliteter som Osvald Helmuth, Liva Weel, Kjeld Abell, Bodil Kjer, Clara Pontoppidan, Erik Bruhn, Ghita Nørby, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen.

Tammi Øst i »Richard III« på Husets Teater. »Var det ikke, som om dette var rollen, Tammi Øst havde ventet på?« spurgte Berlingskes Jakob Steen Olsen i sin tale til prismodtageren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Ohsten.