Elsker du klassisk musik? Berlingskes musikredaktør guider dig til tre oplevelser, du bør unde dig selv

Fordyb dig i røverhistorier, klaverbokseri eller værker fra barokkens myldrende blomsterhave.

Ramaskrig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bog og udstilling

Så surt som i gamle dage. Ideen hedder »Ramaskrig!« - men kunne næsten lige så godt have heddet »Dramaskrig!« Teatermuseet i Hofteatret bag Christiansborg har stor succes med et tema om københavnernes møde med italienske operafolk for halvandet århundrede siden. Man får røverhistorier om alt fra konger til kræsne kritikere og kunstnere i livtag med kolera og krige. Opdag de mere kulørte sider af Danmarks historie med et besøg på museet, og køb samtidig operaeksperten Henrik Engelbrechts rigt illustrerede katalog til nedsat pris. Eller benyt dig af museets gratis tilbud på torsdag den 25. oktober med introduktion kl. 19 og efterfølgende festforedrag ved Henrik Engelbrecht himself.

Ramaskrig. Fold sammen
Læs mere

 

Spændende musik for orgel

Bæstet ånder i hans hænder. Ja, ja, ja: Det kan lyde ens alt sammen. Hvis du leder efter en anderledes julegave til familiens elsker af klassisk musik, så giv alligevel Finn Viderø en chance! Danacord udgiver for tiden hele fire dobbeltalbum med den danske orgelvirtuos i værker fra barokkens myldrende blomsterhave. Indspilningerne stammer som regel fra 1950erne og 1960erne og har allerede vakt stor opmærksomhed i udlandet – også fordi organisten fra Vestsjælland var en af verdens første med interesse for gammel musik på dens egne betingelser. De fire gange to CDer har også fremragende tekster om både manden, musikken og de indviklede manualer. Og når man lytter efter, er ikke to toner i virkeligheden ens. »Bæstet ånder ikke,« sagde komponisten Igor Stravinsky engang. Men jo!

Finn Viderø var ved sin død i 1987 kendt som en af tidens største virtuoser på orgel. Foto: Josep Lago/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO.

 

Hvis man ellers må få Sokolov

Klaver uden kompromis. Hvis man har hørt ham bare én gang, så ved man det bare: Grigorij Sokolov er vel klodens allermest virtuose mand på et klaver lige nu. Den russiske pianist er muligvis også klodens største original og memorerer for eksempel både kort og skilte på sin vej rundt i verden. Men hvorfor nøjes med én gang? Gæster på Kunstmuseet Louisiana i Humlebæk har haft stor glæde af ham gennem årene og får det igen denne fredag aften. Man kan opleve ham på nærmeste hold kl. 20 i musik af Beethoven og Schubert og vil så godt som sikkert få en perlerække af ekstranumre. En aften i selskab med Grigorij Sokolov er en aften uden show og svinkeærinder – men til gengæld med klavermusik i den mageløse klasse.

Grigorij Sokolov giver koncert på Louisiana fredag aften. Foto: Mary Slepkova/DG Fold sammen
Læs mere
Foto: Mary Slepkova.