Elever blokerer filmskolen – kræver rektors afgang

Elever blokerer fredag morgen indgangen til Den Danske Filmskole. Torsdag blev skolens dokumentarleder, Arne Bro, sendt hjem. Eleverne er vrede og kræver, at filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, går af.

Filmskoleelever strejkede, efter at skolens rektor afskedigede Arne Bro, skolens leder af dokumentarlinjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Torsdag kom det frem, at Den Danske Filmskoles leder af dokumentarafdelingen, Arne Bro, var blevet sendt hjem.

Arne Bro har været ansat på skolen i mange år. Han var i 1992 med til at opbygge dokumentarfilmlinjen og har siden 2008 været prorektor på filmskolen.

Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, har gennemført store forandringer på skolen, hvilket har medført adskillige konflikter, og hun og Arne Bro skulle angiveligt være uenige om disse forandringer. Rektoren ønsker blandt andet at sammenlægge instruktøruddannelserne og opbygge en mere akademisk uddannelse, hvilket Arne Bro – ifølge Berlingskes oplysninger – angiveligt skulle være modstander af.

Foto: Celina Dahl.

Arne Bros hjemsendelse har fået filmskolens elever til at blokere skolen fredag morgen. I en pressemeddelelse på Facebook ligger en samlet udtalelse fra eleverne.

»Vi anerkender, at bortvisningen af Arne Bro er en personalesag, og at proceduren omkring det bør respekteres. Bortvisningen har imidlertid ført til endnu en debat om rektor Vinca Wiedemanns ledelsesstil, og dén udvikling skolen er på vej imod, idet Arne Bro i særdeleshed repræsenterer den kunstneriske integritet, som vi mener er helt essentiel for filmskolen,« skriver eleverne i en pressemeddelelse, som de har delt på Facebook.

»Os, der er startet på den nye studieordning kan bekræfte, at den frygt, der har været for, at Vincas planer for skolen fører til mere akademisering, mere fællesundervisning og mindre fagspecifik undervisning er en realitet. Det ødelægger filmskolen, som vi kender den,« skriver eleverne.

»Set i lyset af at vores mistillidserklæring i januar 2019 og den nuværende situation føler vi os derfor nødsaget til at tage drastiske midler i brug for at redde den skole, vi elsker. Vi er ikke imod at forny Filmskolen, men vi vil ikke være med til at afvikle den. Derfor er 84,44 procent af eleverne på skolen blevet enige om at kræve rektor Vinca Wiedemanns afgang,« skriver de.

På Facebook-siden oplyser eleverne, at man i dag vil blokere Den Danske Filmskole og nedlægge undervisningen. Man inviterer folk fra filmbranchen til stormøde klokken 16 i dag.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Vinca Wiedemann og Arne Bro.