Konflikt på Filmskolen: Prisbelønnet leder er hjemsendt med øjeblikkelig virkning

Den prisbelønnede leder af dokumentarlinjen på Filmskolen, Arne Bro, er hjemsendt med øjeblikkelig virkning. Skolens leder, Vinca Wiedemann, vil ikke udtale sig konkret om sagen.

Den Danske Filmskoles rektor hjemsendte torsdag skolens mangeårige leder af dokomentarlinjen, Arne Bro. Da der er tale om en personalesag, vil hun ikke udtale sig om årsagen til hjemsendelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den mangeårige leder af dokumentaruddannelsen på Filmskolen, Arne Bro, er blevet hjemsendt med øjeblikkelig virkning, skriver filmmagasinet Ekko.

Arne Bro, der er 66 år, er underviser og en prisbelønnet dokumentarfilminstruktør, og han har været ansat på skolen i mange år. Han var i 1992 med til at opbygge dokumentarfilm-linjen og har siden 2008 været prorektor på Filmskolen.

Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, har gennemført store forandringer på skolen, hvilket har medført adskillige konflikter, og hun og Arne Bro skulle angiveligt være uenige om disse forandringer. Rektor ønsker blandt andet at sammenlægge instruktøruddannelserne og opbygge en mere akademisk uddannelse, hvilket Arne Bro angiveligt skulle være modstander af.

Ifølge Ekkos oplysninger er Arne Bro torsdag blevet frataget nøgler og mobil og blevet hjemsendt uden løn. Elever er oprørte over beslutningen og holdt møde om sagen torsdag eftermiddag.

Filmmagasinet bringer en e-mail, som rektor torsdag udsendte til de studerende. Her skriver hun, at hun »desværre har været nødt til at hjemsende Arne Bro«.

Hun skriver videre:

»Han vil derfor ikke være at træffe på skolen. De opgaver, som han skulle have varetaget, vil vi finde en løsning på hurtigst muligt. Da det er en personalesag, kan jeg ikke komme ind på de nærmere omstændigheder på nuværende tidspunkt. Men jeg vil straks indkalde skolens forskellige afdelinger og elevgrupper samt vores formelle organer, så de kan få en mundtlig orientering. Jeg ved, det er en meget alvorlig besked, som vil berøre jer alle dybt. Så snart der er en afklaring, vil I høre nærmere.«

Dansk domumentarfilm har de seneste år oplevet en opblomstring, hvilket af nogle ser som et resultat af Arne Bros indsats for genren.

Filminstruktøren Helene Moltke-Leth kalder på Facebook fyringen af Arne Bro for »forfærdelig for den kunstneriske udvikling i Danmark«.

»Han er den mest fantastiske mentor og læremester, jeg nogensinde har mødt, i et land som Danmark. Han er en stor begavelse uden sammenligning. Han er et generøst menneske, som kan skabe den helt rette inspiration og tryghed for at man tør udvikle sig, som en original fortæller. Han var ikke bare en central læremester for TV- og dokumentar linjen på Den Danske Filmskole, men også for stort set alle de andre linjer. Det er et ubeskrivelig tab for dansk film og for det kunstneriske miljø i Danmark at han er blevet fyret,« skriver Helene Moltke-Leth.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra rektor Vinca Wiedemann.