DR nedlægger ca. 400 job og skærer fra seks til tre TV-kanaler

DR skal spare 420 millioner kroner årligt, og det betyder nedlæggelse af mellem 375 og 400 stillinger, heraf ca. 25 chefstillinger. Desuden skæres antallet af TV-kanaler fra seks til tre.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, fremlagde tirsdag den ventede spare- og udviklingsplan for Danmarks Radio i DR Byen. Først for DRs medarbejdere i København, derefter for pressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne vil stadig kunne se sport og underholdning, når de tænder for DR. De brede, samlende begivenheder vil også fortsat blive dækket, ligesom DRs ensembler fortsætter uændret, og TV-drama forbliver uberørt. DR har i det hele taget som ambition også i fremtiden at have relevans for hele befolkningen.

Sådan lød det beroligende fra DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn, da hun  tirsdag talte om konsekvenserne af de besparelser, DR er blevet pålagt. Helt nøjagtig skal DR spare 420 milioner kroner årligt, og det betyder ifølge DR selv, at der nedlægges mellem 375 og 400 stillinger, heraf ca. 25 chefstillinger.

Men at besparelserne vil kunne mærkes meget konkret af seerne og lytterne, lagde Maria Rørbye Rønn omvendt ikke skjul på. Det fremgik således på pressemødet, at DR stadig vil sende VM i fodbold, men ikke kommer til at genindkøbe rettigheder til Tour de France og Champions League i håndbold. Andre konkrete tiltag bliver, at programmet DR2 Dagen stopper, og at de korte TV-aviser kl. 17.50 og 19.55 lukker.

Mere overordnet gennemfører DR en generel ændring af organisationen og går fra to direktører til én for de administrative funktioner og fra tre til to indholdsdirektører. DR Danmark, DR Kultur og DR Nyheder organiseres i det, som DR selv kalder  »to nye, stærke områder«: DR Kultur, Børn og Unge og DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.

Det nye område DR Kultur, Børn og Unge får ansvar for blandt andet børne- og ungeområdet, videnskab, livsstil, drama, kultur samt DR ensembler og Koncerthuset. Hvad angår DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter skal området - ud  over nyheder - favne DRs distrikter og aktualitets- og dokumentarområdet. Målet er blandt andet, hedder det, at »styrke de regionale nyheder på den nationale sendeflade.«

En konsekvens af forandringerne er, at Tine Smedegaard-Andersen stopper som kulturdirektør, ligeom der, som det formuleres, er »en igangværende dialog med direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm.« Den nye stilling som direktør for Kultur, Børn og Unge forventes opslået snarest. Indtil da vil Henriette Marienlund være fungerende direktør for området.

På pressemødet uddybede Maria Rørbye Rønn om besparelserne, at »der spares cirka 17 procent på administration og cirka 10 procent på indhold«.

Hun betegnede også planen som »en spareplan, men også en udviklingsplan«, der skal sætte et »nyt spor for DR i fremtiden.«

Ny kontrakt koster kanaler på TV og radio

Tirsdag var også dagen, hvor Kulturministeriet offentliggjorde den længe ventede public service-kontrakt. Kulturminister Mette Bock (LA) siger i den anledning, at kontrakten »cementerer DRs rolle som kulturinstitution«.

»I fremtidens DR vil kvalitet, tilgængelighed og åbenhed være nøgleord. DR skal adressere den øgede digitalisering og danskernes forandrede medievaner ved distributionen af DRs indhold – og samtidig vil samarbejdsrelationerne med både private aktører og kulturlivet blive styrket.«

DRs nye public service-kontrakt træder i kraft 1. januar 2019 og afløser DRs gældende kontrakt for 2015-2018. Som led i den øgede digitalisering og fokuseringen af DR reduceres antallet af DRs flow-TV-kanaler fra de nuværende seks til tre kanaler i 2020: DR1, DR2 og DR Ramasjang. DR skal også, fremgår det, udbygge »sit internetbaserede tv-udbud med nyt unikt indhold på DR’s digitale tv-tjeneste DRTV«. Udbygningen skal ske med fokus på bl.a. samfunds- og kulturstof og på indhold målrettet de yngre målgrupper.

På radiosiden reducerer DR antallet af radiokanaler på flow fra de nuværende otte til fem kanaler i 2020: P1, P2, P3, P4 og P5.

Ingen lange artikler

Det fremgår videre af public service-kontrakten, at hjemmesiden www.dr.dk skal »tilbyde indhold med fokus på høj kvalitet, som bidrager til DRs public service-formål, og som er redaktionelt begrundet. På dr.dk skal der være fokus på egenproduktion og danske produktioner med lyd, billede og tekst, og DR kan godt bringe tekstbaserede nyheder, som det hedder, men skal »afholde sig fra lange, dybdegående artikler.«

»Det er klogt, at politikerne i DRs public service-kontrakt begynder at sætte rammer for DRs online-nyheder, så de fremover hovedsageligt skal bruge kræfterne på egenproduceret lyd, levende billeder og tekst,« mener Morten Langager,  direktør i Danske Medier,  der er samlingspunkt for 300 medievirksomheder. Han tilføjer, at det efter Danske Mediers mening vil være naturligt, at politikerne overfører de samme regler for DR til TV-2 regionerne, da disse også er statsfinansierede public service-medier.

»Det er i den forbindelse vigtigt for mig at understrege, at når vi synes, det er vigtigt med denne del af aftalen, ja, så er det ikke et angreb på DR eller TV-2 regionerne. I bund og grund handler det blot om fair konkurrence og ikke mindst en sikring af et mangfoldigt mediebillede til gavn for vores demokrati,« tilføjer Morten Langager.

For TV-dramatik får besparelserne som nævnt - og ifølge DR selv - ingen betydning. DRs nuværende kor og orkestre videreføres som nævnt også, mens andelen af dansk musik på radio øges til 48 procent på såvel P3 som P4. Der skal, hedder det, »være større alsidighed i dækningen af danske smalle idrætsgrene«, og  DR skal »engagere sig på markedsvilkår i dansk film.« Om DRs digitaliserede programarkiver hedder det, at de skal de stilles til rådighed for borgerne i form af et søgbart arkiv.

DR skal også udlægge produktion og produktionsfaciliteter til det såkaldte »eksterne marked« for i alt 2.364 mio. kr. fordelt på hele aftaleperioden. DR skal desuden »styrke samarbejdet med rettighedshavere og distributører om fremtidig distribution af DRs indhold og fortsætte samarbejdet med musik- og kulturlivet.«

Det fremgår også af public service-kontrakten, at der skal være »øget gennemsigtighed i DRs økonomi, forstået på den måde, at DR skal »give indblik i, hvordan ressourcerne fordeler sig på enkelte kanaler, platforme og medieformål og fordeling af programtyper.«  Endelig understreges det flere gange, at DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv.

Hvad fyringer angår, vil i hundrevis af DR-medarbejdere få besked 10. oktober.  I den kommende tid vil der være mulighed for at tage imod en frivillig fratrædelse.

Tirsdag formiddag dækkede vi udviklingen i denne live-blog. Læs eller genlæs den her: