Fyringer slår igennem: DR må udleje ledige lokaler

DR fyrede i oktober 205 medarbejdere, og nu har medievirksomheden for meget plads. 8.400 kvm er sat til leje i DR Byen, og måske skal der udlejes mere endnu.

DR udlejer nu 8.400 kvm fordelt på fire etager i DR Byen, som sammenlagt inklusiv kældre er på 131.000 kvm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Christiansen/DR

Det er ikke så mange år siden, at de første medarbejdere rykkede ind i DRs nye pompøse hovedsæde, DR Byen i Ørestad, der stod endelig færdig i 2010.

Men nu, ni år senere, har den store medievirksomhed for meget plads, og derfor har man sat 8.400 kvm til leje i håb om at få en årlig lejeindtægt på 14 mio. kr.

Årsagen er medieaftalen fra 2018, som pålægger DR at spare 20 pct. i perioden 2019-2023. I september præsenterede DRs ledelse en spare- og udviklingsplan, som betyder nedlæggelse af op imod 400 stillinger, og måneden efter blev 205 ansatte fyret, hvilket er den største massefyring i DRs historie.

»Vi er blevet markant færre medarbejdere i DR, og dermed kan vi undvære noget af den plads, vi råder over i DR Byen. Ved at få en lejer ind, kan vi reducere DRs faste omkostninger,« udtaler Poul Holt Pedersen, chef for DR Ejendomme & Service, i en pressemeddelelse fra DR.

Poul Holt Pedersen

»Vi er blevet markant færre medarbejdere i DR, og dermed kan vi undvære noget af den plads, vi råder over i DR Byen. «


Ifølge spareplanen skal DR spare 420 mio. kr. frem mod 2021, og hertil kommer, at der skal ske yderligere besparelser i 2022-2023, så en årlig lejeindtægt på 14 mio. kr. vil falde på et tørt sted. Allerede da spare- og udviklingsplanen blev præsenteret, åbnede generaldirektør Maria Rørbye Rønn for muligheden af at skaffe indtægter ved udlejning.

Det er erhvervsmæglerfirmaet Colliers International, som står bag udlejning af kontorerne, der spænder fra 2. til 5. etage, og som er samlet om et stort kvadratisk, indre atrium. Indgangen vil være fra stueetagen mod kanalen og adgangen til 2. etage sker via elevatorer og trappe.

»Lejemålet er forbeholdt lejer og lukkes af mod DRs nabolejemål. Tilsvarende har en kommende lejer ikke adgang til nabolejemålene i DR Byen,« hedder det i firmaets beskrivelse af de 8.400 kvm.

»Interesserede skal henvende sig til DR, og så håber vi at kunne finde en lejer hurtigt, så DR Byens arealer fortsat udnyttes bedst muligt,« siger Poul Holt Pedersen, som forventer, at en lejer tidligst vil kunne flytte ind medio 2019.

Mere kan blive udlejet

Det fremgår af spare- og udviklingsplanen for DR, »Et nyt, mindre og mere digitalt DR«, at DR vil søge at udleje dele af DR Byen i takt med, at antallet af medarbejdere og produktioner falder.

Medieaftalen, som regeringen og Dansk Folkeparti står bag, pålægger DR besparelser på 20 pct, og, som det hedder i aftalen, at »DR skal omlægges fra den brede mediemastodont, som DR er i dag, til et markant fyrtårn inden for bl.a. nyheder, kultur og læring«. Aftalen betyder også, at DR skal øge udlægningen af produktion til uafhængige producenter. Begge dele betyder, at DR får brug for mindre plads, og der kan senere blive brug for yderligere at udleje tomme lokaler.

De første medarbejdere rykkede ind i DR Byen i 2006-2007, men hele byggeriet inklusive DR Koncerthuset stod altså først helt færdig i 2010. Byggeriet, der inklusive kældre er på 131.000 kvm, var ramt af store budgetoverskridelser, som resulterede i fyring af mange medarbejdere. DR Byen erstattede Radiohuset på Frederiksberg og TV-Byen i Søborg.