Det eneste, der er mere mareridtsagtigt end at være alene i vildmarken, er at være alene i vildmarken – med sin kæreste

DR1s »Alene i Vildmarken« har ændret koncept og lader nu ægtepar, kæreste og venner være alene sammen. I tidligere sæsoner har en stor del af spændingen ligget i at se, hvor længe deltagerne kunne udholde deres eget selskab. Nu består spændingen i at se, hvor længe de kan udholde den andens. Det gør ikke konceptet dårligere.

Bypigen Daniella, der elsker makeup og lange negle, sejles ud i det nordnorske i første afsnit af »Alene i Vildmarken«, der denne gang lader kærestepar, venner og familie dele oplevelsen af at klare sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown

DRs »Alene i Vildmarken« har ændret koncept, og allerede seks minutter inde i den nye sæson kan man se, hvad forandringen kan.

Deltagerne er ikke længere alene, men sat sammen med en selvvalgt makker. Første opgave består i at lade den ene slå lejr, mens den anden skal gennem en daglang vandretur for at finde deres fælles shelter. Det betyder, at stewardessen Daniella, der kan lide makeup og lange negle, er endt i skoven, hvor hun skal klare sig selv, indtil kæresten Patrick finder hende.

På en fugtig skovbund, omgivet af træstammer, står den spinkle stewardesse med sin enorme rygsæk og kalder: »Patrick, kom og bær den tunge taske.«.

I mellemtiden er Patrick, der ligner en, der snildt kunne vinde konkurrencen på egen hånd, på vej over de uendelige norske fjelde, meget, meget langt væk.

De takker skovens ånder

Få fjernsynskoncepter er så tilfredsstillende at se under en civiliseret dyne, som DRs naturserie »Alene i Vildmarken«, der udstiller, hvor beskidt, kold og kedelig naturen også er – og hvor langt, man kan komme med kræfter, selvindsigt og en ordentlig omgang selvfanget fisk.

I tidligere sæsoner har en stor del af spændingen ligget i at se, hvor lang tid deltagerne kunne udholde deres eget selskab. Nu består spændingen i at se, hvor lang tid de kan udholde den andens.

Allerede efter første afsnit fornemmer man en potentiel konflikt hos Daniella og Patrick. Han er den bredskuldrede, tidligere Deep Sea Diver i den amerikanske flåde, der altid har drømt om at deltage. Hun er den støttende kæreste, der lige nøjagtig får slået et telt op og derefter mest glæder sig til, at Patrick finder frem til hendes lejr, så hun kan »lægge ansvaret fra sig«, som hun siger fire dage inde i eksperimentet.

På det tidspunkt har hun allerede droppet at fange fisk; det er han meget bedre til. Man forstår indstillingen, hvem gad ikke have en soldat, når der skal ordnes lejr og fanges fisk. Men selvom rollefordelingen måde holder fint hjemme på Amager, er spørgsmålet, om den er gangbar på et norsk fjeld.

Ægteparret Martha og Camilla takker skovens ånder og spørger universet efter vejledning og mener, at de har fundet sammen, fordi de har »lavet en sjælsaftale«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown.

Et andet genialt ægtepar er Martha og Camilla, der takker skovens ånder og spørger universet efter vejledning, og som mener, at de har fundet sammen, fordi de har »lavet en sjælsaftale«.

Allerede første dag efter at de har fundet hinanden, glæder de sig over, at de sammen har fundet ud af, hvordan fiskerusen fungerer.

»Vi blev ikke engang uvenner«.

Helvede er de andre

Fans af det gamle koncept vil muligvis ærgre sig over, at programmet ikke længere viser os, hvad der sker når det moderne menneske kigger ned i en afkrog af kedsomhed – men intet er så slemt som at kede sig med andre, og det kan nemt ske, når parrene ikke længere er optaget af at finde hinanden og bygge shelters.

Venneparret Nicklas og Emil, der tager prisen for mest entusiastiske tilgang til bark og hiking, virker som de bedste handy typer, og de bor da også allerede i noget, der ligner et opvarmet tipi med hver sin seng, mens københavnerdrengene Victor og Kaspar tydeligvis også vant til, at der sker flere ting omkring dem.

Indtil videre er de hinandens bedste allierede, der deler selv de mindste fisk og roser alle kompetencer.

Indtil videre.

Sartre sagde det: Helvede er de andre. Det ved de fleste af dem, der har siddet hjemmeisoleret det seneste år, og som nok synes, at den gamle kampagnesætning »har du talt med dit barn i dag«, burde udskiftes med »har du talt med andre end dit barn i dag?«.

I »Alene i vildmarken« bliver det sat ydermere på prøve, når deltagerne når hen til de sidste dage, hvor høflighed og personlig hygiejne normalt bliver udskiftet til fordel for rå overlevelse og de mest primitive instinkter.

Indtil videre er der noget ægte rørende ved at se, hvor glade deltagerne bliver, når deres makker er de andre. Himlen er også de andre. Bare ikke for lang tid ad gangen. En ting er sikkert. Det kan godt være svært at tilgive sig selv. Men det er ofte langt nemmere end at tilgive den anden.

»Alene i vildmarken«, sæson 5. Første afsnit blev sendt på DR1 torsdag aften 20.00. Det ligger også tilgængeligt på DR tv. Næste afsnit sendes torsdag samme tid og kan findes online på DR tv fra kl. 06.00. Anmeldelsen er skrevet på baggrund af de to første afsnit. Der er bevidst ikke afsløret for meget af handlingen i andet program.