Den seks meter høje Donald Trump-ballon får Trump til at føle sig uvelkommen: Nu kan den være på vej til Danmark

Når Donald Trump kommer til Danmark til september, kan han få følge af den gigantiske ballon, der er en karikeret udgave af præsidenten selv. Den er en modreaktion på hans politik, men ballonen er en øjebæ for præsidenten, der tidligere fortalt, at den får ham til at føle sig uvelkommen.

»Skaberne af Baby Trump har holdt det enkelt, fordi de ikke behøver at gøre meget. Trump kommer som en færdigpakke, der kan grines af,« lyder det i en anmeldelse af »Trump Baby« i The Guardian. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er der sandsynlighed for, at den gule og orange Trump-ballon, »Trump Baby,« kommer med præsidenten til Danmark, når han lander i Danmark den 2. september. Og der er dermed risiko for, at han også her vil føle sig uvelkommen, for det gjorde Trump, da ballonen fløj rundt i Londons gader under hans besøg sidste år, hvor cirka 200.000 personer demonstrerede imod ham.

Hvis det står til Morten Skovgaard, kommer »Trump Baby« i hvert fald til Danmark. Skovgaard står bag en Facebook-event, der vil have ballonen til Danmark. »Bring Trump Baby to Denmark!« hedder eventen, som i skrivende stund har over 2.000 interesserede.

Morten Skovgaard udtaler til B.T., at han har kontaktet dem, der står bag »Trump Baby.« De hedder The Babysitters og fik idéen til ballonen, da Trump besøgte London sidste år. Og de udelukker ikke at sende »Trump Baby« på tur til Danmark.

»Jeg er i kontakt med folkene bag ballonen, og de har bekræftet, at de vil se på, hvad der kan lade sig gøre,« siger han til B.T.

Han synes, det er »fed satire og ganske harmløst,« og han er bevidst om, at det også i Danmark vil irriterende præsidenten.

»Hvis man må kritisere og mobbe mindretal som muslimer, må man så ikke også gøre tykt nar af en præsident? I Danmark går vi ind for ubegrænset ytringsfrihed, og så skal der være plads til det her,« siger Skovgaard til B.T.

Foto: TOLGA AKMEN.

Behøver ikke at gøre meget

Ballonen, der er en karrikeret, baby-lignende udgave af USAs 45. præsident med en smartphone i hånden, gør nu flere steder Donald Trump følgeskab, når han tager på statsbesøg. Således har den og andre udgaver, der ligner den, fulgt ham til destinationer som Dublin, Paris og Buenos Aires. »Baby Trump« er derfor blevet et kulturelt symbol på Donald Trump-modstanden. The Museum of London har sågar ønsket at udstille kæmpeballonen, ligesom »Baby Trump« er blevet anmeldt i The Guardian. En talsperson for The Museum of London kalder »Trump Baby« for »et nyligt symbol, der udtrykker det offentlige synspunkt i et kontroversielt øjeblik i hovedstadens historie.«

»Skaberne af Baby Trump har holdt det enkelt, fordi de ikke behøver at gøre meget. Trump kommer som en færdigpakke, der kan grines af,« lyder det i en anmeldelse af »Baby Trump« i The Guardian, hvor den får tre ud af fem stjerner. I anmeldelsen bliver det bl.a. understreget, at ballonen ikke tilfører meget nyt.

»Trump Baby« blev skabt i protest med Donald Trump, hans besøg i London, hans politik, han racismeanklager og hans historier om seksuelle anklager. Ballonen var godkendt af Londons borgmester Sadiq Khan, hvilket han da også fik kritik for.

Ifølge en af skaberne Max Wakefield er »Trump Baby« en respons til den højredrejede politik, »der dehumaniserer personer med det formål at få magt.« Og så er »Baby Trump« en måde at bringe »god, britisk humor« ind i debatten om Donald Trump.

»Trump er tydeligvis ikke en britisk politiker, men vi ville minde folk om, at de af højrefløjens værdier, som han associeres med, er ikke begrænset til USA - de berører hele verden,« har Wakefield udtalt til det britiske medie The Standard.