De havde pillet hans kunst ned, fordi han er russer. Nu laver dansk kunsthal pludselig en U-vending

Den russiske kunstner Sergei Prokofiev havde fået plads på Kunsthal Charlottenborg, men hans kunst blev pillet ned på grund af krigen i Ukraine. Nu har fonden bag udstillingen valgt at udstille værket igen.

Først blev hans kunst fjernet, fordi han er russer. Men i morgen kan man opleve Sergej Prokofievs kunst igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først blev hans kunst pakket væk.

Nu kommer den op at hænge igen.

I sidste uge kom det frem, at Charlottenborg Fonden – fonden bag forårsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg – havde besluttet at udelukke den russiske kunstner og systemkritiker Sergei Prokofiev fra forårsudstillingen. Det var krigen i Ukraine, der var den primære årsag til beslutningen.

Siden er beslutningen blevet mødt med overraskede og bekymrede miner. Senest har bestyrelsesformanden i fonden, kunstneren John Kørner, valgt at forlade sin post.

Men nu har fonden ombestemt sig. Det står klart, efter at fondens bestyrelse tirsdag har holdt et ekstraordinært møde.

»Bestyrelsen har enstemmigt besluttet at genudstille værket,« lyder det i en meddelelse, som fonden har sendt ud.

»Fonden ønsker at kommunikere, at fjernelsen af Sergei Prokofievs værker aldrig har været motiveret af et ønske om kunstnerisk censur, indskrænkelse af ytringsfrihed eller lignende, men alene af et ønske om tilslutning til et fælles nationalt eller globalt statement overfor Rusland,« lyder det videre.

I Sergej Prokofievs stille protestvideo eksploderer røgbomber i en russisk sump, skriver Berlingskes kunstredaktør, Birgitte Ellemann Höegh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergej Prokofjev.

Fonden kommer også ind på, at John Kørner i dag valgte at trække sig fra sin post. Den nye formand er således Peter Møller Rasmussen.

Allerede i morgen kan man igen finde Sergei Prokofievs værk på Charlottenborg Forårsudstillingen.

Beslutningen om at fjerne Sergei Prokofievs værk blev mødt med forbavselse fra blandt andre De Radikales kulturordfører, Zenia Stampe.

I weekenden gav hun interview til Berlingske, hvor hun opfordrede landets kulturinstitutioner til at gøre sig nøje overvejelser. Det sker, efter at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen opfordrede landets kulturinstitutioner til at overveje, hvad »de vil lægge navn til«.

»Er det kunst, Putin kan bruge som propaganda? Eller er den pågældende kunst tværtimod en revne i hans totalitære system? Der er ikke noget at diskutere, når det er Putins støtter, men der er også Putin-kritikere, og de må da være en overvejelse værd,« lød det i weekenden fra Zenia Stampe.