Danske iværksættere satser på ny platform: Få kunstværker fra Louisiana, Aros og SMK direkte hjem i stuen

Ny dansk platform lader dig leje danske kunstværker, når de bliver pillet ned fra museer og gallerier.

Kunst, der ikke længere er udstillet, skal ikke tilbringe en hengemt tilværelse på et kedeligt lager. Det skal lejes ud til kunstglade danskere. Det mener fire danske iværksættere, der mandag 16. september er klar med helt ny digital platform. (Arkivfoto fra Louisiana) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skriger dine nøgne vægge efter originale og ægte kunstværker? Skriger bankbogen samtidig endnu højere ved tanken om at hoste op 300.000 kroner for at få fingre i kunstværket? Så er det her en god nyhed.

Mandag lancerer en gruppe danske iværksættere den digitale platform pars.art. Inspireret af megatrends med digitale abonnementer på film, bøger og musik opstod ideen til det nye koncept.

Her kan man med en månedlig leje fra 199 kroner, få kunstværker hjem i stuen, som man tidligere måtte gå på landets kunstmuseer for at opleve.

»Vi vil gerne støtte kunstbranchen, og vi vil gerne gøre kunsten tilgængelig for flere. Mange kunstnere og gallerister har værker stående, der endnu ikke er blevet solgt. Det kan eksempelvis være værker skabt specifikt til særlige museumsudstillinger. Det skal ud til folk,« siger Lasse Marker, der er en af ejerne i Pars.

Lasse Marker

»Det er udelukkende kunst fra anerkendte kunstnere, der udstiller på landets største kunstmuseer som SMK, Aros og Louisiana. Det er ikke en markedsplads. Du kan se et værk på SMK, og så kan du leje det hos os bagefter.«


Den oprindelige tanke med platformen var et fast abonnement, men kunstværkernes forskelligartethed på pris gjorde det umuligt. Forretningsmodellen går nu på, at man som privat eller virksomhed lejer et kunstværk for 1,5 procent af værkets pris. De enkelte værker vil have forskellige priser, startende fra 199 kroner om måneden, og op til 4.500 om måneden for de dyreste værker.

Lasse Marker, CEO i Pars. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint.

Man lejer værket for en måned ad gangen, og så kan man ellers skifte som det passer. Der er ingen binding, og man kan opsige, når man lyster. Pars kommer også hjem til dig og monterer værket. Kunsten kommer direkte fra kunstneren selv eller fra en række af landets bedste gallerier. Bliver man glad for et værk, kan man købe det og trække 80 procent af den allerede betalte leje fra købsprisen.

Kunst, der ikke længere er udstillet, skal ikke tilbringe en hengemt tilværelse på et kedeligt lager. Det skal lejes ud til kunstglade danskere. Det mener fire danske iværksættere, der mandag 16. september er klar med helt ny digital platform. Marianne Hesselbjergs værk »Aluminiumsø« fra 2003. Værket kan lejes for 2100 kroner om måneden, og har en købspris på 140.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Sune Berg.

Hvordan adskiller jeres platform sig fra andre virksomheder, der også lejer kunst ud?

»Hos os er man garanteret højeste kvalitet. Det er udelukkende kunst fra anerkendte, danske kunstnere, der udstiller på landets største kunstmuseer som SMK, Aros og Louisiana. Det er ikke en markedsplads. Du kan se et værk på SMK, og så kan du leje det hos os bagefter. Derudover gør vi det digitalt. Flere af de andre platforme har fysiske gallerier, hvor man selv skal køre værket hjem. Hos os booker man værket online, og så skal man ikke gøre andet end at åbne døren, når vores folk kommer med det,« siger Lasse Marker, og forklarer at Pars er den første i verden med denne forretningsmodel.

Værket »Ny mund« af kunstneren Zven Balslev, er et af de værker, der kan lejes gennem Pars. Lejen er på 399kroner pr. måned,og har en købspris 24.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Kirkegaard Gallery.

Men tør almindelige danskere godt have et værk til eksempelvis 300.000 kroner hængende i et privat hjem?

»Vi er forsikret mod alle forhold, på nær det, der kan ske over lang tid. Man skal ikke hænge værkerne i direkte sollys, udsætte det for stærk varme, kulde og fugt. Men hvis ens barn kommer til at tegne på det med en sprittusch, kommer man til at vælte det, og det går i stykker, eller hvis værket falder ned, så er det dækket,« siger Lasse Marker.

Pars.art går i luften mandag, og der tænkes globalt fra starten. Ambitionen er at få en investor i ryggen og åbne afdelinger i blandt andet Berlin og London.