Louisiana og Kunsten i Aalborg danner par

De to museer for moderne kunst har indgået en partnerskabsaftale, der vil give det nordjyske publikum større mulighed for at opleve Louisianas verdensberømte samling. Samtidig får Louisianas direktør det overordnede ansvar for udstillingsprogrammet.

Kunstmuseet Kunsten i Aalborg, tegnet af den finske mesterarkitekt Alvar Aalto. Foto: Mathies Brinkmann Jespersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathies Brinkmann Jespersen

Publikum på det nordjyske kunstmuseum Kunsten i Aalborg kan de kommende år se frem til at møde endnu flere ikoniske værker fra de verdensberømte samlinger på Danmarks største museum for moderne kunst, Louisiana i Humlebæk.

Efter at de to museer det seneste år har haft et nært samarbejde, senest om udstillingen Twilight Zone, hvor Kunsten har håndplukket en række stærke værker hos Louisiana, er det nu besluttet at indgå i et egentligt partnerskab med det erklærede formål at udvikle Kunsten til et endnu mere spændende udstillingssted.

Og det er et projekt, som Christen Obel, formand for Kunstens bestyrelse, ser frem til med stor glæde.

»Vi får adgang til en langt større samling, når vi skal tilrettelægge udstillinger, ligesom vi kan trække på Louisianas organisation, der er langt større end vores, også på det kunstfaglige område,« siger han.

Det kunstfaglige samarbejde vil fremover omfatte hele udstillingsprogrammet og ikke bare enkelte udstillinger, og formelt vil Louisianas direktør få det overordnede ansvar for det kunstfaglige program.

Det medfører bl.a., at stillingen som ny museumsdirektør for Kunsten efter Gitte Ørskou, som fratrådte 1. september for at blive direktør for Moderna Museet i Stockholm, vil blive genopslået på nye forudsætninger.

Christen Obel, bestyrelsesformand, Kunsten

»Vi får adgang til en langt større samling, når vi skal tilrettelægge udstillinger, ligesom vi kan trække på Louisianas organisation, der er langt større end vores, også på det kunstfaglige område«


Men deri ligger ikke, at Kunsten som museum afgiver selvstændighed og handlefrihed, forsikrer bestyrelsesformanden.

»Kunsten fortsætter som en selvstændig og selvejende institution. Det kunstfaglige program vil stadig blive lagt i Aalborg, men nu i dialog med Louisiana - vi får en ekstra dimension ind, lidt flere parametre at spille på,« siger han.

»Men det er klart, at når Louisiana skal lægge navn til, skal de også have mulighed for at sige, at det er vi med på, og det er vi ikke med på. Og derfor er der en formel aftale om det overordnede ansvar, hvis der skulle opstå uenighed. Men det er ikke det, der er udgangspunktet. Vi opfatter dette partnerskab som en mulighed for at få adgang til flere ressourcer, få kontakt til flere og anderledes kunstnere og for at kunne tilrettelægge udstillinger, som er anderledes end dem, vi har mulighed for i dag.«

Det var Gitte Ørskou, der for snart et år siden indgik samarbejde med Louisiana om at få dele af det nordsjællandske kunstmuseums unikke samling ud til en større del af Danmark. På den baggrund ser hun umiddelbart positivt på det nye partnerskab mellem de to museer.

»Jeg har haft et godt samarbejde med Louisiana,« siger hun. »Selvfølgelig kender jeg ikke den nye aftale i detaljer, men Kunsten har en meget kvalificeret bestyrelse, og jeg er sikker på, at man ikke har lavet en sådan aftale uden at tænke sig godt om.«

Poul Erik Tøjner, direktør, Louisiana

»Jeg har overhovedet ikke nogen forestilling om, at jeg skal styre Kunsten«


Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, glæder sig til det nye partnerskab. Han bekræfter, at Kunstens kommende direktør skal referere til ham, men understreger, at der tale om et samarbejde, ikke om en fusion.

»Jeg har overhovedet ikke nogen forestilling om, at jeg skal styre Kunsten. Jeg har en forestilling om, at vi får fundet en rigtig dynamisk direktør, som har utrolig lyst til at indgå i det her samarbejde som rygstød,« siger han til Ritzau.

Det nye partnerskab træder i kraft ved årsskiftet og skal foreløbig køre i to-tre år, hvorefter det skal evalueres.