Damernes nat i Hollywood

15 damer hev en Oscar med hjem efter nattens show. Det er ny rekord. Men nattens overrækkelse var på mange måder en triumf for Hollywoods kvinder. Danske Viggo Mortensen måtte gå tomhændet hjem.

En meget rørt Lady Gaga vandt prisen for Årets Sang med »Shallow«, der er blevet signatursangen fra »A Star is Born«. I sin takketale sagde sangerinden, at hun selv havde arbejdet meget hårdt for at komme frem. »Det handler ikke om, hvor mange gange du bliver afvist, det handler om at alle de gange du rejser dig og bliver ved med at kæmpe,« sagde Gaga. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Mike Blake TPX IMAGES OF THE DAY

Lige fra første øjeblik, hvor en trio af kvindelige komikere indledte natten, var Oscar-overrækkelsen en feminin triumf.

I alt 15 kvinder kunne hive priser med hjem, og det er det største antal kvindelige vindere siden prisen blev indstiftet for 91 år siden.
Det var således kvinder, der vandt priser i kategorierne filmscenografi, kostume, sang, dokumentar og tegnefilm, og mens mændene stadig hev priser hjem i de store kategorier, valgte de fleste at takke deres mødre eller bedstemødre.

Heriblandt Mahershala Ali, der vandt en Oscar for bedste mandlige birolle i »Green Book«.

»Jeg vil gerne dedikere denne pris til min bedstemor, der sagde, at jeg kunne gøre alt, jeg besluttede mig for,« sagde Ali, der desværre ikke kunne dele glæden med sin danske partner Viggo Mortensen. Skuespilleren, der var nomineret for sin hovedrolle i »Green Book«, gik nemlig tomhændet hjem. Filmen blev dog kåret som »Årets bedste film«.

Aftenens største kvindelige triumf lå hos Olivia Colman, der vandt prisen for »Årets kvindelige hovedrolle« for filmen »The Favorite«. En meget overrasket Colman modtog prisen ved at takke Glen Close, der alle steder var spået som favorit til at modtage prisen.

»Glenn Close, jeg har været din fan i 20 år og det var slet ikke sådan her, det skulle være,« sagde Olivia Colman.

Blandt aftenens øvrige vindere var den mexicanske film »Roma«, der blev kåret som bedste udenlandske film og også udløste priser i kategorierne bedste fotografering og bedste instruktion til Alfonso Cuarón, mens Nick Vallelonga vandt en Oscar for manuskriptet til »Green Book«. Prisen for bedste manuskript baseret på et forlæg gik til »BlacKkKlansman«, der er instrueret af Spike Lee.

Det var den første Oscar til Lee, der har været nomineret fire gange siden 1990.