Cliff – den evigt unge og stadig pæne popsanger

80 år onsdag. Ikke alene har Cliff Richard selv haft en stor karriere. Han banede vejen for en bølge af britisk pop og rock.

Cliff Richard har formået at holde sig på toppen og forny sig gennem et halvt århundrede. Her en koncert i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Max Kohr/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Må du forblive evigt ung, synger Bob Dylan i sin »Forever Young«. Det er næppe britiske Cliff Richard, som den store amerikanske sangskriver tænkte på, da han satte pennen til papiret. Men ordene passer om nogen på poppens pæne mand.

Trods de 80 år, som Cliff Richard runder 14. oktober, og de rynker, som nok så meget botox ikke længere kan skjule, er der noget evigt drenget over Richards fremtoning. Meget passende hedder hans store hit og signatursang, oprindelig indspillet i 1961, da også »The Young Ones«. Det var samtidig titlen på hans første film.

Sir Cliff Richard – han blev som den første britiske pop- og rockstjerne adlet 1995 af dronning Elizabeth – eller Harry Rodger Webb, som han oprindelig hedder, blev født i det, der dengang var Britisk Indien, men flyttede med forældrene til England, da Indien blev selvstændigt 1947.

Som stor teenager var han allerede godt inde i Londons musikmiljø. 1958 fik han sin første pladekontrakt, gik i de berømte Abbey Road-studier og indspillede det, der blev hans første hit, »Move It«. Egentlig var den tænkt som B-side på hans første single, men det var den sang, som radioværter og teenagere faldt for.

Lyt til artiklen:

Det største navn

Berømmelsen var hjemme nærmest øjeblikkelig. Cliff Richard var det europæiske svar på amerikanernes Elvis Presley. Lidt mindre direkte i de seksuelle attituder, men dog med tilbagestrøget hår og et mut ansigtsudtryk.

Det skulle dog hurtigt ændre sig. Cliff – ægte fans er på fornavn med ham – var for venlig en ung mand til at være sur rockstjerne. Stilen og sangene blev ændret til det blødere og mere poppede.

En ung Cliff Richard gæster Danmark 1961 og får et kys af den danske filmskuespiller Vivi Bak.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ebbe Andersen/Ritzau Scanpix.

Sammen med sit faste band The Shadows –  der blev en berømt instrumental- og vokalgruppe i egen ret og skrev flere af hans hit –  var Cliff Richard det største navn på den britiske populærmusikalske scene i de tidlige 1960ere.

Og populariteten holdt. Med bølgetoppe og bølgedale, men uden egentlige nedture, har Richard formået at holde fast i et stort publikum, følge med tiden og i små tempi forny sig. Han har været i stand til at nå de øverste lag af hitlisterne gennem mere end et halvt århundrede og har ifølge sin egen webside solgt omkring 250 millioner plader.

Berømte beundrere

Et par deltagelser i Europæisk Melodi Grand Prix er det blevet til, hvorfra vindermelodien 1968, »Congratulations«, stadig dukker op på radiostationernes spillelister. Film, TV-show og musical har han også været omkring.

Dertil kommer stribevis af koncertturneer. Cliff Richard har gæstet Danmark flere gange, og i Kildeparken i Aalborg har han såmænd sit eget syngende træ.

Musikalsk har hans indflydelse været betydelig, om end indirekte. Han var den første rigtige britiske rockstjerne, og selv om han efter få år fik et bredere repertoire –  der kunne næsten synes at være en generationsforskel mellem ham og de jævnaldrende navne, som dukkede op i kølvandet på ham – kan han siges at have banet vej for den britiske bølge, der fulgte.

Uden Cliff Richard ingen The Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin og alle de andre. Det er ikke uden grund, at musikere som Jimmy Page, Eric Clapton og Elton John har udtrykt deres beundring for Sir Cliff.

Er der slet ikke noget grimt at sige om denne poppens pæne mand?

Stort set ikke. Tidligt i karrieren bekendte han sig som kristen, og han har optrådt i adskillige kristne sammenhænge. Alkohol og narko synes ikke at indgå i hans daglige diæt. Dog var der en grim omtale i 2014.

Da blev han afhørt og fik sit hjem ransaget i en sag om påstået overgreb mod en mindreårig dreng tilbage i 1980erne. Cliff Richard afviste beskyldningerne, og sagen blev frafaldet som følge af mangel på beviser. Oveni måtte BBC betale en erstatning på knap to millioner danske kr. til ham for at have transmitteret ransagningen på TV.

Summa summarum: Cliff Richard må være det levende bevis på, at det kan lade sig gøre at være en sund sjæl i et sundt legeme –  selv i pop- og rockbranchen.