Berlingske frifundet

Berlingske blev frifundet i sag om brud på ophavsretten i Københavns Byret.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, er tilfreds med dommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Heilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der faldt dom i byretten mandag, efter at Berlingske var blevet sagsøgt af kunstneren Jorit Tellervo for brud på ophavsretten.

Berlingske blev frifrifundet, og det glæder ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen, som siger, at dommen er vigtig for journalister og fotojournalisters arbejde fremover.

»Det der skete i havfruesagen satte en problematisk standard for, hvad man må i satireregi, og hvis vi havde tabt her, ville det have været problematisk i forhold til, hvad man kunne kræve erstatning for i alle mulige andre journalistiske sammenhænge,« siger Tom Jensen.

Jorit Tellervo havde nemlig malet et stort maleri af valmuer, som var udstillet i en kantine hos et kontorfællesskab i Nyhavn i København i to måneder i 2019. Maleriet var til salg for 44.000 kroner.

Imens det var udstillet, var en af Berlingskes fotografer forbi for at fotografere den danske investor Peter Warnøe og den amerikanske serieiværksætter Jared Heyman. De to erhvervsmænd sad tilfældigvis foran maleriet, da de billeder, der senere blev bragt i Berlingske ved flere lejligheder, blev taget.

Kunstneren, der er fra Rørvig, havde nedlagt et krav om at få 100.000 kroner i vederlag og godtgørelse. Berlingske nægter dog at have brudt ophavsretten.

Jorit Tellervos advokat henvendte sig ifølge Tom Jensen først et par år efter, at billederne var blevet bragt, og henvendelsen skete tæt på det tidspunkt, hvor Berlingske i 2022 i Østre Landsret blev dømt til at skulle betale 300.000 kroner til arvingerne til billedkunstner Edvard Eriksen, der har skabt Den Lille Havfrue, efter at have bragt en satiretegning af en havfruefigur.

»Det er dels på grund af det tidsmæssige sammenfald med havfruesagen, og fordi vi anser sagen for principiel, at vi har valgt at tage sagen i retten fremfor at indgå forlig,« siger Tom Jensen og fortsætter:

»Det ville være ret problematisk for fotograferne, hvis de hele tiden skulle vurdere, om der var noget i baggrunden, når de var ude at fotografere noget helt andet.«

Jorit Tellervo skal til Berlingske Media, ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen og til fotografen betale sagsomkostninger på i alt 35.000 kroner, står der i dommen fra Københavns Byret.

Sagen om Berlingskes satiriske havfruetegning skal behandles i Højesteret.