Beboer i det historiske Holckenhus: »De er i gang med at overmale Krøyers mahognidøre med hvid plasticmaling. Det er ubegribeligt«

Det er danmarkshistorie, der er på spil, mener Maria Wandel, beboer i kunstnerhuset Holckenhus i Indre København, der lige nu er ved at blive gennemrenoveret af kapitalfonden Blackstone. Ateliererne er fortsat uberørte, men de er næste skridt i renoveringen, hvis der bliver givet tilladelse i Københavns Borgerrepræsentation, som drøfter sagen torsdag.

»Det er borgerlige værdier at passe på den danske kulturarv. I Holckenhus er der højt til loftet og plads til både ånden og inspirationen. Der er ikke meget tilbage af sådan noget i Danmark. Hvis vi vil have et by, der har noget særligt, skal man skynde sig at sætte foden ned,« siger Maria Wandel, beboer i kunstnerhuset Holckenhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Maria Wandel holder vejret.

Hun er billedkunstner og bor i den historiske bygning Holckenhus, der ligger på modsatte side af H.C. Andersens Boulevard i forhold til Glyptoteket. Her har en lang række kunstnere også svunget penslen, bl.a. P.S. og Marie Krøyer, Emil Nolde og Kristian Zartmann. Men den kulturhistorie, huset gemmer på, er ved at blive renoveret væk, hvilket Maria Wandel begræder. Det er kapitalfonden Blackstone i parløb med 360 North, som Blackstone har opkøbt, der styrer renoveringerne. En renovering, der bl.a. dækker over, at gamle døre bliver malet over, og at blyindfattede ruder bliver udskiftet til nye, hvide vinduespartier.

»Det er næsten ikke til at begribe, at politikerne ikke vil passe bedre på vores kulturarv. Det her er noget helt særligt og fuldstændig uerstatteligt. Der er ikke andre huse i København, der har den historie. Det kunne være et museum,« siger Maria Wandel.

»Det er næsten ikke til at begribe, at politikerne ikke vil passe bedre på vores kulturarv. Det her er noget helt særligt og fuldstændig uerstatteligt,« har beboer Maria Wandel tidligere sagt om renoveringen. Hun har løbende dokumenteret renoveringerne på sin Facebook-profil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto, Maria Wandel.

Nu er turen kommet til de atelierer, som findes i den historiske bygning. I morgen skal det drøftes i Københavns Borgerrepræsentation, om kapitalfonden skal have lov til at gennemføre renovering der. Alternativet og Dansk Folkeparti opfordrer til, at der findes en løsning, så ikke ateliererne også bliver renoveret og moderniseret. Men tilsammen danner de to partier langtfra et flertal.

»Ateliererne er helt unik kunsthistorie. Alle de største danske malere har boet og arbejdet her i huset. Vi arbejder stadig i dag i ateliererne, og de kaldes immateriel kulturarv. Der er stadig i dag et levende kunstnermiljø,« siger Maria Wandel:

»P.S. Krøyer har arbejdet, hvor jeg arbejder. Det er super unikt, at vi stadig har hans atelier. Det er over 100 danske malere, der har arbejdet her. Det vil være så dumt at sælge det til luksuslejligheder,« siger hun.

Maria Wandel

»Det er borgerlige værdier at passe på den danske kulturarv.«


Et af lofterne i Holckenhus. De er ved at blive malet over med hvid maling. I et af sine Facebook-opslag skriver Maria Wandel, at lofterne i flere af lejlighederne er blevet sænket. Bl.a. den Jesper Langberg boede i før sin død. Hun skriver også, at eksperter tidligere kom fra Nationalmuseet for at bese og konservere lofterne. Sådan er det imidlertid ikke længere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto, Maria Wandel.

Profit og penge

Maria Wandel mener, at det er meget mere værd for Danmark at bevare husets kulturelle historie, end at en udenlandsk kapitalfond »laver lejligheder med en fed udsigt«. Sådanne lejligheder får Danmark ikke noget ud af, lyder det.

Politikerne vil lave en midlertidig bevaringsparagraf, der kan redde ateliererne og historien i Holckenhus, indtil der kan findes en permanent løsning, håber Maria Wandel.

»360 North tænker kun på profit og penge. De er i gang med at overmale Krøyers mahognidøre med hvid plasticmaling. Det er ubegribeligt.«

Hun mener ikke, at politikerne passer godt nok på den kulturarv, der findes i Holckenhus. En kulturarv, der hænger sammen med bl.a. Glyptoteket på den anden side af H.C. Andersens Boulevard og Nationalmuseet ikke langt fra huset.

»Der er ikke lavet nogen lokalplan, der passer på værdierne i København. Det er så typisk dansk og så idiotisk. Jeg forstår ikke, at politikerne ikke tager den chance, uanset om de bliver truet af Blackstones advokater,« siger Maria Wandel.

»Det er borgerlige værdier at passe på den danske kulturarv. I Holckenhus er der højt til loftet og plads til både ånden og inspirationen. Der er ikke meget tilbage af sådan noget i Danmark. Hvis vi vil have et by, der har noget særligt, skal man skynde sig at sætte foden ned.«