Anmeldelse: Selv efter Mads Brügger-standarder er »Muldvarpen« det glade vanvid

Hvis man har penge nok, kan man købe både narko og alverdens våben af det nordkoreanske styre, dokumenteres det i mageløst underholdendede dokumentarserie.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At Nordkorea er et forbryderregime kommer næppe for alvor bag på ret mange. Men det er sjældent blevet dokumenteret så godt og grundigt – og så underholdende – som i Mads Brüggers nye dokumentarserie »Muldvarpen«, der vises på DR1 søndag.

Selv efter Mads Brügger-standarder er det en vanvittig historie og med et persongalleri så kulørt, at hvis »Muldvarpen« havde været fiktion, ville man nok sige, at det var lige lovligt urealistisk.

»Muldvarpen«. Ulrich Larsen (t.h.) lever et dobbeltliv, lyver for sin familie og bringer sig selv i fare – blot for at få skovlen under et regime, han efter alt at dømme ikke havde noget særligt forhold til for ti år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Det tæller blandt andet en tidligere fremmedlegionær og luksuspusher, der poserer som den dekadente rigmand mr. James. Der er Alejandro Cao de Benós, en spanier, der er præsident for Korean Friendship Association og har manerer som en Bond-skurk. En tidligere CIA-agent, der optræder med elefanthue. En skummel forretningsmand fra Jordan ved navn El Dasouki. En mystisk repræsentant for den nordkoreanske regering, der igennem hele serien – i øvrigt meget passende – bliver kaldt »Stoneface«. Og mange flere.

Alligevel er den mest interessante en førtidspensioneret kok, der hedder Ulrich Larsen, men i det meste af serien blot tituleres »Muldvarpen«.

Skjult kamera

Efter dokumentaren »Det røde kapel« er Mads Brügger nemlig persona non grata i Nordkorea, så det er i stedet Ulrich Larsen, der tager det store slæb i denne serie.

Ulrich Larsen blev fascineret af »Det røde kapel« og tog for ti år siden kontakt til Mads Brügger og tilbød at infiltrere Venskabsforeningen Danmark – Den Demokratiske Folkerepublik Korea. Det var Mads Brügger ikke voldsomt interesseret i, men han fortalte Ulrich Larsen, at hvis der kom internationalt perspektiv på sagen, var det straks noget andet.

»Selv hvis man ikke interesserer sig det fjerneste for Nordkorea, er »Muldvarpen« mageløst underholdende og til tider spændende som en spionfilm.«


Og internationalt perspektiv kommer der i den grad. Larsen bliver efterhånden formand for den skandinaviske afdeling af den internationale organisation Korean Friendship Association, bliver nære venner med den førnævnte Alejandro Cao de Benós og rejser jævnligt til Nordkorea. Alt imens han dokumenterer det hele med skjult kamera.

​Våben og narko

Det er ikke i sig selv sensationelt, men det bliver det, da Ulrich Larsen kommer så tæt på magteliten i Nordkorea, at han finder ud af, at andre lande og privatpersoner kan få Nordkorea til at producere og sælge alt fra Scud-missiler til metamfetamin.

Her kommer mr. James ind i billedet. Han hedder i virkeligheden Jim, men bliver hyret af Mads Brügger til at agere rigmanden mr. James, der gerne vil købe våben af nordkoreanerne. Og vi taler ikke om et par rifler og en håndgranat, men en mængde, der kræver, at nordkoreanerne bygger en underjordisk våbenfabrik på en privat ø i Uganda. Det virker i øvrigt ikke, som om det er første gang, de prøver den slags.

Fremragende fortalt

Så skal der ikke afsløres mere af handlingen her, for »Muldvarpen« bør og skal ses med egne øjne. Om ikke andet så fordi, at selv hvis man ikke interesserer sig det fjerneste for Nordkorea og brud på alverdens internationale regler, er »Muldvarpen« mageløst underholdende og til tider spændende som en spionfilm.

Hvis man skal være lidt næbbet, kan man sige, at Mads Brüggers dokumentarfilm ofte handler meget om … Mads Brügger, men her har Brügger kørt sig selv lidt ud på sidelinjen, og filmen består mest af optagelser fra Ulrich Larsen og så samme Larsen og »mr. James«, der bliver debriefet af en tidligere MI5-agent. Men selv om han ikke er meget i billedet, fornægter Mads Brüggers mesterlige talent for iscenesættelse sig ikke, og dokumentarserien er et studie i tilbageholdt information og nye, crazy karakterer, der bliver introduceret på det helt rigtige tidspunkt.

Brüggers lakoniske speak undervejs gør også, at dokumentaren trods det ærlig talt ret alvorlige emne, til tider bliver virkelig morsom – f.eks. med bemærkninger som »tillad mig lige et gå ud af at sidespor«, og »det er en lang historie, så lad os spole lidt frem«.

Hvem er Ulrich Larsen?

Det eneste, der kan irritere en smule ved »Muldvarpen«, er, at både »mr. James« og Ulrich Larsen er en historie i sig selv, og den får vi aldrig rigtigt fortalt.

Det er selvfølgelig en helt anden historie, og det giver god mening, at Mads Brügger ikke bruger krudt på den, men især når det kommer til Ulrich Larsen, kan man simpelthen ikke abstrahere fra, hvor meget man gerne vil vide. Hvorfor har han brugt ti år af sit liv på at leve et dobbeltliv, lyve for sin familie og bringe sig selv i fare – blot for at få skovlen under et regime, han efter alt at dømme ikke havde noget særligt forhold til for ti år siden?

Titel: »Muldvarpen«. Dokumentarserie i tre afsnit. Instruktion: Mads Brügger. Første afsnit sendes søndag kl. 21.40 på DR1. Alle tre afsnit er tilgængelige på DRTV fra søndag.