En mesterlig mavepuster. Fem stjerner til dansk ghettodrama

»Shorta« er en brutal mavepuster, der er så mesterligt – og nuanceret – fortalt, at den skriver sig ind i dansk filmhistorie som en af de allerbedste fortællinger om Danmarks skyggesider.

 
To betjente, Jens og Mike, er på rutinepatrulje i ghettoen Svalegården, da meddelelsen om 19-årige Talib Ben Hassis død kommer, og et utæmmeligt raseri hos de unge fører til oprør og et krav om hævn. Pludselig er de to betjente blevet jaget vildt og må slås for deres liv for at komme ud. Trailer: Scanbox Entertainment. Instruktør: Frederik Hviid, Anders Ølholm. Fold sammen
Læs mere

I den allerførste scene af »Shorta« ser man en ung, sort mand blive presset mod jorden af en politimands knæ. »Jeg kan ikke trække vejret!« gisper han flere gange. Bare, hvis du spekulerer på, om »Shorta« er aktuel på en eller anden måde. Det er den i den grad. På flere forskellige måder.

Den voldsomme anholdelse er startskuddet på en række blodige begivenheder. Den unge mand, 19-årige Talib Ben Hassi, bliver indlagt på hospitalet, og hans tilstand beskrives som kritisk. Ben Hassi kommer fra ghettoen Svalegården, og her kommer sindene i den grad i kog. Ved morgenbriefingen på politistationen beder kaptajnen sine betjente om at holde sig væk, medmindre det virkelig ikke kan undgås at køre ind i Svalegården.

Fantastisk spændingsfilm

To betjente havner alligevel midt i ghettoen, hvor voldsparatheden driver ned ad betonvæggene, og alle har nerverne uden på tøjet. Den ene er den regelrette Jens (Simon Sears), der med klinisk korthårsfrisure og hårdtarbejdende kæbemuskler forsøger at gøre tingene efter bogen, den anden er den noget ældre Mike (Jacob Lohmann, som altid er god, men nu er skræmmende god), der nærmest dirrer af machismo, har hurtigbriller i panden, Holger Danske-tatovering på underarmen og masser af hyggeracisme, han gerne deler ud af i patruljevognen.

De to kunne have været forholdsvist hurtigt ude og inde af Svalegården, men situationen eskalerer helt unødvendigt, og snart er Jens og Mike fanget i et frådende voldshelvede uden mulighed for at få forstærkninger – endda med den unge Amos (den fremragende debutant Tarek Zayat), som de har anholdt, på slæb.

»Jacob Lohmann er skræmmende god som betjenten, der nærmest dirrer af machismo, har hurtigbriller i panden og masser af hyggeracisme, han gerne deler ud af i patruljevognen.«


Som elementær spændingsfilm er »Shorta« gysende effektiv. »Hæsblæsende« er en træt filmanmelderkliché, men i dette tilfælde er det et ualmindeligt dækkende ord. De to betjentes situation går fra ondt til værre – til endnu værre i et, ja, hæsblæsende tempo, hvor fotografering, klipning, musik og alt andet tangerer blær.

Frustrerende realisme

Men det, der for alvor gør »Shorta« til en fremragende film, er, at intet er sort/hvidt. Sympatien skifter hele tiden. Man forstår godt den ellers racistiske skiderik Mike, når han slår ud med armene i Svalegården og råber: »Det her er ikke Danmark!«, og når han taler om, at han føler, at hans politiskilt er en skydeskive. Men man forstår også godt de unge mænd i ghettoen, der er frustrerede og vrede over at blive visiteret på ydmygende vis, når de faktisk ikke har gjort noget.

Jacob Lohmann, som altid er god, men nu er skræmmende god, er betjenten Mike i danske »Shorta«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Som en af røddernes mor siger til Mike på et tidspunkt: »Hvis man altid bliver behandlet som noget, man ikke er, ender man med at tro på det. Men det ved du sikkert godt«. På samme måde er filmen til tider – ligesom virkeligheden – decideret frustrerende, fordi mange af konflikterne mellem politi og ghettobeboerne er så unødvendige. Begge parter burde simpelthen sætte sig ned på numsen og slappe lidt af.

Et lille mesterværk

Samtidig er det fascinerende, hvordan personerne udvikler sig undervejs. Den ellers usympatiske Mike viser andre sider af sig selv under pres, og regelrytteren Jens mister kontrollen flere gange.

Mod slutningen er der en enkelt logisk kortslutning eller to, men ellers er »Shorta« et lille mesterværk og en mavepumper af en film, der sammen med »Pusher«, »Nordvest«, »R« og »Underverden« skriver sig ind i dansk filmhistorie som en af de allerbedste fortællinger om Danmarks skyggesider.

»Shorta«. Actionthriller, 108 minutter. Instruktion og manus: Anders Ølholm, Frederik Louis Hviid. Med: Simon Sears, Jacob Hauberg Lohmann, Tarek Zayat m.fl. Premiere 8. oktober landet over.