Anders Matthesens filmhit har tjent så mange penge, at der skal betales millionbeløb tilbage

Kæmpe succes betyder, at folkene bag »Ternet Ninja« har betalt den fulde produktionsstøtte tilbage. Det er ikke sket siden »Italiensk for begyndere« fra 2000.

Anders Matthesens film »Ternet Ninja« er den mest sete danske biograffilm i dette århundrede, viser tal fra Det Danske Filminstitut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har »Ternet Ninja« til fælles med folkekomedien »Walter og Carlo – op på fars hat«?

De er de to største biografhit siden 1985. Hele 929.000 biografgæster indløste billet til »Ternet Ninja«, og dermed er den kommercielle succes så stor, at producenten har tilbagebetalt hele den støtte, man fik fra DFI, Det Danske Filminstitut.

Producenten af en film, der får filmstøtte, har pligt til at betale hele eller dele af støtten tilbage, hvis filmens distribution ender med en indtjening af en vis størrelse. I tilfældet med »Ternet Ninja« vil det sige, at der kommer 6,88 millioner kroner retur fra A. Film. Pengene indgår i Filminstituttets samlede støttebudget og kan dermed bruges til andre produktioner.

»Tilbagebetalingspligten sikrer en vis rimelighed i støttesystemet, så film med meget stor kommerciel succes medvirker til, at andre danske film kan produceres,« udtaler Annette Kjær, der har ansvar for Filminstituttets indtægtsopgørelser, ifølge DFI.

Den seneste danske spillefilm, der tilbagebetalte hele sin produktionsstøtte, var Lone Scherfigs »Italiensk for begyndere« fra 2000.

Til efteråret er der i øvrigt ninjanyt. Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersen arbejder p.t. på »Ternet Ninja 2«, der efter planen får premiere 7. oktober 2021.

»Walter og Carlo – op på fars hat« der havde premiere i 1985, solgte 953.743 billetter. Ifølge Kino.dk er »De røde heste« fra 1950 med stor sandsynlighed den mest sete danske film i biografen nogensinde.
Filmen, der blev havde Poul Reichhardt i hovedrollen, menes at have solgt i omegnen af 2,5 millioner billetter.