Andens nye film er fyldt med skæve indfald og skarpe one-liners – men ninjaen er det bedste af det hele

Anders Matthesens »Ternet Ninja« byder på underholdende gensyn med indtil flere gamle kendinge fra Andens univers. Men det er klassens nye ternede elev, der stjæler showet med en vaskeægte gang Ninja-power.

Den ternede Ninja bliver i den grad bragt til live i filmatiseringen af Anders Matthesens ungdomsbog af samme navn. PR-Foto: Nordisk Film Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Matthesen er en alsidig herre. Han har publikum i sin hule hånd til sine one-man-shows, han kan skrive, og nu har han også selv instrueret sin roste børnebog »Ternet Ninja« - og søreme om ikke også den er blevet god som film!

Anders Matthesen kan nemlig kunsten at være både sjov og skarp, provokerende, men med hjerte, rebelsk, men samtidig bevidst om de fortællinger, han – og alle vi andre - er rundet af. Der er både noget Bjarne Reuter og Ole Lund Kirkegaard over »Ternet Ninja«. Men først og fremmest er der selvfølgelig en hel masse Anders Matthesen. Han har ikke alene skrevet forlægget og instrueret – han lægger også stemmer til samtlige karakterer på nær to!

»"Der er både noget Bjarne Reuter og Ole Lund Kierkegaard over »Ternet Ninja«. Men først og fremmest er der selvfølgelig en hel masse Anders Matthesen."«


»Ternet Ninja« starter i Thailand, hvor det ikke er spor sjovt at være barn.  En lille dreng på en legetøjsfabrik må ligefrem lade livet, da han ved et uheld kommer til at snuppe den danske direktørs Burberry-tørklæde og sy det om til en – ternet – ninjadukke.

Det sætter danske Askes problemer rimeligt godt i perspektiv, selv om han ikke ligefrem går rundt og morer sig over sin mors nye kæreste og dennes ulidelige søn, der fylder alt i den lille ny-flikkede familie, bøllen Glenn, der hele tiden truer med tæsk - og det  triste faktum, at drømmepigen Jessica ikke aner, hvem han er.

De to historier mødes, da Askes onkel Stewart (jep, dén onkel Stewart), kommer på orlov fra Thailand med en gave – en ternet Ninjadukke, der ikke alene er levende, men også på hævntogt. Pludselig er Aske ikke så usynlig længere!

»Ternet Ninja« er i bund og grund den klassiske historie om underhunden, der skal finde modet til ikke alene at stå ved den, han er, men også kæmpe for alt, hvad han har kært. Og undervejs lære, at det ikke nødvendigvis er den, der står øverst på sejrsskamlen og vinker til folket, der er den egentlige vinder.

Men så er der heller ikke mere »klassisk« over historien, der myldrer af skæve indfald og sjove og skarpe oneliners. Og så selvfølgelig ninjaen, der er det bedste af det hele. Det er lykkedes at lave den så realistisk,  at det er lige før, man frygter, at den vil hoppe ud af lærredet og ridse én med samurai-sværdet, hvis man griner på det forkerte tidspunkt! Og så er det i øvrigt ret skønt at opleve en filmfortæller, der ikke er bange for at servere nogle af livets mørkere sider - og en solid moralsk opsang.

»Ternet Ninja«. Instruktør: Anders Matthesen. Danske stemmer: Anders Matthesen (samtlige stemmer på nær Aske og Jessica), Alfred Bjerre Larsen og Emma Sehested Høegh.