Anders Matthesens gør kylling til kriger

I sin børnebogsdebut viser Anders Matthesen både, at han kan skrive, og at han er bevidst om sine virkemidler.

Anders Matthesen består sin debut som børnebogsforfatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Anders Matthesen, kendt som standupkomiker, skuespiller, ophavsmand til filmen »Terkel i knibe« m.m. kan nu føje børnebogsforfatter til sin meritliste.

Hovedpersonen i »Ternet Ninja«, Aske, snart 13 år, bor med sin mor, Sirene, hendes kæreste, Jørn, og dennes søn, Sune, der er et år ældre end Aske selv. De lever i en almindeligt anspændt, konfliktfyldt atmosfære, og Aske er desuden mobbeoffer for Glenn og hans slæng fra specialklassen, så han er trængt både ude og hjemme, en »kylling«, som helst undgår konfrontationer.

Afstandsforelskelsen i Jessica fra 8. klasse og venskabet med Odysseus fra klassen skaber lidt balance i hans hverdag, men en ternet ninjadukke, T.N., som onkel Stewart har med fra Thailand som gave til ham på hans fødselsdag, ændrer det hele.

Den er nemlig særdeles levende, og den har tilmed gang i et projekt, som i dén grad skaber rav i Askes liv og ændrer ham fra kylling til kriger: T.N. kan mime andres stemmer, og på den måde bringer den Aske i pinlige situationer, blandt i forholdet til Glenn og Jessica.

En bestået debut

Handlingen i »Ternet Ninja« er springende og med skiftende synsvinkler. Efter at Aske er blevet etableret i det hjemlige, hoppes der til et realistisk og rystende kapitel, hvor legetøjsarbejdende børn i Thailand lever under slavelignende forhold. Én af dem, Quang, kommer ved et tilfælde til at lave en ninjadukke ud af den danske fabrikant Philip Eberfrøs ternede, designertørklæde og bliver af samme grund slået ihjel. Dét drab vil T.N. hævne, og det skal Aske hjælpe ham med.

Der er noget »raske drenge« over historien, som giver én fornemmelsen af at læse en drengebog, befolket med stereotyper, skrevet i midten af forrige århundrede.

Mor Sirene er en rummelig healingmadamme og uforbederlig helsefreak. Jørn er en tynd, klynkende og selvfed taber af en dovendidrik, mens hans søn bare er en fed udgave af samme. Sømanden onkel Stewart går altid i lædervest, træningstøj og træsko, han er friskfyren, som mundtligt muler samtlige kedelige familiemedlemmer til fødselsdagen i en scene, der er fuld af skadefryd, men som samtidig er holdt i en velkendt og lidt slidt, dansk folkekomedietradition.

Men »Ternet Ninja« er mere end det, nemlig en ikonisk heltefortælling med uhyre velfungerende replikker og opsange fra T.N., for eksempel den med, at »det eneste, der gør, du ikke kan, er at du TROR, du ikke kan«.

Kort sagt er historien på den ene side velskrevet, for Anders Matthesen kan skrive og er bevidst om sin virkemidler med brug af blandt andet overdrivelser, direkte læserhenvendelser, og en synlig fortællestemme. På den anden side møder man også en letkøbt hoppen over, hvor klichégærdet er lavest.

Snart er »Ternet Ninja« altmodisch, lavkomisk folkekomedie, snart rå og rystende socialrealisme, snart en grundig indføring i ninjaernes historiske baggrund og regelsæt, spændt ud mellem lidt småkedelig familiehygge og intenst spændende og veldrejet aktion med krimiundertoner. Men en bestået debut, det er det. Og en debut, som tegneren Rasmus Meisler optimerer med smukke, mystiske og uhyggeskabende sort-hvide illustrationer.

Hvad: Ternet Ninja. Forfatter: Anders Matthesen. Tegner: Rasmus Meisler. Sider: 247. ­­Pris: 250 kr. Forlag: Høst & Søn.